RECENZIJA - Genijalni um / A Beautiful Mind (2001.)"Imagine if you suddenly learned that the people, the places, the moments most important to you were not gone, not dead, but worse, had never been. What kind of hell would that be?"

REDATELJ: Ron Howard
ŽANR: Biografski, Drama
GLAVNE ULOGE: Russell CroweEd HarrisJennifer Connelly
GODINA: 2001
TRAJANJE: 135 minuta

"A Beautiful Mind" je  priča o genijalnom matematičaru, imena John Forbes Nash Jr. (Russell Crowe), čiji se život odjednom okrene naglavačke u trenutku kada mu je dijagnosticirana paranoidna shizofrenija.  Nakon žestoke unutarnje bitke sa samim sobom, uspijeva kontrolirati svoju tešku bolest, te se vraća uspješno kao pobjednik i 1994. godine osvaja Nobelovu nagradu  za svoja istraživanja i uspjehe na području ekonomije, a kojima se bavio tijekom 1950-ih godina na prestižnom fakultetu Princeton. Film je snimljen prema noveli čiji je autor Sylvia Nasar.


Tijekom svog rada i veze sa svojom ženom  (Jennifer Connelly), Nash je odjednom bačen u vrtlog emocija i nepovjerenja prema samom sebi, ali i prema cijelom svijetu koji ga okružuje, a sve to je uzrokovala bolest shizofrenije.  Upravo je ovaj trenutak, kada spoznajemo njegovu bolest i uzrok svih problema, dio kada film u potpunosti zablista.  Dobivamo uvid u Nashov poremećaj te odličan prikaz što se sve dešava u njegovoj glavi. Nash ima stalna priviđenja te više ne raspoznaje stvarni svijet od svijeta prepunog halucinacija u kojem trenutno živi.  Na vrlo snažan i osjećajan način, redatelj nam pokazuje kako teško može biti nositi se sa ovakvom bolešću, koje probleme ona može prouzročiti, ali i ono najteže, kako pobijediti bolest kada znate da je nemoguće izliječiti ju u potpunosti.


"A Beautiful Mind" sa pričom Johna Nasha, vrlo je sličan filmu"The Theory of Everything" u kojem Eddie Redmayne glumi  genijalnog znanstvenika Stephena Hawkinga. Oba su vrlo inteligentne osobe, genijalci koji su se istaknuli po mnogo čemu, a ne samo po svojim fizičkim/mentalnim problemima. Osobe čvrstog karaktera i čelične mentalne snage koji su uspjeli prebroditi sve životne probleme uzrokovane bolešću, nisu se nikad predavale, i uspjele su postići fenomenalne uspjehe  i pridobiti divljenje čitavog svijeta.
 
"A Beautiful Mind" je po mom mišljenju, jedno od najvećih filmskih ostvarenja, vrlo originalan i stvaran prikaz shizofrenije nama "zdravim" ljudima. Uglavnom znamo samo da ljudi koji boluju od shizofrenije pričaju sami sa sobom, i stalno ponavljaju neke pokrete i akcije. Ali zašto? To nećemo nikad saznati, niti moći osjetiti kako je to. Ali ono što možemo, i moramo, je razumjeti njihovu borbu i pokazati empatiju prema ljudima koji boluju od bolesti koje mi ne možemo shvatiti. Nakon ova 2 spomenuta filma, sigurno nitko više neće "zuriti" u osobu pokraj sebe koja govori sama sa sobom i "mrmlja nešto sebi u bradu" ili koja ima neki fizički hendikep. A ne daj Bože, ako nama netko blizak ima neki poremećaj, fizički ili mentalni, sigurno im više nikad nećemo ljutito reći da se saberu ili prestanu.  Nakon ovakvih filmova ćemo imati sigurno više suosjećanja i razumijevanja – i oni su zbunjeni i nervozni, i njima je još teže nego nama.


Upravo je to i poruka ovog filma, poruka koju nam redatelj odlično prenosi. Ako već otprije niste bili upoznati sa ovom pričom o Johnu Nashu, vjerovatno nećete sami ni pomisliti da je shizofrenija razlog svemu što se događa Johnu u filmu. John je iznimno inteligentan, ali i ekscentričan lik, ali ne dobivamo dojam da je zapravo lud.  Iluzije su Johnu gotovo stvarne, pa tako i nama gledateljima, a tijekom filma vrlo je teško raspoznati što je prava istina, a što varka.

U filmu postoji nekoliko stvarno šokantnih scena, jedna od njih je kada Alicia pronalazi muževu tajnu zalihu novinskih isječaka iza kuće u uredu. Prizor koji slijedi, kulminacija je kada Nash spoznaje da je sve iluzija i da boluje od vrlo teške bolesti  koja je pretvorila njegov život u svijet zabluda i obmana. Crowe nam je dao izvrstan prikaz Johna u njegovom najlošijem i kasnije u najboljem izdanju.


Gluma u ovom filmu je stvarno odlična! Russell Crowe je gotovo nevjerovatan, i svaki komentar bi bio suvišan. Crowe je navedenom ulogom u filmu bio nominiran za Oscara za glavnog glumca, ali nažalost nije pobijedio. Jennifer Connelly je također briljirala, te zasluženo dobila Oscara za najbolju sporednu glumicu. Imam dojam kako su Crowe i Connelly bili jedan savršeni spoj sa posebnom dozom kemije između njih.  Kad smo već kog glumaca, svakako treba spomenuti i odličnog Eda Harrisa, čija je gluma uvijek vrhunska! On je odigrao veliku ulogu u tome da Johnove iluzije postanu tako stvarne. Crowe, Conelly, Harris pa i ostali sporedni glumci u ovom filmu nisu samo glumci, oni su se uživili u svoje likove u potpunosti, i ostavili  nam neprepoznatljivu razliku između njih samih i likova koje su predstavljali u filmu.


"A Beautiful Mind" je film koji traje puno duže od 135 minuta koje provedemo ispred ekrana gledajući ga. Film nas još jako duge vuče natrag i tjera na razmišljanje.  Ako tražite film prepun emocija koji će Vas jako dirnuti, film koji je misteriozan u jednom dijelu, romantičan u drugom dijelu, sa gotovo savršenom glumom, odličnim redateljem te jednom stvarno dirljivom, istinitom i inspirativnom pričom, onda je ovaj film definitivno za Vas.


Triler, misterija, drama, romantika, biografija, sve ove naznake žanrova možemo pronaći u ovom prekrasnom  filmu čiji kraj pršti od entuzijazma i pravog herojstva. Apsolutno svaka preporuka, ovaj film ne možete ne voljeti!

"Perhaps it is good to have a beautiful mind, but an even greater gift is to discover a beautiful heart."


Ocjena: 10/10Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.