RECENZIJA - The Perks of Being a Wallflower / Charlijev svijet (2012.)



"We are infinite."

REDATELJ: Stephen Chbosky
SCENARIJ: Stephen Chbosky
ŽANR: Drama, Romatika
GLAVNE ULOGE: Logan Lerman, Emma Watson, Ezra Miller
GODINA: 2012.
DRŽAVA: SAD
TRAJANJE: 102 minute

Živimo u uvjerenju kako se ne može putovati kroz vrijeme. Zapeli smo tu gdje jesmo, i ne možemo se vratiti natrag u prošlost, niti odletjeti u budućnost. Ja sam otkrio način kako se vratiti u prošlost. Ne, nisam izumio vremeplov. Pogledao sam "The Perks of Being a Wallflower" koji me na sat i pol vratio u djetinjstvo, točnije u srednjoškolske dane. Na prvi pogled film izgleda kao još jedan u nizu filmova za tinejdžere, ali radi se o fantastičnom filmu koji je pravo remek djelo. Kad smo već kod filmova o djetinjstvu, spomenut ću jedan od favorita na zadnjoj dodjeli Oskara. Linklaterov Boyhood me nije ničim oduševio osim činjenicom da je film sniman čak 12 godina.  U "The Perks of Being a Wallflower" pratimo puno kraće razdoblje djetinjstva jednog dječaka. Ali, ono je prikazano iznimno uvjerljivo, osjećajno i realno. U jako puno scena tijekom filma imamo dojam da gledamo sebe u ulozi glavnih likova. Upravo to mi je falilo u Boyhoodu. Osim što su prikazani događaji iz djetinjstva Charlija s kojima se možemo poistovjetiti, film se dotaknuo gotovo svih problema kroz koje prolaze tinejdžeri. Tu su psihički problemi i traženje sebe, nesigurnost i nedostatak samopouzdanja, prva ljubav, prvo seksualno iskustvo, prvi kontakt sa drogom i alkoholom, te pritisak koji stvara upis na fakultet.


Charlie (Logan Lerman ) je sramežljiv i povučen dječak koji upravo kreće u prvi razred srednje škole. Ne samo da nema niti jednog prijatelja, već ga druga djeca i maltretiraju u školi. Charlie je iznimno pametan. Odličan je učenik i obožava čitati knjige. Uspkros zadirkivanju druge djece, voli ići u školu kako bi naučio još više, a jedinog prijatelja vidi u profesoru Andersonu (Paul Rudd). Pukim slučajem brucoš Charlie će naletjeti na otkačenog maturanta Patricka (Ezra Miller) i njegovu polusestru Sam (Emma Watson). Patrick i Sam također imaju klasične probleme tinejdžera, ali su daleko iskusniji od Charlija i polako ga uvode u svijet koji je pred njim.


Nevjerojatno kako je redatelj Stephen Chbosky uspio prikazati srednjoškolske dane. Probajte se prisjetiti tog stresa prvog dana škole. Što vam se sve motalo po glavi? Da li je prva ljubav već bila iza vas? Jeste li već isprobali mučno i mamurno jutro nakon pijanstva na svom prvom tulumu?  Sjećate li se svog prvog poljupca? Chbosky je uspio vratiti sva ta sjećanja i uspomene. Osim navedenog, vjerojatno ćete se prisjetiti kako smi mi radili tulume i rođendane. Sjećate se igre "semafora" ili "boce istine"? Jeste li i vi plesali sentiš u sobi sa prigušenim svjetlom? Koliko puta vam se desilo da na tulumu sami stojite negdje sastrane naslonjeni na zid sa čašom u ruci i promatrate svoju simpatiju? Trebalo je hrabrosti koju je u tim godinama malo tko imao. Identično kao na filmu, i u našem odrastanju rijetko je bilo zlatne sredine. S jedne strane bilo je trenutaka kada smo bili apsolutno nezadovoljni i buntovni, a s druge strane trenutaka kada smo letjeli jako visoko i kada je samo nebo bilo granica. 


Stephen Chbosky je uspio napraviti film sa pričom koja je na prvi pogled jednostavna, ali zapravo je jako složena. Film je istovremeno sretan i tužan, predivan i težak. Baš kao i naše djetinjstvo. Chbosky je prikazao likove koji su vrlo slični nama i zato se možemo poistovjetiti sa njima. Povezanost Charlija, Sam i Patricka je iznimno jaka. Može se osjetiti kemija između njih koja ostavlja dojam kao da se znaju 100 godina i da su glumili zajedno u jako puno filmova. Veliko je pitanje kako je Chbosky uspio sve tako savršeno povezati i prikazati na ekranu. Chbosky je 1999.  napisao bestseller knjigu koja nosi isti naziv kao ovaj film. Upravo ta knjiga poslužila mu je kao scenarij za "The Perks of Being a Wallflower". Chbosky je znao što želi reći i kako to pokazati. Njegova je priča, njegovi su likovi, on ih je smjestio u određene situacije i odredio njihove životne sudbine, a svoju knjigu je ekranizirao vrhunski. Zamislite da je Tolkien imao mogućnost da sve svoje ideje prenese na filmsko platno.


Logan Lerman, Emma Watson i Ezra Miller. Ne znam sa kojim glumcem krenuti jer su svo troje oduševili. Logan je odglumio Charlija kao da ga je istrgnuo iz knjige ili čak iz glave Stephena Chboskya. Charlie kojeg nam je Logan predstavio je prepun emocija, ali i vrlo realan prikaz dječaka u pubertetu.  Emma je pokazala da je odrasla i nije fer da ju pamtimo samo kao Hermionu. Iznimno je simpatična i slatka u ulozi Sam, tipičnog primjera djevojke kojoj fali samopouzdanja. Odnos između nje i Logana je nešto o čemu brojni dečki sanjaju -  brucoš u vezi sa zgodnom maturanticom koja je starija od njega. Kao treći član ekipe tu je Ezra Miller. Iako glavna uloga nije pripala njemu, rekao bih da je upravo on bio najbolji. Ezra je odlično odglumio ludog i otkačenog Patricka. Nakon odlične uloge u "We Need To Talk About Kevin", mladi Ezra je pokazao vrhunski talent i vjerujem da ga očekuje blistava budućnost.


"The Perks of Being a Wallflower" oduševljava, a dojmovi koje ostavlja su ogromni. Pokušat ću opisati osjećaj koji sam imao na kraju filma. Zadnji dan je škole. Sreća i uzbuđenje je na vrhuncu zbog završetka nastave. Okružen sam svojom ekipom i skupa feštamo. U pojedinim trenutcima misli mi odlutaju  i razmišljam kako sam okružen ljudima koje možda više nikad neću vidjeti. Savršen opis u kojem stanju nas film ostavlja. Delirij zbog prekrasnog filma i buđenja uspomena iz djetinjstva, ali i tuga zbog povratka u svakodnevnicu  i iščekivanja nekog novog filma koji će nas opet začarati.

OCJENA 10/10


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.