RECENZIJA: "Kubo and the Two Strings / Kubo i čarobni mač" (2016.) - Čista magija!


Iz studija animiranog filma "Laika Entertainment" dolazi nam prava poslastica - "Kubo and the Two Strings". "Kubo i čarobni mač" je predivan u svakom pogledu. 'Stop motion' tehnika je dotjerana do samog vrhunca i čini "Kuba" jednim od vizualno najljepših filmova ove godine. Glazba je savršeno spojena s magijom koja proilazi iz vrlo zanimljive priče u kojoj se miješaju razni elementi japanske fantazije, a kao šlag na tortu dolazi originalnost i kreativnost koja je postignuta 'origamijem'. "Kubo i čarobni mač" je magičan spoj animacije, avanture i fantazije koji će Vas prvo začarati, a potom ispričati predivnu priču o obitelji, ljubavi, odrastanju i ulasku u svijet odraslih.


Kubo je dječak koji živi izolaciji s majkom, u pećini koja se nalazi blizu sela. Kubova majka je bolesna i slaba, izranjavana teškim životom koji su joj priuštili njen otac i dvije sestre. Kubo svaki dan na leđa stavlja svoju torbu prepunu papirića i odlazi u selo kako bi nešto zaradio. Kubo je najbolji u pričanju priča o samurajima i zmajevima, a priča ih pomoću papirnatih modela koji su napravljeni japanskom vještinom 'origami'. No, Kubo ima jednu manu - nikad ne završi svoje priče. Jedne večeri kad se neće stići vratiti kući majci prije mraka, Kubo shvaća da mještanima cijelo vrijeme priča zapravo svoju životnu priču koju ovog puta mora završiti. Bez majke, a s Majmunicom i samurajem-kukcem Kornjašem, Kubo kreće u avanturu u kojoj mora pobijediti zle sile koje predvodi njegov djed, strašni Mjesečev kralj.


Kompletna priča koja je osmišljena oko Kuba je svijet za sebe, svijet magije u kojem je sve moguće. Sve djeluje tako stvarno da uopće nije neobično što Kubo pomoću svoje gitare radi 'origamije', što Majmunica govori, niti što je Kornjaš izgubio pamćenje. Na objašnjavanje nije potrošeno niti sekunde i to je ono što Kubov svijet čini magičnim. Nije potrebno dokazivati da u njegovom svijetu postoji magija, jer magija je sama po sebi prisutna u svakom djeliću ovog filma. Kubov svijet nije idiličan pa ćete prateći njegove avanture osim sreće i zadovoljstva osjetiti također i strah te tugu. "Kubo i čarobni mač" sadrži elemente gotovo svih žanrova. Drama se manifestira kroz gubitak voljene osobe, avantura kroz pronalazak svog životnog puta, za komediju je zaslužan genijalni Kornjaš, a akcija, triler i horor su u rukama zlih sila iz druge dimenzije.


'Casting' je izvrsno odrađen, a glasovi Arta Parkinsona (Kubo), Charlize Theron (Majmunica) i Matthewa McConaugheya (Kornjaš) su izvrsno spojeni s njihovim likovima. Charlize Theron i pogovo Matthew McConaughey unijeli su dio sebe u likove i u njih ugradili neke svoje karakteristike i vrijednosti. McConaugheyev teksaški naglasak nije toliko izražen u ovom filmu, ali izvrsno odgovara uz lik Kornjaša koji neprestano radi smicalice. Pripadnici zlih sila su Ralph Fiennes (Mjesečev kralj) i Rooney Mara u ulogama dvije sestre, Kubove tete.


O 'stop motion' tehnici snimanja sam već pisao OVDJE, ali još jednom moram iskazati divljenje tom silnom i dugotrajnom trudu koji ulažu ljudi u studijima koji snimaju takve filmove. Pogledao sam puno 'stop motion' animiranih filmova, ali "Kubo i čarobni mač" je zasigurno jedan od najljepših. "Laika Entertainment" je snimio nekoliko dugometražnih filmova (najpoznatiji su "Koralina i tajna ogledala" i "ParaNorman"), a zanimljivo je da su svi do jednog bili nominirani za Oscara u kategoriji najboljeg animiranog filma. Ukoliko ne bude nekih većih iznenađenja, siguran sam da i "Kuba" čeka ista sudbina nakon koje će uslijediti žestoka borba za kipić sa "Zootopiom".


"Kubo i čarobni mač" je sigurno jedan od najboljih filmova ove godine i ujedno jedan od rijetkih razvikanih najavljenih filmova koji nije razočarao. Dapače, oduševio je gotovo na svim razinama. Jedinu manu koju mu mogu pronaći je to što nema širinu poput "Inside Outa" ili "Ratatouillea", tj. nije namijenjen svim generacijama. Rekao bih da je "Kubo" namijenjen prvenstveno odrasloj populaciji iz razloga jer će za mlađe uzraste vrlo vjerojatno biti prezahtjevan i ne toliko atraktivan. Odrasli će sigurno prepoznati sve duhovne i moralne vrijednosti ovog filma. Rijetki su filmovi poput "Kuba" koji su vizalno predivni, a istovremeno nose tako snažne i emotivne poruke.


Za kraj Vas ostavljam uz Kubovu poruku i nadam se da će ona poslužiti kao odličan uvod u film.

"If you must blink, do it now. Pay careful attention to everything you see no matter how unusual it may seem. If you look away, even for an instant, then our hero will surely perish."

OCJENA: 9/10



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

0 komentari:

Objavi komentar