RECENZIJA - Šašavi Griswoldovi opet putuju na "Godišnji odmor snova: Nova generacija / VACATION" (2015.)


REDATELJ: John Francis DaleyJonathan M. Goldstein
SCENARIJ: John Francis DaleyJonathan M. Goldstein
ŽANR: Komedija
GLAVNE ULOGE: Ed Helms, Christina Applegate, Chris Hemsworth, Chevy Chase
GODINA: 2015.
DRŽAVA: SAD
TRAJANJE: 99 minuta

Obitelj Griswold se vratila! Prošlo je već više od 30 godina od prvog urnebesnog putovanja na odmor Griswoldovih koji su vjerojatno najpoznatija obitelj kada su u pitanju lude i nezaboravne avanture. Vjerujem da većina vas nosi lijepe uspomene iz djetinjstva vezane uz brojne katastrofe koje su se događale na putovanjima Griswoldovih. Uz serijal filmova "National Lampoon's Vacation" pratili smo neobičnu obitelj koju je predvodio glava obitelj Clark Griswold, a put ih je vodio u Las Vegas i Europu, a s njima smo dočekali i "Najluđi Božić"


Danas su Griswoldovi stariji i broje neke nove članove obitelj. Clark i Ellen su postali djed i baka, a novu generaciju predstavljaju sin Rusty, njegova žena Debbie i njihovo dvoje sinova James i Kevin. Jedno se nije promijenilo, a to je tradicija Griswoldovih u kojoj su šašavost, smijeh i katastrofe neizbježni. Posljednih desetak godina Rusty je vodio svoju obitelj na odmor u dobro nam poznatu kolibu u Cheboyganu, a ove godine dolazi do promjene plana jer je ostatak obitelji izrazito nezadovoljan i nezainteresiran za odlazak na još jedan dosadan obiteljski odmor. Slijedeći očeve stope i s ciljem zbližavanja sa svojom ženom i djecom, Rusty odlučuje ponovno oživjeti uspomene i vodi obitelj na nezaboravno putovanje u zabavni park Walley World.


Novi odmor Griswoldovih dolazi u režiji dvojice redatelja koji su ujedno i napisali scenarij. "Vacation" je redateljski prvijenac Daleya i Goldsteina koji vrlo uspješno vraćaju obitelj koja je pomalo otišla u zaborav. Scenarij je vrlo zanimljiv, smiješan i ostavlja dojam svježine, ali i budi onu dobro nam poznatu atmosferu i bavi se istim vrijednostima koje su prikazane u prijašnjim filmovima o obitelj Griswold. Prikazane su brojne sitnice koje vuku gledatelja da se povežu sa Griswoldovima, a u trenutku kada Rusty uspije pridobiti svoju obitelj da zajedno sa njim otpjevaju Sealovu pjesmu Kiss From a Rose vjerujem da ćete i vi navijati za njih.


Rustyja je utjelovio odlični Ed Helms ("Mamurluk") koji se čini kao savršen izbor za novog vođu Griswoldovih. Rusty je odrastao i postao pilot, ali jako sliči svome ocu od kojeg je naslijedio neke karakteristike papka koji probleme u životu rješava pognute glave. Ed Helms je svojom predstavom, izrazima lica i količinom smijeha koju je izazvao pokazao da je trenutno jedan od najboljih komičara Hollywooda. Christina Applegate se vrlo dobro uklopila u ulogu Debbie, a posebno treba pohvaliti komičnu izvedbu Chrisa "Thor" Hemswortha koji je bio fantastičan u ulozi Rustyjevog šogora. Klince glume mlade nade Skyler Gisondo i Steele Stebbins koji su u tandemu vrlo dobra kombinacija i nisu uopće iritantni što je vrlo rijedak slučaj kod sličnih američkih filmova. Zadovoljstvo je bilo vidjeti i Chevyja Chasea koji se pojavljuje vrlo kratko u filmu. Uloga punašnog Chasea na kojem se vidi nekoliko kilograma viška može se opisati 'kratkom, ali slatkom'.


"Vacation" je zabavna i smiješna komedija koja nije zalutala u svijet klišeja. Uz brojne sličnosti sa serijalom obiteljskih filmova sa Chevyjem Chaseom, "Vacation" ima i određene novosti, a to su doza hrabrosti i svježi humor. Uz već prepoznatljive zgode i nezgode Griswoldovih na putovanjima, ubačeno je nekoliko seksualno provokativnih šala i jeftinog humora koji je šašav, ali i smiješan. Preporučam vam da pogledate novi obiteljski izlet obitelji Griswold koja kreće na avanturu dugačku 2560 milja sa iznajmljenim kombijem 'albanskom hondom' u kojoj je GPS navigacija na korejskom jeziku. Usputne stanice do odredišta osmišljene su odličnim idejama, a prati ih jako dobar soundtrack i odličan izbor pjesama. 

Zanemarite nepravedno niske ocjene na gotovo svim filmskim portalima i prepustite se užitku i zabavi koju ovaj film nudi. "Vacation" je uz stari štih i nove fore vrlo dobra komedija koja je uspješna u onom što je i glavni cilj svake komedije, a to je izmamljivanje osmijeha na licima gledatelja.

OCJENA: 7/10

Ocjena čitatelja:


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.