Matanićev "ZVIZDAN" zasjao među elitom u Cannesu!


Zaljubljenici u film vjerojatno znaju da se zadnjih nekoliko dana u Cannesu odvija jedan od najprestižnijih filmskih festivala u svijetu. Prvi filmski festival u Cannesu održan je još davne 1946. godine i od tada okuplja najvažnije ljude u svijetu filma svake godine u svibnju. Navedeni festival je postao mjesto gdje se pojavljuju najveće zvijezde i velikani filmske indrustije.


Film "Zvizdan" hrvatskog redatelja Dalibora Matanića osvojio je nagradu žirija u kategoriji "Un Certain Regard"! Matanićev film "Zvizdan" tako je postao prvi laureat u Cannesu od hrvatske neovisnosti! U "Un Certain Regard" kategoriji bilo je prijavljeno više od 1.400 filmova, a "Zvizdan" je izabran u uži krug kandidata za nagradu u već spomenutoj kategoriji gdje se natjecalo 19 filmova iz čak 21 države. Ne samo da je osvojio nagradu, već je Matanićev film "Zvizdan" postao glavna tema u Cannesu, a žiri, novinari i kritičari su bili oduševljeni viđenim.

Matanić je tako opradavao svoju izjavu kada je rekao da mu je cilj osvojiti Oscara. Ova nagrada na filmskom festivalu u Cannesu je iznimno vrijedno priznanje i motivacija našem redatelju da otiđe još dalje! Čestitamo od srca!


"Zvizdan" govori o zabranjenoj ljubavi, o njenoj fragilnosti, ali i o njenoj snazi. Ova filmska priča obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela čija je povijest opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a uz njih u filmu glume i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković.  


Najnovija filmska produkcija Shakespeareove krvave tragedije "Macbeth" je jedan od glavnih konkurenata za najvažniju nagradu "Zlatnu palmu" na ovogodišnjem Canneskom festivalu. Radnja filma prati Shakespeareovu tragediju u kojoj vojvoda Škotske Macbeth dobiva proročanstvo kako će jednog dana postati kraljem. Potaknut slijepom ambicijom i potican svojom suprugom Lady Macbeth, on ubija svoga kralja i preuzima prijestolje Škotske. U glavnim ulogama filma nalaze se  Michael Fassbender i Marion Cotillard, koji su utjelovili likove kralja Macbetha i njegove kraljice.




Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.