RECENZIJA - Cooper je super "Špijunka / Spy" (2015.)


REDATELJ: Paul Feig
SCENARIJ: Paul Feig
ŽANR: Komedija / Akcija
GLAVNE ULOGE: Melissa McCarthy,  Jason Statham, Rose Byrne, Miranda Hart, Jude Law
GODINA: 2015
DRŽAVA: SAD
TRAJANJE: 120 minuta

U posljednje vrijeme zaista teško pronalazim neku noviju, a dobru komediju. Veliki sam ljubitelj navedenog žanra od kojeg očekujem da me opusti, a prije svega nasmije. Još ako mi uspije držati pažnju tijekom sveukupnog trajanja, nitko sretniji od mene. Nažalost, danas takvih komedija ima na kapaljku. U skladu s time, odlučila sam pogledati ovaj najnoviji uradak gospodina Paula Feiga koji iza sebe ima poprilično uspješne komedije kao što su "Bridesmaids" i "The Heat". Pomislih, dobar početak. Naravno da nije odmogla činjenica što je naslovna uloga pripala Melissi McCarthy - glumici kojoj uvijek polazi za ruku zabaviti me. I nisam pogriješila. "Spy" je film koji definitivno morate pogledati ako ste se zaželjeli dobre komedije. Smijeh i zabava su zagarantirani i to puna dva sata.


Za početak, nemoguće je ne primjetiti svojevrsnu parodiju na Jamesa Bonda koja je najizraženija na samom početku filma. Veliki doprinos tome daje glazba i uvodna špica. No, ovdje James Bond nije naočit, visok i neustrašiv muškarac kojem je omiljeno piće martini. Ovdje je James Bond Susan Cooper (Melissa McCarthy), uredska analitičarka koja sudjeluje u najopasnijim misijama, ali koja je nepoznata svijetu kriminalaca. Kad njezin partner Bradley (Jude Law) nestane, ona će se dobrovoljno javiti za infiltraciju u svijet opasnih trgovaca oružjem i pokušati spriječiti globalnu katastrofu koja bi mogla nastati ako nuklearna bomba dospije u pogrešne ruke. Obruč se steže oko bugarke Rayne Boyanov (Rose Byrne) koja će postati njezina glavna meta. Suočena s početnim skepticizmom kolega i njihovim podsmijesima, špijunka hrabro kreće u borbu koja će biti sve, samo ne laka.


Posebna pohvala ide scenariju koji je vrlo dobro osmišljen. Fore, kao što je to inače običaj, nisu zastarjele i izlizane. Ova komedija pršti humorom i zabavom. Tome je najviše doprinijela izvrsna Melissa McCarthy koja je pokazala da je definitivno na svom terenu. Ono što najviše volim i cijenim kod nje jest činjenica što toliko nonšalantno i prirodno prenosi emocije na ekran. Kod nje nema usiljenosti i forsiranosti što najčešće zna biti "zamka" takvih komedija. Ona je svoju ulogu odradila briljantno i zasigurno dokazala da je za istu bila pravi izbor. Opravdala je sva moguća očekivanja. Bravo Melissa!


Još jedna žena koja me oduševila jest Rose Byrne kojoj je pripala uloga razmažene bogatašice. Iako bi očekivali tipičan "catfight" između McCarthy i Byrne, Feig nas je i ovdje iznenadio. Kemija između njih je besprijekorna, odlično se nadopunjuju, a u nekom trenutku se čak rađaju obostrani prijateljski osjećaji. Prilično neočekivano, ali osvježavajuće. Byrne nije jedina koja je ostvarila izvrsnu kemiju sa McCarthy, tu je i Jason Statham koji nam se ovdje prikazao u potpuno drukčijem svjetlu. Čak bi išla toliko daleko i konstatirala da se u filmu šalio na vlastiti račun što je ispalo urnebesno dobro. Ne treba zanemariti ni sjajnu Mirandu Hart koja je izvrsno doprinijela samoj atmosferi. Istini za volju, Jude Lawa nebi pretjerano pohvalila niti pokudila, navedeni su ga potpuno zasjenili. Tako ću ga ocijeniti sa "korektno". Ništa više od toga.


Priznajte, možete li zamisliti McCarthy kao tajnu agenticu koja će spasiti svijet i pobijediti sve zlikovce? Ako ne možete, pogledajte ovu akcijsku komediju i razuvjerite se. Slijedi vam dva sata istinske zabave i dobre akcije. McCarthy i Feig su još jednom ostvarili odličnu suradnju, a u rukama Feiga McCarthy je postala super špijunka. Poruka ovog filma je i više nego jasna. Možemo sve što si zamislimo, ali samo uz volju, trud i istinsku želju. Jer ako mi ne pomičemo vlastite granice, tko će?

OCJENA 8/10

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.