TeVergreen: "ANZACS" (1985.) su prethodnica ratnih mini-serija


Ako volite ratne serije onda ste sigurno barem čuli, a vrlo vjerojatno i gledali "Združenu braću" i "Pacific". Te serije koje su s razlogom ušle u svijest ljubitelja obrada Drugog svjetskog rata na filmu, imale su prethodnicu. Seriju koja je obradila rat kojem smo lani obilježili sto godina od početka. Bio je to rat kakav dotad nije vođen, ali i prvi koji je u atribuiranju zaslužio pridjev - "svjetski". Taj "Veliki Rat" tema je serije "ANZACS" snimljene 1985. godine. "ANZACS" je kratica za Australia and New Zealand Army Corps koje su u sklopu sila Commonwealtha sudjelovale u ratu na dalekom kontinentu vođenom iz razloga o kojima su malo znali. Serija prati skupinu vojnika što su se uputili na ratišta tražeći slavu i romantični rat o kojem se čita u literaturi, da bi naišli na pravi, krvavi rat od one vrste koja je, za svakog pametnog čovjeka, unaprijed izgubljena.  Galipolje, Somme, Arras i Vimy Ridge, te posljednja velika njemačka ofenziva... Sve to su bitke kroz koje pratimo australske snage prečesto smatrane kolonijalnim "topovskim mesom", pa su i slane tamo gdje njihovi britanski ili francuski saveznici nisu htjeli ni primirisati. Upravo taj dvojni odnos prema australskim snagama, činjenica da su izdržali sva navedena ratišta i kritika britanskog vojnog zapovjedništva glavna je tema serije. 


U pet dvosatnih epizoda (svaka epizoda figurira kao film, ali su međusobno povezane) pratimo osnivanje australskih snaga, regrutiranje ljudi u rat, kao i događanja na navedenim bojišnicama. U središtu priče naći će se Martin Barrington (Andrew Clarke), med. sestra Kate Baker (Megan Williams), Pat Cleary (Paul Hogan) i satnik Flanagan (Jon Blake), Svatko će od njih na svoj način doprinijeti uspjehu "ANZACS" snaga na bojišnici, a imati će i vlastite demone koje treba pobijediti. Posebno je zanimljiv i prikaz onih koji ostaju kući (a najglasniji su u uvjeravanju drugih kako je "ovo rat koji ne treba propustiti") kao i onih koji vode bez sposobnosti za to. Sve što vidimo u ovoj seriji može se primijeniti na bilo koji rat, samo što je ovaj koji je pred nama najstrašniji, najbrutalniji i najkrrvaviji dotad. Tragedija Prvog svjetskog rata odnosi se na sve strane, a taj beskonačni "rovovski sukob" najbolje pokazuje uzaludnost sukoba.  


Osmi bataljon kojem naši junaci pripadaju postat će jednim od najuspješnijih sudionika ratnog sukoba, a način na koji su John Dixon i John Clarke prikazali rat i međusobne odnose likova u neku će ruku preslikati kasnije, uspješnije HBO serije. Prvi svjetski rat je nekako uvijek u sjeni, uvijek manje spominjan od onog drugog, ali "ANZACS" žanru donosi nešto drugačije. Australci ne prikazuju rat s dozom patetike i besmislenih herojskih dijaloga kako smo od Amerikanaca možda navikli. Njihov rat ima i humora i kritike, ali i objašnjenja zašto ga se uopće vodi, što prečesto fali kad se o tom žanru radi. Ovdje su i neprijatelji ljudi, objašnjeni su i njihovi postupci. Nemamo scene u kojima protivnik bez ikakvog rezona (kao u "Furyju") glumi glinene golubove. Ovdje se radi o ljudima koje njihovi vlastiti zapovjednici tretiraju "divljacima", "nesposobnima" i "vrijednima strojnice". Svejedno ih, bez obzira na to, šalju iz fronta na front, iz klanja u klanje nadajući se kako će njihovom "nesposobnošću" opravdati svoju koja navodnike ne treba. 


"ANZACS" su logičan nastavak filmova koji progovaraju o australskoj traumi pod britanskim zapovjedništvom. "Galipolje" i "Breaker Morant" su samo najpoznatiji naslovi. "ANZACS" predstavljaju jednu od najznačajnijih ratnih serija ikad snimljenih. Glumci iz serije su australske legende i osim u (očitom) "Krokodilu Dundeeju" glumili su i u američkoj "Nemogućoj misiji". Scene ratnih užasa izmjenjuju se sa scenama australskih i europskih pejzaža, Romansa ovdje nije u službi patetike. Ona je odmor između užasa. Užas je svakakav, ali nikako nije predvidljiv. To je i najveći kompliment seriji.


Scenarij, glazba, fotografija, režija i gluma u ovoj izvanrednoj seriji su na visokom nivou. Kad bih manu tražio povećalom, možda bih ju skratio za sat vremena da radnja bude dinamičnija. Možda bi, doduše, to bila i greška. Naime, nije ni Prvi svjetski rat bio takav. 



Ocjena: 9/10


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.