RECENZIJA: "Heist aka Bus 657 / Pljačka" (2015.) - Skup stereotipa i klišeja uz ponešto akcije


Naziv filma često pruža bitne informacije o samom filmu. Što se može naslutiti iz naziva filma "Heist" koji je prvotno nazvan "Bus 657"? Očigledno je da autori nisu imali ideju kako ga nazvati, a na kraju su odabrali lošiju varijantu. "Pljačka" je preopćenit naslov, ali zapravo daje pravu sliku o filmu. "Heist" je tipičan primjer hollywoodskog filma koji je savršeno ukalupljen. Priča je već viđena bezbroj puta, sadrži brojne stereotipe i klišeje, a scenarij filma je loša kombinacija "Heata" i "Speeda".

Vaughn (Jeffrey Dean Morgan) je bivši vojnik kojeg je žena ostavila i čije je dijete smrtno bolesno. Trenutno radi kao djelitelj karata u kasinu na brodu što nije dovoljno da izađe iz financijske krize. Da stvar bude još gora, njegova kćer leži u bolnici i potrebna joj je skupa operacija. Vlasnik kasina je stari gangster Pope (Robert de Niro) koji se, nakon 30 godina reketarenja i pranja love, sprema u zasluženu mirovinu. Nakon što Pope nemilosrdno odbije Vaughnovu molbu da mu posudi $300.000, njegov zaposlenik će biti prisiljen na potez očajnika. Iako Vaughn zna da je krađa od Popea jednaka samoubojstvu, on se ipak odlučuje krenuti u akciju. Zajedno sa još trojicom, upada u kasino naoružan i zamaskiran te uspješno dolazi do plijena. Pljačka će ipak krenuti po zlu, a pljačkaši će prilikom bijega oteti gradski autobus. Sa novcem u torbi i taocima u autobusu, Vaughn i ekipa pokušavaju spasiti živu glavu i pobjeći policijskoj potjeri.


Jedino vrijedno spomena je solidna gluma i dobre akcijske scene. Robert de Niro se pojavljuje u ulozi koja je tipična za njega, a većina njegovih fraza i izraza lica djelovat će Vam poznato. S obzirom da je dobio samo petnaestak minuta na ekranu, njegova karizma nije došla do izražaja. Najizraženiju ulogu ima Jeffrey Dean Morgan koji glumi Vaughna. Jeffrey je vrlo dobro odglumio, ali nije mogao savladati utege koje su mu postavili režiser i scenarist. Od glumačke postave, uz Jeffreya i de Nira, vrijedi istaknuti još Davea Bautista, Kate Bosworth i Ginu Carano. Solidna gluma je nažalost upropaštena dvodimenzionalnim likovima i 'dječjim bolestima' u scenariju.



Već sam spomenuo da je Vaughn rastavljen i da ima bolesnu kćerku, ali on nije jedini lik čiji život je prikazan patetično. Pope je posvađan sa kćeri i zanimljivo, i on pati od teške bolesti. Primijetit ćete i 'zanimljivo' ime kasina koje upućuje na posljednje dane i Popeov 'labuđi pjev'. Putnici u busu su također vrlo interesantni likovi. Naravno da je jedan kriminalac ranjen tijekom pljačke, da klinka pokušava mobitelom uslikati negativce, a tu je i trudnica koja čini talačku situaciju još ozbiljnijom. Patetika je prisutna na svakom koraku.



Čak i sa recikliranim scenama iz nekih filmova, "Heist" bi bio gledljiv da ne pati od brojnih redateljskih i scenarističkih gluposti koje smetaju kao trn u oku. Pljačka, bijeg, policijska potjera sa helikopterima i motorima, prisutnost SWAT specijalaca, talačka kriza... Bilo je dosta materijala da se napravi kvalitetan akcijski krimi triler, ali sa ovakvom izvedbom, "Heist" može proći jedino kao TV film uz koji ćete 'ubiti' 90 minuta.

Ocjena: 4/10

Ocjena čitatelja:


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

0 komentari:

Objavi komentar