RECENZIJA: "Spotlight" (2015.) je najbolji film godine, Oscar je na putu za Boston!







Istraživački tim "Boston Globea", poznatiji kao "Spotlight" je 6. siječnja 2002. godine objavio članak u kojemu je otkriveno da je Katolička crkva znala za pedofiliju u svojim redovima. Naime, znajući pozadinu priče, vrh Katoličke crkve dozvolio je Johnu Geoghanu ostanak u službi bez obzira na to što je godinama seksualno zlostavljao mlade župljane. To je bila prva od nekoliko priča koje su zadirale sve dublje u redove Katoličke crkve. "Spotlight" je u godinu dana istraživanja razotkrio skoro 90 svećenika pedofila na području Bostona! Morali su proći kroz šumu laži, istrpjeti dosta prijetnji i zataškavanja da bi izgradili slučaj i plasirali priču, ali na kraju su uspjeli. Nakon godinu dana mukotrpnog istraživanja uspjeli su pedofile natjerati u ruke pravde, a u svoje ruke su "natjerali" Pulitzera.


Navedena priča je ponukala producente Nicole Rockin i Blyea Fausta da malo bolje prouče problem. Čim su se upoznali s temom odlučili su snimiti film, ali ne o samom skandalu, već o novinarima koji stoje iza cijele priče. Nakon nekog vremena su na svoju stranu pridobili redatelja Toma McCarthya i scenarista Josha Singera. McCarthy i Singer su napisali scenarij i priča je krenula. Gledajući "Spotlight" imao sam osjećaj da gledam dokumentarac, scenarij je dozvolio likovima da izgledaju prirodno koliko god je to moguće. McCarthy i Singer su postigli autentičnost likova kakva se rijetko viđa na platnu. Naravno tome je puno doprinijela i fenomenalna glumačka postava koju čine: Michael Keaton, Rachel McAdams, Mark Ruffalo, Liev Schrieber, John Slattery i neka druga zvučna imena. McCarthy iza sebe ima samo pet filmova, dakle nema puno redateljskog iskustva, no s jakim glumačkim "kartama" je, pokeraški rečeno, igrao na sigurno i odmah na flopu dobio "royal flush".

"Spotlight" je poseban iz mnogo razloga, jedan od njih je osjećaj koji ostavlja nakon gledanja. Postoje filmovi koji nas hvataju na krivoj nozi i tjeraju da se zamislimo nad sobom, ali i inspiriraju da se pokrenemo s mjesta i napravimo nešto. "Spotlight" je upravo takav film. Nakon gledanja sam dobio želju da prekopam prostranstva interneta i nađem neku zanimljivu priču, neki detalj, ma bilo što bi uzrokovalu promjenu. Također, jedan je to od filmova koji će Vas držati od prve do zadnje sekunde. Koliko god radnja djelovala neatraktivno i možda na prvu, dosadno, istina je totalna supotnost. Svaka scena filma je briljatno smišljena i nadograđuje se na prošlu. Posebno bih istaknuo scenu u kojoj Ruffalo skoro dvije minute, u pozadini, narativno čita pismo koje je našao među dokumentima u sudnici. Tu je McCarthy riskirao sa relativno dosadnom scenom, ali koliko vidim, pogodio je. Čitajući kritike prije gledanja filma vidio sam da mnogi ističu upravo tu scenu kao jedan od najboljih dijelova filma i svatko tko je to govorio bio je u pravu. McCarthy je dozvolio Ruffalu da bude svoj, ta scena je donijela dašak one fine, staromodne dramatike u film. 


Zadržat ću se na Ruffalu, koji je ponovno odglumio besprijekorno. Lani je u "Foxcatcheru" oduševio i bio najsvjetlija karika filma, rekao bih da je zasjenio čak i izvrsnog Carella. Ta uloga mu je osigurala nominaciju za Oscara u sporednoj ulozi, a ove godine će vrlo vjerojatno ponoviti taj uspjeh, nije nemoguće ni da ode kući s kipićem. Ruffalo je svoj lik gradio kroz film, kako su minute odmicale njegov lik, Mike Rezendes, je preuzimao forte na ekranu. Ono što me posebno oduševilo je njegova mimika i govor tijela koji jako podsjećaju na one Tima Rotha iz serije "Lie to Me". Pogrbljen u hodu, na trenutke i nespretan lik s vremenom postaje prva zvijezda ekrana, sve to zahvaljujući izvanrednoj glumi Marka Ruffala. 


Micheal Keaton, prošlogodišnji dobitnik Zlatnog Globusa i Rachel McAdams, jedna od zvijezda druge sezone serije "True Detective", odigrali su vrlo dobre uloge. Bryan d'Arcy James je igrao posljednjeg člana tima, onog koji je zapravo imao najmanje posla što se glume tiče, ali je bio standardno dobar. Bilo ga je zanimljivo vidjeti u situaciji u kojoj on nije glavna zvijezda, u kojoj mora tražiti reflektor da bi ga dobio, dobro se snašao. Cijela glumačka postava je prefektno izabrana, nema niti jedne greške, svi su idealni za svoje uloge. Keaton će se također nadati nominaciji u kategoriji sporednog glumca, ali mislim da neće doći do nje. Iako, Ruffalo može bez problema kandidirati i za glavnu mušku ulogu, sve ovisi o tome kako će Akademija postaviti nominacije. Ako Ruffalo bude prebačen u kategoriju glavne muške uloge, Keaton može tražiti nominaciju u sporednoj. Što se tiče McAdams, njena nominacija za najbolju sporednu ulogu ne bi trebala biti upitna.

Kompleksna tema, nadahnuti redatelj, izvrsna glumačka postava i savršeno napisan scenarij, to su glavna obilježja "Spotlighta". Bez imalo straha mogu reći da je "Spotlight" najbolja novinarska drama u ovom stoljeću, možda i u nekom duljem vremenskom periodu. "Spotlight" je u isto vrijeme edukativan i važan film, moguće je da obilježi prekretnicu i do kraja prokaže sav "prljavi veš" Katoličke crkve. Dugo vremena nismo prije Oscara imali ovako kvalitetan uradak koji izgleda kao da bi mogao napraviti žetvu kipića. Lani se stvorio hype oko "Boyhooda", ali od toga nije bilo ništa. Ove godine imamo "Spotlight" koji je ljestvicu podigao jako visoko i već drži jednu ruku na kipiću za najbolji film, a i u ostalim važnim kategorijama ima jake adute. Još nijedan film nije od mene izvukao maksimalnu ocjenu, ali "Spotlight" je film kakav se rijetko viđa, u potpunosti odstupa od ostalih i baca rukavicu u lice svima koji žele Oscara, upravo ono što mora biti da bi dobio desetku.

Ocjena: 10/10

IMDb
Trailer

Ocjena čitatelja:


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

2 komentari:

  1. Kakav Joaquin Phoenix???? Pitam se jeste li uopće gledali film...

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdrav,

    Tko radi taj i griješi. I uz sav trud ponekad se potkrade greška. Nadam se da nam nećete previše zamjeriti. Svakako hvala na upozorenju, greška je ispravljena.

    Lijepi pozdrav i do čitanja :)

    OdgovoriIzbriši