TeVerGreen: "Kronike mladog Indiane Jonesa / The Young Indiana Jones Chronicles" (1992. - 93) - Avanture uz koje smo učili.


Kao dijete, volio sam avanture. Volio sam i istraživanje prošlosti. Već tad sam, čini mi se, intuitivno znao da se bolje baviti onim što je bilo davno: Rimljanima, Grcima, Egipćanima i još dalje. Tajne koje je skrivala davna prošlost bile su nezagađene podobnim istinama i dnevnim politikantstvom. „Indiana Jones“ bio je jedan od likova s kojima sam se poistovjećivao. Drugi je, možda pogađate, bio Marti Misterija (namjerno ga tako pišem). Osim filmova s Harrisonom Fordom poseban dio odrastanja zauzimale su i „Kronike mladog Indiane Jonesa“. Kroz njih, upoznavao sam jedinstvenu viziju povijesti i zajedno s Indyjem susretao razne povijesne ličnosti. U TeVergreenu se već dugo planiram prisjetiti tih putovanja. S najavom novog filma, možda je to vrijeme stiglo. Indiana Jones je jedan od glavnih likova popularne kulture. No, ono što je za ovu priču puno važnije, mladi Indy jedan je od glavnih likova mog djetinjstva.


Već od prve epizode koju sam gledao, one s Oktobarskom revolucijom, bilo mi je jasno da epizode „Mladog Indiane Jonesa“ imaju edukativnu vrijednost kakvu nisam nalazio u školi. Priče starog Indyja izgledale su zanimljivo poput priča još jednog starca kojeg sam volio. No, dok je Broj Jedan iz kultnog „Alana Forda“ povijesne ličnosti prikazivao kroz karikaturu, Indiana Jones davao im je dašak pustolovine koji mi je trebao. Kroz svjetove koje je sagradio George Lucas ponovno sam putovao tamo kamo možda, tih devedesetih, nisam mogao.


Ideja o snimanju pustolovina mladog Indiane Jonesa navodno se začela već u tijeku produkcije filma „Indiana Jones i posljednji križarski pohod“. Na temu pustolovina mladog Indiane krenula se razvijati serija koja je trebala imati didaktičku ulogu za djecu i tinejdžere. U tom smislu je, rekao bih, u potpunosti uspjela. Svijet Indiane Jonesa otvarao je mogućnosti za put kroz rano dvadeseto stoljeće, a ideja da naraciju vodi sam 93-godišnji Jones otvorila je mogućnost nepreglednih priča i likova koji možda iz današnje perspektive djeluju naivno, ali onomad su otvarali vidike.


Treba imati na umu da je u svim inkarnacijama Indiana Jones bio iznimno simpatičan lik. Bez obzira govorimo li o filmskoj verziji s Harrisonom Fordom, dječačkoj s Coreyem Carrierom ili mladenačkoj sa Seanom Patrickom Flaneryjem – Indiana Jones je otvarao prostor zamišljanju i nekim novim likovima za koje možda dotad nismo čuli, a koji su (kako se to kasnije ispostavilo) dio opće kulture. Tako Indiana kroz epizode susreće Tolstoja, De Gaullea, Johna Forda, Pancho Villu, Degasa, Puccinija, Pattona, Picassa, Louisa Armstronga, Elita Nessa i Caponea, Junga i Freuda, Churchilla i Theodorea Roosevelta, te dječačkom umu posebno pamtljivu špijunku Mata Hari.
 


Osim naslovnih, vrijedi istaknuti da je ova serija bila krcata poznatim redateljima i glumcima. Predugo bi trajalo da ovdje nabrajam pojedine epizode i redatelje pa ću samo spomenuti neka od imena. Filmaši koji su pisali i režirali ovu seriju su između ostalih i Frank Darabont, Nicolas Roeg, Carrie Fisher, Terry Jones. Kako rekoh, predugo bi trajalo da nabrajam sve. U seriji se pojavljuje i glumac kojeg pamtimo kao omiljenog androida C3P0 Anthony Daniels, a još neki od glumaca koje smo ovdje imali prilike gledati su Vanessa Redgrave, Catherine Zeta-Jones, Daniel Craig, Max von Sydow, pa i veliki Christopher Lee. Sad kad ovo pišem neki od njih mi iskrsavaju u sjećanju uz ono neizbježno „pa da, vidi stvarno“, ali iskreno onda kad smo to gledali po prvi put sve to i nije bilo naročito važno.


S odmakom mogu reći da ova serija nije zaslužna samo za ljubav prema avanturi. Gledajući sve ovo što sam gore naveo, bit će da me usputno navela na ljubav prema filmu. To i nije čudno, s obzirom da više znanja otvara i više pitanja. Znanje otvara vidike, a uz „Kronike mladog Indiane Jonesa“ smo učili na isti način kao uz Bonellijeve stripove, kao uz Alana Forda ili uz „Mućke“. Iako napravljen kao didaktički projekt za djecu i tinejdžere, rado su ga gledali i ostali. Kad je 1993. otkazan zbog skupoće, projekt pustolovina mladog Indyja ostao je zapamćen kao jedan od rijetkih primjera dobre televizijske prilagodbe velike franšize. Rekao bih da je tek moderno doba televizije to promijenilo.  U jednoj se epizodi pojavio i Harrison Ford, a čitava je serija dosta dobro zaokruživala mitologiju jednog od najpopularnijih likova popularne kulture. Ulogu Indyjeva oca od Seana Conneryja preuzeo je Lloyd Owen, a u ulozi Jonesa kao starca uvjerljiv je bio George Hall.
 


S odmakom vremena, gledajući objektivno, serija je imala mnoštvo nedostataka. No, uspomene je teško gledati objektivno. To je bila jedna od rijetkih serija koja nas je učila kritički razmišljati, gledati povijesne događaje iz perspektive njihova odvijanja, a ne „naknadne pameti“. Lekcija je to koju valja i danas ponoviti. Više od svega ova je serija predstavljala poziv u avanturu znanja, a svojim pričama često je nadilazila i povijesne udžbenike.


Serija je u međuvremenu izašla u DVD izdanju, kao serijal filmova u ukupno 22 poglavlja od kojih svako sadrži dvije priče. Ukoliko se, kao zagrijavanje za nadolazeći film, želite prisjetiti avantura mladog Indiane Jonesa prionite na posao. Možda ćete si postaviti pitanje što je tu tako dobro, možda ćete se i razočarati, ali bilo bi dobro da u ovu avanturu uđete onako iskreno, dječje otvorena srca. Nekad ne treba kritizirati baš svaku sitnicu. Nekad se treba otisnuti u prošlost prisjećajući se pritom da se povijest ponavlja čak i onda kad se čini da iz nje nismo baš ništa naučili.



IMDB



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

0 komentari:

Objavi komentar