RECENZIJA: "PEAKY BLINDERS / BIRMINGHAMSKA KLIKA" (2013. -) - Gangsterska saga s početka stoljeća.


„Birminghamska klika“, sjajna britanska serija koja je osvojila srca publike, u prvoj je verziji prevedena kao „Britvaši“. To mi je, moram priznati bio i draži prijevod. Imao je notu one kvartovske mangupštine kakvom su zračila braća Shelby. No, neki je genijalac odlučio „Peaky Blinders“ prevesti kao „Birminghamska klika“ i tako ubiti tu notu „ekipe s kvarta“ koja diktira pravila cijelom gradu. Serija koja fenomenalno ulazi u priču i u kojoj već od uvodne pjesme Nicka Cavea postaje jasna atmosfera i način pripovjedanja. Svi su elementi posloženi, svi na pravom mjestu. Gluma, režija, priča, glazba, kostimi, efekti. Sve funkcionira, sve se nadopunjuje. Gledatelju, kako to obično biva u takvim rijetkim slučajevima, ostaje samo uživancija. 


Obiteljsku sagu Shelbyjevih po pitanju atmosfere možemo usporediti sa „Sinovima anarhije“. U jednoj i u drugoj seriji postoji doza onih „romantičnih odmetnika“ s moralnim kodom. U jednoj i u drugoj postoje upečatljivi glavni likovi i fenomenalna glazba. No, postoji razlog zašto je „Birminghamska klika“ doživljaj odvela i koju stepenicu više. Cillian Murphy u ulozi Thomasa Shelbyja često ostavlja dojam osobe koja je preemotivna za ulogu koju igra, a taj dojam ubrzo zatim mijenja osjećaj potpune hladnokrvnosti i hrabrosti da se napravi sve ono što se „mora napraviti“. Lik je namjerno tako nijansiran, njegova snaga nalazi se baš u toj podvojenosti. S jedne strane empatično će držati obitelj na okupu (usprkos svim razlikama), a s druge će biti spreman na sve kako bi ostvario kompleksne ciljeve mafijaškog šefa. 


Vrijeme radnje je znalački odabrano. Serija kreće u Birminghamu 1919. godine. To je vrijeme iza Velikog rata, vrijeme kad se veterani vraćaju kući i kad se čini da se tako veliki sukob nikad više neće ponoviti. Shelbyji su klan koji ne preza ni pred čim. „Britvaši“, u trenutku genijalnosti nepoznatog internet prevoditelja, postaju klan koji ne preza ni pred čim, čak ni kad inspektor Chester Campbell (Sam Neill) odluči napraviti sve što je u njegovoj moći da im „potkreše krila“. Prvom sezonom dominira sukob te dvojice likova. Shelby s jedne i Campbell s druge strane. Njih su dvojica na polovima priče u čijem se središtu u vrtlogu rata i strasti nalazi ostatak obitelji Shelby i lijepa, ali zagonetna Grace (Annabelle Wallis). 


Osim Thomasa, najvažnije poluge obitelji Shelby su Arthur (Paul Anderson), John (Joe Cole) i Polly (Helen McRory). Arthur i John su „mišići“ obitelji, oni predstavljaju njihovu fizičku snagu na terenu. Polly i Thomas su mozak, oni stoje iza osmišljavanja svega što „Birminghamska klika“ priprema i mora učiniti. Iako se tako ne čini na početku priče, Thomas je dominantan lik. Ratno iskustvo ga je očvrsnulo, no i pokazalo mu kakve se sve mogućnosti kriju unutar glomaznog, korumpiranog i klijentelistički nastrojenog državnog aprata. U vremenima ratne obnove, na krilima pobjede, cvjetaju i korupcija i niske strasti pojedinaca. U tom i takvom vremenu, uz sjajnu kostimografiju i glazbu „Birminghamska klika“ odlučila je ugrabiti svoju priliku. 


Serija je kroz tri sezone i osamnaest epizoda provela obitelj Shelby kroz najrazličitije situacije, dovela u pitanje odanost članova obitelji, preokrenula priču i izvrnula očekivanja nekoliko puta, ali i ponudila nekoliko vrlo zanimljivih sporednih likova. Prvi među njima svakako je Alphie Solomons kojeg glumi Tom Hardy. Baš su dijalozi Murphy – Hardy iznimno zabavni za gledanje i otvaraju mogućnost dodatne analize glumačkih interpretacija. Producentima nije manjkalo kretivnosti kroz sezone, pa smo tako mogli vidjeti i povijesne ličnosti (Winston Churchill), ali i pojavu prvih feministica, odnosno borbe za ženska prava. Baš se uloga žena u seriji sa svakom sezonm povećavala, da bi u trećoj sezoni imale jednu od ključnih uloga. Posebno je u drugoj, a donekle i u trećoj sezoni briljirala Helen McRory, čiji je lik „iza kulisa“ podnio ogromne žrtve da bi klan Shelby ostvario svoje ciljeve. 


„Peaky Blinders“ predstavljaju jednu od najboljih serija u recentnoj televizijskoj ponudi. Također, predstavljaju jednu od rijetkih inteligentnih, detaljiziranih i dobro odrađenih dramskih priča u kojima preokret nije tu samo da bi šokirao gledatelja, nego služi i kao mehanizam za daljnji razvoj i produbljivanje priče. Zbog toga je „Birminghamska klika“ odličan izbor za gledanje. Kao uživanje u visoko kvalitetnom proizvodu, ali i kao primjer kako bi ovakve serije trebale izgledati. 


OCJENA 9/10



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

2 komentari:

  1. super nam je serija, meni i dragom, ali jedini nedostatak je tommyevo sljepilo u prvoj sezoni-kako nije skuzio da je grace murjakinja a tako je kao pametan i oprezan. bila je bas prozirna.. to su bas lose napravili

    OdgovoriIzbriši