DANČI BIRA: Nueve Reinas / Devet Kraljica (2000.)

Argentinci su imali sjajnih filmova u dvadeset i prvom stoljeću pa čak imaju i dobitnika "Oscara" za najbolji strani film ali posljednja godina dvadesetog stoljeća donijela nam je sjajnih "Devet kraljica / Nueve Reinas" genijalnog i prerano preminulog Fabiána Bielinskog. "Devet kraljica" je klasični film prevare u kojem dvojica prevaranata Juan (Gastón Pauls) i Marcos (Ricardo Darín) nastoje izvesti tzv. "prevaru stoljeća", posljednju pljačku nakon koje će izaći iz igre.

Kako i sam naslov filma sugerira, nastojat će prodati legendarne poštanske marke s greškom - tzv. 9 kraljica - bogatom kolekcionaru. Iako u mislima već vide završen posao kao i u svakom takvom filmu pred njih iskrsavaju brojne zapreke koje će morati prijeći kako bi se posao ostvario.
Još od "Oceanovih 11" (1960.) i "Žalca" (1973.) jedna priča o prevarantu nije bila tako dobro napravljena ("American Hustle" neću spominjati jer je napravljen kasnije) kao što je to u ovom filmu uradio Bielinski. Nepredvidljiva priča, prepuna obrata ovom filmu daje svježinu. Odlično režiran s uvjerljivim glumcima koji ne preglumljavaju (to se posebno odnosi na Ricarda Darína) ovaj film predstavlja poslasticu za one koji vole ovakve teme. Iako glavni glumci nisu usporedivi s Newmanom i Redfordom koji su ipak posebna kategorija ovaj film se isplati pogledati.


Jedna od glavnih prednosti ovog filma su brojni obrati i to što, takav barem osjećaj imamo dok ga gledamo, gledatelj također postaje sudionikom prevare. Je li u toj igri prevarant ili prevareni? E, pa zato ćete ga morati pogledati do kraja! 

Uvijek sam volio filmove poput "Devet kraljica". Nisu napravljeni pretenciozno, nisu osvajali velike nagrade ali su protokom vremena postali - veliki filmovi.  "Devet kraljica" je i prvi film F. Bielinskog, osim njega snimio je još "Auru" koja tematizira savršen zločin. Savršena pljačka, savršen zločin (u širem smislu) pa se postavlja pitanje što bi nakon ta dva filma još napravio. Nažalost, Bielinski je umro već 2006. u 47. godini tako da nikad nećemo saznati što je još mogao učiniti. Danas je cijenjen kao jedan od najboljih argentinskih redatelja s prijelaza stoljeća a njegovih "Devet kraljica" (iako ne skriva inspiraciju od holivudskih klasika) smatra se jednim od najboljih filmova "varalica" ikad napravljenih. 
Ako ste voljeli seriju "Hustle" ili bilo koji od gore navedenih filmova onda je ovo film za Vas. Napravljen lagano i lepršavo s prstohvatom komedije i bez imalo praznog hoda "Devet kraljica" predstavlja jedan od vrhunaca žanra. Odlična gluma glavnih aktera koji su jedno drugom konkurencija koliko i kolege također doprinosi tom pomalo komičnom elementu koji se brzim tempom izmjenjuje kroz cijeli film da bi na kraju ostao ismijan - gledatelj. 

Zapravo, štogod da još napišem o ovom odličnom filmu samo će pokvariti dojam i iznenađenja koja Vas očekuju. Kao predjelo za neka malo poznatija djela argentinske kinematografije, uživajte u filmu! 
Ocjena: 8/10


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.