DANČI BIRA: Sin-se-gae / Novi svijet (2013.)


 

"Kum" je bez daljnjega jedan od najboljih filmova u povijesti filmske umjetnosti. Ako Vas je ikada zanimalo kako bi izgledala azijska interpretacija "Kuma" tad preporučam da pogledate korejski film "Novi svijet". Spoj "Donnieja Brasca" i "Kuma" zanimljiva je posveta Coppolinom klasiku a kad se tome pridoda umijeće kojim Korejanci rade slične filmove posljednjjih godina užitak je zajamčen. "Novi svijet" nije prerada "Kuma", ali svakako je interpretacija kako bi dotični izgledao da se radnja tog filma odvijala u Aziji. 


Dok početak "Kuma" prelazi od razgovora s pogrebnikom na vjenčanje, ovdje sa scene mučenja prelazimo na pogreb. Zajednička karakteristika je uništavanje fotoaparata policajcima prilikom oba događaja. Ta poveznica nije bez vraga jer će upravo razlika između vjenčanja i pogreba obilježiti i razliku u tonu između uzora i ovog filma koji je puno mračniji, eksplicitniji i (zbog godine nastanka i kulturološke razlike) - nasilniji. Nakon što pogine šef krim-organizacije,  frakcije unutar nje bore se za njegovo mjesto. U to će svoje prste uplesti i policija. Pojam "under-cover" će dobiti sasvim drugo značenje. Otud i poveznica s "Brascom". 

Goldmoon je najveća mafijaška organizacija u Koreji. Nakon smrti šefa, dva najizglednija kandidata za poziciju vođe su Jung Chung (Hwang Jung-min) i Lee Jong-gu (Park Sung-woong), obojica na različitim pozicijama, obojica različitog stila. Chungova desna ruka Lee Ja-sung (Lee Jung-jae) je infiltirani policajac pod kontrolom beskrupuloznog Šefa Kanga (Choi-min-sik). Kangov pristup interregnumu u mafijaškoj organizaciji je makjavelistički. Cilj kod njega zbilja opravdava sredstvo, a u interregnumu mafijaških vođa pruža mu se prilika da konačno ostvari ambicije. Jedino što je jasno da do konflikta mora doći i da nakon njega ništa neće biti kako je bilo. Ulozi su visoki, a nakon što se bojno polje raščisti oni koji ostanu morat će prihvatiti "Novi svijet". Svijet u kojem ništa nije isto kao prije.


"Novi svijet" je jedan od onih filmova koji te zgrabi i ne pušta do odjavne špice. Od prve scene u kojoj je jasno da cinkeri ne prolaze dobro pa do zadnje koja nam objašnjava kako će "Novi svijet" izgledati svjedočimo filmu koji obiluje akcijom i tempom, ali kojem priča zbog toga uopće ne pati. Karakterizacije likova su iznimne, pogotovo centralnog lika u priči - Lee Ja-Sunga. Rastrgan između policijske prisege i odanosti prijatelju njegov će lik nastojati pomiriti nepomirljivo. Problem je u što mu ništa nije ostavljeno na izbor iako takvi kihotovski likovi to obično zadnji shvate. Izrazit tempo i sugestivna kamera dodaju draž filmu jer prisiljavaju gledatelja da pogađa i pretpostavlja događaje vršeći tako i funkciju pripovjedača. Pitanje koje "Novi svijet" postavlja nije "što će se dogoditi" nego "kako", a u tome "kako" leži najugodnije iznenađenje filma. 


"Novi svijet" je gangsterski ep. Danas su azijski trileri daleko najbolji u gradnji napetosti pomoću vizualnih elemenata. Film poput "Novog svijeta" funkcionira na pogon glumačkih izvedbi i vizualnosti. Priča postoji i ako ste gledali neki od gore spomenutih filmova možemo joj prigovoriti da je već viđena, ali dodao bih, nije viđena na ovakav način. Hoon-jung Park, redatelj filma, osvojio me već sa svojim prethodnim remek-djelom "Vidio sam vraga" a u ovom filmu samo je potvrdio reputaciju jednog od najboljih redatelja u gangsterskom žanru danas. 


"Novi svijet" je za razliku od "Kuma" snimljen u 21. stoljeću. Zbog te činjenice nasilje je daleko eksplicitnije, ali i perspektiva filma je pesimističnija. Na kraju filma pobjednik u konfliktu sjedi na kožnom naslonjaču i puši. Kamera se diže u zrak s njime u središtu kadra i on se okreće prema prozoru. Dok je u "Kumu " svjetlo prigušeno i dolazi kroz rolete u zatamnjenu sobu ovdje su prozori veliki i svijetli. Nema skrivanja. Postoji samo jedan jasni put. U "Novom svijetu" optimizmu nema mjesta. Zmija je odbacila staru kožu i krenula dalje. Pesimizam je u tome što se više ne mora skrivati, sad se lješkari na suncu i to joj odgovara. U "Novom svijetu" mafija je "ispred nosa" svima osim onima koji namjerno zažmire. Nema više dilema. 


Tu "Novi svijet" postaje ravnopravno filmsko djelo a ne samo film napravljen po uzoru na kultne klasike. "Novi svijet" je jedan od najboljih gangsterskih filmova desetljeća. Za sve one koje zanima kako bi izgledao "Kum" da je kojim slučajem snimljen u Aziji preporučam ovaj film. Toliko je dobar da će prije ili kasnije završiti u antologijama. 


Ocjena: 9/10


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.