RECENZIJA - Chappie (2015.)


"I'm consciousness. I'm alive. I'm Chappie."

REDATELJ: Neill Blomkamp
SCENARIJ: Neill BlomkampTerri Tatchell
ŽANR: Akcija, SF
GLAVNE ULOGE: Sharlto CopleyDev PatelHugh Jackman 
GODINA: 2015
TRAJANJE: 120 minuta

Nemojte dopustiti kritičarima da vam pokvare gledanje ovog filma ili da vas odgovore od gledanja. "Chappie" je puno više od obične SF akcije gdje gledamo borbu policijskih robota, ne radi se samo o robotima, akciji i specijalnim efektima. U filmu je dodana jedna socijalna komponenta koja prikazuje probleme odrastanja u modernom svijetu, i film ni na jedan trenutak nije postao dosadan. Redatelj cilja na emocije, i vrlo lako će se dogoditi da vam Chappie postane simpatičan na jedan poseban način, jer se gotovo svatko od nas može poistovjetiti sa njime.

I mi smo nekad bili mali, bili smo znatiželjni i vrlo zbunjeni svime što nas okružuje, baš kao i Chappie. Gledanje Chappiea je poput gledanja naših snimaka iz djetinjstva gdje se kao djeca socijalno i moralno razvijamo. Svi se možemo sjetiti smiješnih epizoda iz našeg djetinjstva, ali i onih ozbiljnih i loših kojih se najradije ne bi htjeli sjećati. Svi smo mi kao Chappie, probijamo se kroz prepreke koje nam život daje, stvaramo svoj put i saznajemo kakvi smo zapravo.



U ne tako dalekoj budućnosti, kako bi smanjila kriminal, vlada u Johannesburgu (Južnoafrička Republika) odlučuje kupiti  mehaniziranu policijsku snagu od tvrtke Tetravaal koja proizvodi oružje. Inženjer Deon Wilson ( Dev Patel ) je vodeći um koji stoji iza Tetravaalove  automatizirane robotske snage (skautovi). Njegov kolega, ali ujedno i suparnik, Vincent Moore ( Hugh Jackman ) upozorava na opasnost od skautova i pokušava progurati kao alternativu svoj mehanizirani stroj kojim upravlja direktno čovjek. Deon u oštećenog i otpisanog robota stavlja svoj novi eksperimentalni program umjetne inteligencije, koji će dati robotu sposobnost da misli i osjeća. Tako je nastao Chappie (glas i pokreti -  Sharlto Copley ). Skupina gangstera , Ninja (čije ime je zapravo Ninja), Yolandi (Yo-Landi Visser) i Yankie (Jose Pablo Cantilla), otimaju Deona i prijete mu da će ga ubiti ako im ne preda Chappiea, kojeg planiraju iskoristiti u pljački kako bi se domogli novca te tako vratili svoj dug snažnom gangsteru Hippu (Brandon Auret).



Chappie je u početku napravljen kao tek rođeno dijete, a njegova "udomiteljska" obitelj mu je jedini vodič i oslonac na svijetu. Deon je njegov Stvoritelj, koji djeluje kao biološki otac Chappiea koji je bio prisiljen napustiti ga. Ninja je njegov zločesti očuh koji ga poprilično zlostavlja i predstavlja strah i trepet za mladog Chappiea.  Yankie je otkačen ujak, a Yolandi majka koja pruža bezuvjetnu ljubav prema svome neobičnom "djetetu". 



Blomkamp nam pokazuje kako na Chappiea utječe ponašanje njegovih 'roditelja' i kolika je zapravo okrutnost svijeta u kojem danas živimo. Chappie uči iz svoje okoline koja ga okružuje: sve od slikanja i čitanja, pa do načina kako držati pištolj i kako pucati. Dobra i loša iskustva u životu, kako u našem životu, tako i u životu jednog robota, izgrađuju nas u ono što jesmo ili ono što ćemo tek postati.

U jednoj sceni, Ninja pokušava naučiti Chappiea životnu lekciju na način da ga ostavi samog u lokalnoj sirotinjskoj četvrti u kojoj će skupina mladih huligana pretući i zapaliti Chappiea. U sljedećoj sceni, Chappiea je na putu kući uhvatio Moore i vuče ga na leđima u kamion gdje će mu ukoniti komad hardvera, a zatim i odrezati robotsku ruku.  Prikazana je sirovost današnjeg svijeta te opasnosti koje vrebaju svakodnevno, pogotovo za djecu koja su naivna i neoprezna.  Prilično je uznemirujuće i neobično bilo gledati zlostavljanje jednog robota, koje je izgledalo dosta tužno i stresno.



Velika je šteta činjenica da je u filmu Chappie ostavljen u adolescentskoj fazi koju nije nikad prerastao, unatoč obećanoj vrlo brzoj sposobnosti učenja i  pristupu internetu koji vrvi ogromnim brojem informacija. 

Jako zanimljiva je činjenica da Chappijevu "obitelj" glume pjevači i iz Južnoafričke Republike, pripadnici rap grupe "Die Antwoord". To je vrlo vjerovatno "trn u oku" za mnoge filmske kritičare. Složiti ću se da su mi na početku bili malo naporni i iritantni, ali ako odlučite prijeći prijeko toga na početku filma i pomiriti se da time da ne gledamo glumce profesionalce, navedeni glumci su odradili svoj posao "čisto oke". Kad smo već kod glumaca, svakako bih pohvalio odličnu izvedbu  Deva Patela, i iskazao svoje razočaranje sa poprilično skromnim Hughom Jackmanom.



Mnogi ljudi uspoređuju ovaj film sa dva prethodna filma Blomkampa, sa District 9 i Elysium. Chappie se nikako ne uspoređivati sa navedenim filmovima, ne može se uspoređivati ni sa većinu drugih SF filmova. Chappie je skroz drugi tip filma, a kad smo već kod SF-a... Koliko su zapravo u današnjem svijetu roboti/strojevi znanstvena fantastika? U pojedinim dijelovima svijeta, roboti su dio svakodnevnice, a njihova evolucija i umjetna inteligencija je svakim danom sve naprednija.



Kritičari su doslovce "rastrgali" i "pokopali" ovaj film sa iznmno lošim ocjenama i kritikama. Vrlo niskih 41 bod na metacritic, te poražavajućih samo 30% na rottentomatoes. Ja bih se ipak prije složio sa ocjenom na IMDb gdje Chappie ima 7.3 što je i realno.

Chappie je neobičan spoj akcije, SF-a, emocija i dobre zabave. Film koji će vas znati dobro nasmijati, ali povremeno i rastužiti! Dajte mu priliku i vjerujem da vas neće razočarati!

OCJENA 7/10



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.