RECENZIJA: Nezaboravno putovanje u "La La Land" (2016.), svijet u kojem je sve moguće!


Kada biste na cesti zaustavili prosječnog ljubitelja filma i upitali koji mu mjuzikl prvi pada na pamet većina bi vjerojatna odmah ispalila "Pjevajmo na kiši" ili pak, ako zaborave ovo kultno remek-djelo, "Čarobnjak iz Oza", "Marry Poppins" ili neki treći, prilično stari naslov. Malo je onih kojima će "Mamma Mia", vjerojatno najpoznatijih od novijih mjuzikala, biti prvi "pick". Tome je tako zato jer, osim što postoji sentiment prema starijima, kvaliteta je također na njihovoj strani. Niti jedan noviji mjuzikl nije kvalitetom ni primirisao gore navedenima. Niti jedan osim onoga o kojem danas pišem. Chazelle i njegov La La Land ekpresno su se ugurali u društvo najvećih postavši jedinim filmom sa sedam Globusa, a osvojio je Zlatne Globuse u svim kategorijama u kojima je nominiran. S obzirom na to da u trku za one najprestižnije kipiće tek ulazi, za očekivati je da će se urezati u svijest ljubitelja filma na način kao što su to napravili gore navedeni kultni filmovi.


Prije tri godine je Chazelle na oscarovski crveni tepih zakoračio kao redatelj i scenarist "Whiplasha" s kojim je odnio tri Oscara, od toga najzvučniji onaj za te godine nedodirljivog J.K.Simmonsa u sporednoj muškoj ulozi. Ove godine Akademiji nudi "La La Land" i osvojenih sedam Zlatnih Globusa kao adute. Nakon što je prije tri godine pokazao da i nedovršeni glumac poput Milesa Tellera može odigrati sjajnu ulogu, ove godine je pod svoje uzeo gotovog Ryana Goslinga, čovjeka kojemu je kroz La La Land ponudio priliku da se napokon okiti Oscarom i potvrdi svoju glumačku kvalitetu. Osim Goslinga, tu je i Emma Stone, s kojom je Gosling već surađivao na filmu "Ta luda ljubav". Svima im je ponuđena ulaznica među nominirane i odmah mogu reći, iskoristili su ju. I to kako! "La La Land" je pričao o Miji i Sebastianu. Mia (Emma Stone)  je mlada "wannabe" glumica koja radi u kafiću čije su mušterije upravo velike filmske zvijezde. Svakog dana im servira kavu razmišljajući o tome kako bi jednog dana, sa samo jednom uspješnom audicijom, ona mogla biti ta predivna glumica s druge strane blagajne. Sebastian (Ryan Gosling) je mladi jazz pijanist koji živi u nadi da će jednoga dana otvoriti svoj jazz klub kroz koji bi pokušao očuvati jazz kao žanr, kao onaj čisti jazz u kojem su uživale silne generacije prije njega. Međutim stvari mu ne idu kao što planira i prisiljen je svirati gotovo sve za što mu je netko spreman platiti pa tako završava u jednom omanjem losanđeleskom kafiću izvodeći "Zvončiće". Jedne večeri će u taj kafić ušetati Mia i zauvijek mu promijeniti život. 


Najpamtljivija rečenica vezana uz "La La Land" glasi: "Ovo je za budale koje sanjaju!". To je samo djelomično istina. "La La Land" je zapravo svojevrsna kritika tipičnog filmskog sanjarstva u kojem je sve moguće i u kojem se sve uvijek završava sretno. Svi smo se u životu susreli s teškim odlukama, onima u kojma smo imali dvije strane, a nismo znali koju bismo odabrali jer je srce vuklo na jednu, a mozak na drugu stranu. Tako nam i "La La Land" preko Mije i Sebastiana priča priču o jednoj divnoj ljubavi, ali i o njenoj sudbini, odnosno sudbinama. Sama radnja filma se oštro sudara s idejom rečenice citirane na početku odlomka, Chazelle ne dozvoljava razmišljanje prema kojem se sve uvijek završava dobro ako tako vjerujemo da će biti, već nam ukazuje na to kako svaka odluka u životu ima dvije strane. Također, jasno nam sugerira kako one možda najteže odluke koje ćemo morati učiniti mogu rezultirati dobitkom, samo ako budemo dovoljno odlučni i povučemo crtu. Sve te ideje se javljaju u onom, dubljem dijelu filma, koji možete otkriti samo ako se uživite u film, a "La La Land" će Vas sigurno natjerati na to. 
               


Glavni aduti filma su svakako Emma Stone i Ryan Gosling koji su svoju priču ispričali na nezaboravan način potvrdivši nevjerojatan glumački talent. Stone je proizvela ljupku i smušenu ženu, a Gosling još smušenijeg, ali izrazito simpatičnog mladića što je rezultiralo snažnom kemijom i glumačkim parom za pamćenje. Uz njih valja dodati i glazbu, koja je kao i u Whiplashu vrhunska, gotovo da ne mogu pomisliti na ovaj film, a da ne zamumljam "City of Stars". Svemu tome treba dodati fenomenalno napisan scenarij i još vještije odrađenu režiju Damiena Chazellea, a onda, kad se sve zbroji, možemo samo skinuti kapu i zapljeskati baš kao što se pljeskalo u kino dvoranama diljem svijeta jer "La La Land" je, po svemu sudeći, najbolji film ove godine. Baš kao što sam lani nakon gledanja "Spotlighta" pisao kako je postavio ljetvicu nedohvatljivo visoko i kako Oscar putuje za Boston, ovoga puta s još većom sigurnošću mogu reći, nekoliko Oscara je na putu za Grad Anđela.Ocjena: 10/10

IMDb
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

4 komentari:

 1. Definitivno par oskara, no međutim teško i onaj najbitniji jer tu definitivno ne može parirati Moonlightu :)

  OdgovoriIzbriši
 2. Moonlight jedino može dobit za najbolji adaptirani scenarij i sporednog glumca.

  OdgovoriIzbriši
 3. Znaci slucajno je dobio zlatnog globusa?

  OdgovoriIzbriši
 4. Predivan film,buduci klasik žanra definitivno..

  OdgovoriIzbriši