RECENZIJA - Na rubu budućnosti / Edge of Tomorrow (2014.)


Live. Die. Repeat.

REDATELJ: Doug Liman
SCENARIJ:  Christopher McQuarrieJez Butterworth
ŽANR: Akcija, SF
GLAVNE ULOGE: Tom CruiseEmily BluntBill Paxton, Brendan Gleeson
GODINA: 2014
TRAJANJE: 113 minuta

"Edge of Tomorrow" je vrlo zanimljiv i "pametan" SF akcijski triler koji je vrlo nepredvidljiv i pravi je užitak bio gledati ga. Film je snimljen prema japanskoj noveli "All You Need Is Kill". Film ima već viđen koncept koji nam je poznat još od "Groundhog Day-a", a možemo pronaći i brojne sličnosti sa filmom "Independence Day". Redatelj Doug Liman započinje dosta tradicionalno sa prikazom vijesti, tj. snimke dolaska izvanzemaljaca  i otpor čovječanstva pri obrani svojeg planeta. Iako se na neki način radi o putovanju kroz vrijeme, i film je dosta složen, vjerujem da većina publike neće imati nikakvih problema sa razumijevanjem filma.Prilikom slijetanja na plažu i bitke koja podsjeća na "dan D", Bill Cage (Tom Cruise) ubija aliena "Mimika" koji povezuje Cagea sa glavnim izvanzemaljcem koji kontrolira sve Mimike, i baca ga u vremensku petlju  (time loop). Svaki put kada Cage pogine, vrijeme se vraća natrag, i on se budi 24 sata prije nego što je stekao moć od izvanzemaljca. Cage ne razumije što se događa sve dok ne upozna poznatu ratnicu Ritu (Emily Blunt), koja će mu objasniti što mu se događa. Daje mu upute: "Kada se probudiš, dođi ovdje i pronađi me".Svaki put kada ju pronađe, Rita ga trenira i uči borbenim vještinama i informira ga kakve sve sposobnosti posjeduje u ratničkom oklopu. Zatim mu daje drugu vrlo važnu informaciju: "Sad slušaj pažljivo. To je vrlo važno pravilo. To je jedino pravilo. Ako ćeš biti ozlijeđen u borbi, bolje se pobrini da umreš... ". Cage i Rita zajedno se bore svaki dan iznova protiv Mimika, a Cage svakim danom sve više napreduje u borbenim sposobnostima, što ih dovodi sve bliže i bliže pobjedi protiv neprijatelja.Iako sam uživao u odličnoj akciji, specijalnim efektima i povremenim humorom, Edge of Tomorrow je pao u neke zamke znanstvene fantastike. Cage je saznao da ako ubije glavnog vanzemaljca, da će svi ostali Mimici  također umrijeti. Najveći upitnik u filmu je upravo ta sposobnost koju je Cage dobio kada je ubio jednog Mimika. Rita u filmu objašnjava kako je ona izgubila tu moć, ali zapravo jedini način da to sazna, je da pogine i da se više ne vrati među žive...  Ali naravno, to bi završilo priču. Možemo to prihvatiti na način da ona i Cage jednostavno osjećaju kada imaju tu sposobnost u sebi (iako početak filma to ne daje naslutiti jer Cage djeluje izgubljeno).


Redatelj  Doug Liman (Swingers, The Bourne Identity, Fair Game) je odradio jako dobar posao sa Cruiseom i Blunt. Izvukao je iz Cruisea prirodni smisao za humor i zanimljiv osjećaj zabave koji nismo imali prilike osjetiti gledajući ostale SF filmove Toma Cruisea koje je snimio posljednjih godina. Blunt i Cruise su se pokazali kao odlična kombinacija. Uloge Cagea i Rite su odrađene odlično. Tom Cruise je na početku zbunjeni i prestrašeni časnik vojske koji na početku ne zna što se događa, ali kasnije prerasta u pravog ratnika što se od njega i očekivalo. Emily Blunt predstavlja uglavnom neljubaznu i nepristupačnu ratnicu na početku filma, a uz Toma Cruisea, njezina gluma tokom filma postaje sve bolja. Ovo je njezin prvi akcijski film, i apsolutno je zadovoljila, te vjerujem da ćemo ju gledati i u budućnosti u sličnim filmovima. Brendon Gleeson je bio standardno dobar, ali nije imao pretjerano veliku  ulogu u filmu.Ovaj film je prepun akcije i spektakla. Vrlo je zanimljivo što se u filmu spominju neke od najvažnijih bitka u povijesti. Jedna je iz Drugog svjetskog rata, invazija na Normandiju i "Dan D", a druga iz Prvog svjetskog rata, bitka za Verdun. 

Edge of Tomorrow nam pruža upravo pravu količinu informacija prije nego što baca Cruisea u nove živote kako bi odradio svoj zadatak. Njegov lik, Cage je postao heroj ne svojom voljom, ali je vrlo uvjerljiv. Iako je u filmu prikazan rat, sam film ne daje toliko važnosti samom ratu i vojnom industrijskom kompleksu kao što je to bilo u nekim prijašnjim filmovima Toma Cruisea.

Film daje gledateljima osjećaj da je scenarij već poznat, a samo ponavljanje scena u filmu u niti jednom trenu nije naporno niti dosadno. Izvanzemaljci "Mimici" nisu jako impresivni i zanimljivi izgledom, ali je interesantno gledati ljudski element u ratu za koji se vrijedi boriti. Unatoč jednostavnoj misiji Cagea i ponavljanju nekih scena, film nas drži napetim i intrigira konstantno. Brzi su prijelazi između scena borbe na plaži i njegovog treninga sa Ritom, a između navedenih scena su ubačena i poneka iznenađenja.  Edge of Tomorrow je vrlo dobar akcijski SF ratni triler sa jako dobro razrađenim scenarijem te lijepo zaokruženim krajem. Ovo nije još samo jedan od onih loših "ljetnih blockbustera", već stvarno zabavan i uzbudljiv film koji se apsolutno isplati pogledati, pa čak i ako niste ljubitelj SF-a. Uzevši u obzir sve navedeno, radi se o jednom jako pozitivnom iznenađenju.

OCJENA 8/10Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.