NAJAVA - Festival mašte i animacije - Animafest!

U utorak, 9. lipnja, u 19:30 u kinu Europa otvara se ovogodišnji Animafest Zagreb. U toku festivala koji će se održati u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexxu Centra Kaptol bit će prikazano više od 300 kratkometražnih i dugometražnih filmova. Animafest je, za one koji ne znaju, osnovan 1972. i drugi je najstariji filmski festival u potpunosti posvećen animaciji. Ljubitelji animacije ovog će lipnja doći na svoje jer Animafest nastavlja s time da nam pripreme za ljeto zasladi s malo animacije i razigranosti. 


Brojni gosti ovogodišnjeg Animafesta potvrđuju tradiciju kojoj možemo svjedočiti već godinama. Animafest, naime, već dugo nije samo festival crtanog filma, već je festival animacije u punom smislu riječi. Brojni će filmovi koje ćemo vidjeti na ovogodišnjem Animafestu imati svjetske premijere pa ćemo tako mogli vidjeti, primjerice, primjerice "Lucy" autora Everta de Beijera koji je na Animafestu već dvaput nagrađen, zatim "Morsko dijete", "Paradoks", "Maslačak" i druge. Također, nije na odmet napomenuti kako se među naslovima filmova mogu pronaći i dobitnici mnogih nagrada kao i irski film "Pjesma mora", nominiran na ovogodišnjoj dodjeli "Oscara" u kategoriji najboljeg crtanog filma. U sklopu najave za "Animafest" na Movielandu smo već objavili recenziju Tahakatina filma "Priča o princezi Kaguyi", a u narednim ćemo danima objaviti još nekoliko recenzija različitih animiranih filmova koje ste mogli pogledati na festivalu prethodnih godina. 


Animafest su Daniel Šuljić i Vjera Matković podijelili po četiri tematske linije. Filmove velikih autora, filmove dobrog raspoloženja (feel-good filmovi), animirane inovacije i eksperimenti, te društveno politički filmovi. Tematska okosnica ovogodišnjeg festivala, ipak, bit će svima omiljena "Alisa u zemlji čudesa" Lewisa Carolla. Od Disneyja do Švankmajera pa do nekih "pikantnih" iznenađenja Animafest će nas upoznati s različitim pristupima priči djevojčice koja je propala u zečju rupu da bi postala vječnim simbolom imaginacije. Animacija je upravo medij u kojem mašta najviše dolazi do izražaja. To Vam može biti i dodatna motivacija da posjetite ovogodišnji Animafest. 

Michel Ocelot

Michel Ocelot će na ovogodišnjem festivalu primiti Animafestovu Nagradu za životno djelo. Tu nagradu posebno je najavila Alemka Lisinski, glavna hrvatska izbornica festivala Francuske u Hrvatskoj - Rendez-vous. Ocelot je legenda amimiranog filma i njegovih "Troje izumitelja", kao i "Azur i Asmar" samo su neki od filmova koje ćete moći pogledati u sklopu ciklusa njegovih djela na ovogodišnjem Animafestu. Osobno, preporučio bih i fantastične "Prinčeve i princeze". Hrvatski animirani film u ovom bogatom programu nipošto neće biti zapostavljen pa će se Animafest u kategoriji Hrvatski majstor animacije posvetiti Zlatku Boureku, autoru kojeg će publika moći upoznati putem sedam filmova iz 60-ih i 70-ih. Poseban će fokus, kad je u pitanju hrvatski animirani film biti stavljen na uzbudljive i produktivne godine '66 i '67. 




O najuspješnijim filmovima iz natjecateljskih programa i ove će godine odlučivati međunarodni žiriji, koje čine značajna imena svjetske animacije. U žiriju za kratkometražni film uz rame oskarovca Chrisa Landretha (Oscar za film "Ryan" iz 2004.) nalaze se osnivačica i direktorica Britanske nagrade za animaciju, Jayne Pilling, zatim hrvatski animator Veljko Popović, lanjska osvajačica Grand Prixa, Korejka Yumi Joung te britanska filmska i kazališna kritičarka Leslie Felperin. U žiriju za dugometražni i hrvatski film bit će Jung Henin, dobitnik Animafestova Grand Prixa i Nagrade publike 2013., zatim hrvatski producent Siniša Juričić te osnivač i ravnatelj Međunarodnog festivala animiranog filma Anim'est iz Rumunjske, Mihai Mitrică. O najboljem studentskom i namjenskom filmu odlučivat će grčki novinar i urednik internetskog magazina Zippy Frames Vassilis Kroustalis, nezavisna kustosica i likovna kritičarka Branka Benčić te animator kojeg Animafest već dobro poznaje, Max Hattler. 




Najpoznatiji hrvatski festival animiranog filma, Animafest, kako sam napisao u uvodu već godinama nije samo festival crtanog filma nego je u punom smislu riječi festival animacije. Tako ćemo u popratnim festivalskim događanjima između ostalog moći vidjeti izložbu lanjske dobitnice festivalskog Grand Prixa Yumi Joung u ULUPUH-ovoj galeriji, kao i duracijski interaktivni performans Thomasa Johnsona "Portret". U glazbenom dijelu programa, u večeri otvorenja Animafesta na terasi kina Europa nastupaju romski svingeri Mel & Little Thunders, a u službenom festivalskom klubu Vinyl svjedočit ćemo performansu kolektiva Nimbus Dei  te kazalištnom bendu Chinsche Lische. 

U moderno su doba videoigre također dio animacije pa će u sklopu programa Animafest Pro ponovno biti organiziran game jam (radionica izrade računalnih igara) kojoj će jedan od mentora biti švicarska zvijezda indie-game dizajna Mario von Rickenbach. Predavanje o interaktivnoj animaciji u funkciji videoigara održat će i Lovro Nola iz škole za game-dizajn Machina, Davor Hunski iz developerskog tima Croteam te Ante Vrdelja iz Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara (CGDA). 

kadar iz filma "Azis i Asmar" Michela Ocelota

Movieland će u okviru mogućnosti popratiti događanja na Animafestu, nastojat će Vas upoznati s tendencijama u svijetu animacije kao i preporučiti naslove koji lako promaknu, a vrijedni su gledanja. Kad je o animaciji riječ svaka linija ima svoju priču, svaki potez olovkom ima dušu. Teško je pronaći osobniji žanr i osobniji medij od animiranog filma. Nadamo se kako ćete i vi prepoznati vrijednost jednog ovakvog festivala i dati mašti na volju. Ovakvi su festivali privilegija. Zagreb i Hrvatska, dobrim djelom zahvaljujući Animafestu, mogu reći kako tu posebnost i tradiciju uspješno njeguju. 

Ulaznice za festival u pretprodaji se mogu kupiti putem sustava Entrio (online i na prodajnim mjestima), te tijekom festivala u svim festivalskim kinima. U prodaji su i festivalske iskaznice, Animate koja omogućuje ulaz na sve festivalske projekcije, te Obiteljske za sve projekcije primjerene djeci. Ulaz je besplatan na Natjecanje studentskog filma, Animafest Pro i popratna događanja. 
Partneri festivala su Hrvatski audiovizualni centar i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, a pokrovitelj studentskog programa je Urbanka Erste banke.

Raspored projekcija možete pogledati ovdje.

Službena stranica festivala: http://animafest.hr/hr/2015/home

I što više reći nego - nacrtajmo se na Animafestu! 



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.