RECENZIJA: Lepeza života kroz četiri godišnja doba - "Spring, Summer, Autumn, Winter...and Spring" (2003.)


REDATELJ: Ki-duk Kim
SCENARIJ: Ki-duk Kim
ŽANR: Drama
GLAVNE ULOGE: Ki-duk KimYeong-su OhJong-ho Kim
GODINA: 2003.
DRŽAVA: Južna Koreja
TRAJANJE: 103 minute

Pisati recenzije nije nimalo lako, pogotovo ako to radiš samo iz ljubavi prema filmu.  Velika je odgovornost na svakom tko piše o filmovima upravo iz razloga jer svojim tekstovima utječe na potencijalne gledatelje. Dovoljne su dvije ili tri loše rečenice na početku teksta da i najbolji film postane loš, dosadan i nepoželjan gledanja. Film Spring, Summer, Autumn, Winter...and Spring vrlo vjerojatno će mi zadati velike muke do kraja ovog teksta, ali to će biti slake brige. Radi se o filmu koji je teško ili gotovo nemoguće opisati riječima. Spring, Summer, Autumn, Winter... and Spring je filmski uradak koji morate sami pogledati kako bi doživjeli nezaboravno iskustvo koje film pruža.


Mjesto radnje je Južna Koreja, negdje daleko izvan naseljenog prostora u brdovitom području. Usred netaknute prirode, u podnožju planina, nalazi se veliko jezero na čijoj sredini se nalazi mali otok. Na njemu žive budistički svećenik i mladi dječak. Film prati njihov život kroz različita godišnja doba, a baš kao što svako godišnje doba vežemo uz pojedine stvari. tako se razlikuju i faze života gdje svako razdoblje nosi svoje pouke.

Film započinje, kako i sam naslov filma govori, sa proljećem. Proljeće je razdoblje u godini koje označava buđenje i sazrijevanje. Nemoguće je ne prepoznati proljeće uz veseli cvrkut ptica, žubor vode na jezeru ili nicanje raznog ljekovitog bilja i cvijeća. Proljećem zrakom lete leptiri, a na površini jezera ribe upijaju tople zrake sunca. Slike o proljeću koje možete predočiti u glavi u potpunosti opisuju najraniju dob i karakter jednog djeteta. Dječak odrasta uz svog gospodara i zaštitnika, a priroda mu služi kao teren da zadovolji svoju znatiželju i zaigranost.


Sa adoloscentskom dobi mladića dolazi ljeto. Mladić upoznaje djevojku koja dolazi na njihov otok kako bi izliječila svoju duševnu bol. Uz vjeru i molitvu, glavne osobine mladića postaju nepromišljenost, ludost, ljubav i seks.  Ljeto označava razdoblje kada prštimo od energije, a iz nas isijava i bukti jedan neopisivi zanos. Redatelj ovdje postiže vrhunac filma i odvodi nas na neko drugo mjesto. To postiže fantastičnom glazbom koja je opuštajuća do te mjere da nas gotovo dovodi do zen faze.


Što donose jesen, zima i ponovno proljeće morat ćete sami saznati. U filmu su vidljive brojne pouke i poruke iz svijeta budizma. Naučit ćete kako cijeniti prirodu oko sebe, ali i kako se boriti sa samoćom, tugom i bijesom. Svi mi ponekad doživimo teške trenutke koji nas spuštaju na zemlju nakon čega ponovno pronalazimo sami sebe i pokušavamo uspostaviti unutarnji mir koji nam je svima toliko potreban. Prema uvjerenjima budizma cijeli svijet se vrti u krug, pa je tako i u filmu odlično prikazan krug života koji je poput lepeze. Naizgled tanak, ali ako se dovoljno jako raširi mogu se spojiti njegovi krajevi koji čine neprekinuti krug. Baš kao i zanimljiv život, tako i lepeza mora imati raznolike boje koje su podijeljene na četiri dijela. Svaki dio nosi svoje boje koje su karakteristične za određeno godišnje doba. Takve su i scene u filmu, takva je i glazba. Svako razdoblje ima nešto svoje i totalno drugačije od onog prethodnog.

 

Redatelj, scenarist i glavni glumac Ki-duk Kim uspio je napraviti film koji plijeni svojom jednostavnošću, ali i učinkovitošću koja je na najvišoj mogućoj razini. Osim fenomenalne ideje prikaza života kroz četiri godišnja doba, fasciniraju glazba i posebna atmosfera koja odvlači sve naše misli i usredotočuje ih na događanja na ekranu. Definitivno su tome pripomogli duga azijska tradicija i bogata kultura. Gledajući film na trenutke ćete se osjećati kao da meditirate, a nekoliko posljednjih minuta filma provesti ćete gledajući bez daha i treptaja oka.


Ukoliko dosad već niste pogledali Spring, Summer, Autumn, Winter...and Spring, nemojte više propuštati čaroliju koja krasi ovu predivnu priču o životu prikazanu na veličanstven način. Ovo je iznimno snažan film gdje svatko nosi svoj teret na leđima, ali i to je lakše kada znamo da nas neće dočekati hladna i tmurna zima, već toplo i razigrano proljetno sunce.

OCJENA 10/10


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.