RECENZIJA - "Mission: Impossible - Rogue Nation / Nemoguća misija: Odmetnuti" (2015.) je uspješno obavljena!


REDATELJ: Christopher McQuarrie
SCENARIJ: Christopher McQuarrie
ŽANR: Akcija, Avantura, Triler
GLAVNE ULOOGE: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Jeremy Renner, Simon Pegg
GODINA: 2015.
TRAJANJE: 131 min
DRŽAVA: SAD, Hong Kong, Kina

Nemili događaji i bombardiranje Moskovskog kremlja u Mission: Impossible - Ghost Protocol ostavili su, sada već davne 2011. godine, jako dobre dojmove kod većine zaljubljenika u film. Peti dio serijala, Mission: Impossible - Rogue Nation, nalazi se među najočekivanijim filmovima ove godine, a ljestvica je podignuta jako visoko.

IMF je ugašen, a njegovi agenti, uključujući i Ethana Hunta, su raspušteni nakon što je šef CIA Hunley (Alec Baldwin) uspio uvjeriti Senat da su potezi IMF-a vrlo rizični i diskutabilni te da organizacija više ne služi svrsi radi koje je i osnovana. Nakon što je Ethan Hunt, uz pomoć svojih kolega Benjija (Simon Pegg) i Luthera (Ving Rhames), uspješno spriječio novi teroristički napad, Hunt kreće na novu nemoguću misiju. Zadatak je dokazati postojanje organizacije "Sindikat" koja je glavni krivac za gašenje IMF-a. Otpisani tajni agenti iz čitavog svijeta okupljeni pod vodstvom zlikovca Solomona Lanea (Sean Harris) rade ono za što su obučeni, ali iz drugog razloga - više ne ubijaju i uništavaju kako bi održali svijet kakav je već kako bi ga promijenili.


Tom Cruise je još jednom pokazao da je izvrstan glumac te da njegov lik Ethan Hunt u puno stvari može parirati najpoznatijem agentu 007. Oko sebe okupio je fenomenalnu glumačku postavu koja je vrlo mudro izabrana, a svaki član Huntove ekipe donosi nešto svoje. Jeremy Renner je još jednom pokazao da je vrlo dobar u ulozi Brandta, ali ipak drugo dvoje glumaca je zaradilo više pozornosti od njega. Prvi je britanski glumac Simon Pegg koji opet donosi fantastičnu dozu humora koja je prisutna tijekom cijelog filma, a druga je Rebecca Ferguson koja se prvi puta pojavljuje u ovoj akcijskoj franšizi. 


Njezin lik Ilsa Faust je iznimno dobro osmišljen i razrađen, a Rebecca glumom može bez problema stati uz bok mnogo iskusnijem Cruiseu. Jedini problem kod odabira glumaca na početku se može činiti uloga negativca koja je pripala Seanu Harrisu. Solomon Lane nije zlikovac na kakve smo inače navikli. Njegov tihi piskutavi glasić sigurno nije jedna od osobina uobičajenih prikaza negativaca, a niti njegov izgled ne odaje da se radi o vrlo opasnom čovjeku. Ali kako vrijeme odmiče, a Solomona upoznajemo kroz njegove pomno promišljene poteze, sve je jasnije kako je upravo ovakav zlikovac jako dobar odabir. Njegov smiren gard je varljiv, a "kirurški" izgled je mnogo više jeziv od onog uobičajenog, nasilničkog.


Redatelj i scenarist Christopher McQuarrie je pronašao odličan recept kako napraviti gotovo savršen špijunski film koji vrvi spektakularnim akcijskim scenama. Napravljen je odličan balans između akcije, humora i dobre zabave, a da se pritom nije u ničemu pretjeralo. U filmu je snimljeno 5-6 fenomenalnih akcijskih scena, a svaka traje desetak minuta i vrlo detaljno je osmišljena i razrađena. Zvučna podloga i rad kamere odlično prate akcijske scene koje oduzimaju dah, a posebno bih izdvojio adrenalinsku jurnjavu na motorima kakvu dosad nismo još vidjeli. Lokacije na kojima se odvija radnja su vrlo raznovrsne i daju nam predivne panoramske poglede na Bečku operu, kišoviti i tmurni London, pustinje Maroka te osunčanu Havanu na Kubi.


Scenarij je za svaku pohvalu i vrlo ugodno iznenađenje je činjenica da je priči posvećeno isto toliko vremena i truda koliko i za impresivan vizualni izgled filma i spektakularnost scena. Nemoguća misija 5 ima pametno osmišljenu priču koja je puna preokreta, prijevara, izdaja i nadmudrivanja. Tijek priče je vrlo lako pratiti, ali nije moguće predvidjeti iduće događaje iz razloga jer likovi nisu dvodimenzionalni i ponekad ih je nemoguće procijeniti. Još jedna pozitivna stvar je što u scenariju nema nepotrebnih romantičnih priča te da se nije pretjeralo sa nerealnim scenama niti sa prekomjernim korištenjem tehnologije i raznih gadgeta koji se vrlo često koriste u sličnim špijunskim filmovima.


Filmovi iz serijala Nemoguća misija ne izlaze kao na pokretnoj traci i to je sigurno jedan od razloga zašto smo nakon četvrtog dijela, koji je bio jako dobar, dobili peti dio koji je odličan! Sa sigurnosti možemo reći da je upravo Nemoguća misija: Odmetnuti dosadašnji najbolji film iz serijala filmova o super agentu Ethanu Huntu. Nakon ovog spektakularnog nastavka postavlja se pitanje može li franšiza Nemoguća misija jednog dana parirati ciklusu filmova o Jamesu Bondu? Jedno je sigurno, a to je da su na dobrom putu. Nemoguća misija je u proteklih gotovo 20 godina postala pravi brand u filmskom svijetu špijunaže, nastao je legedarni soundtrack (LINK), a glavni agent Ethan Hunt još jednom je dokazao da je nemoguća misija uspješno obavljena! Najavljen je i šesti nastavak sa Tomom Cruisom, ali s obzirom na uspjeh posljednja dva nastavka, nadam se da ćemo gledati agente IMF-a i nakon što Cruise ode u penziju!

OCJENA: 9/10

Ocjena čitatelja:


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.