RECENZIJA: "Ja i Earl i umiruća djevojka / Me and Earl and The Dying Girl " (2015.) je film o umirućoj djevojci koji je izrodio dvije glumačke zvijezde!


Sjetit ćete se vjerujem, lanjske teen drame snimljene prema romanu Johna Greena, "The Fault In Our Stars" u kojoj su briljirali Shailene Woodley i Ansel Elgort. To je adaptacija koja je na neki način pokrenula novi val filmova u Hollywoodu, filmova koji nakon dugo vremena u prvi plan stavljaju tinejdžere u ozbiljnim životnim situacijama. Kao neki prethodnici tog podžanra bi se mogli uzeti "Breaking Away" i "The Breakfast Club" ali naravno, sa bitnom rezervom jer ne bi bilo fer prema Joshu Boonu ili Gomezu Rejonu da ih se uspoređuje sa iskusnim redateljima poput pokojnih Hughesa i Yatesa. Spomenuo sam "The Fault In Our Stars" zato jer se radi o idealnom filmu za usporedbu sa "Me and Earl and The Dying Girl" koji je ove godine iznenadio gotovo sve koji su ga pogledali. Mnogi tvrde kako su njihova očekivanja debelo prebačena a ja moram, koliko god to blasfemično zvučalo Greenovim fanovima, reći da se radi o za klasu boljem filmu od spomenutog "TFIOS-a".



Priča je to Gregu (Thomas Mann), tinejdžeru koji svoju mladost provodi pažljivo balansirajući svoj odnos prema drugim učenicima sa ciljem da ga se ne "pripiše" nijednoj grupi. Jedina osoba s kojom se druži je njegov najbolji prijatelj Earl (R.J.Cyler)  kojeg gotovo nikad ne naziva prijateljem, već kolegom, zbog toga što u tajnosti zajedno snimaju humoristične obrade filmskih klasika. Jedan poprilično introvertan dječak koji živi sa prilično čudnim roditeljima (Connie Britton i Nick Offerman) nije ni svjestan da će se upravo po nalogu njegove majke dogoditi najveća promjena u njegovom dosadašnjem, a vjerovatno i uopće u njegovu životu. Dogodi se tako da ga jednog dana majka pošalje da pravi društvo njegovoj poznanici, Rachel (Olivia Cooke), koja boluje od leukemije. Biti će to presudan trenutak za Grega čiji će trud i želja za time da ostane bez "etikete"pasti u vodu.



Kao najsnažniji adut ovog filma ističe se scenarij Jessea Andrewsa, prema čijoj je knjizi i snimljen film. Teško je postići dinamičnost kod ovako teških filmova koji bi zapravo prema nekom nepisanom pravilu trebali tražiti snagu u trenutku, u emocijama. Alfonso Gomez Rejon i Jesse Andrews su na ovom filmu surađivali kao dvije najbolje violine, Gomez Rejon je iskoristio sjajan scenarij, odbacio klišeje i pokušao nekom malo dinamičnijom pričom osvojiti publiku. Hrabro, za nekoga tko iza sebe ima tek jedan film i to jako prosječan slasher horor "The Town That Dreaded Sundown", navodni remake istoimenog filma iz 1976. koji je, već poslovično, bitno bolji od remakea. No, unatoč neiskustvu Gomez Rejon je potpuno pogodio sa svime što je napravio i za režiju zaslužuje vrlo visoku ocjenu. Nagrada mu je već stigla, njegov sljedeći projekt je film "The Current War" gdje će pod svojom palicom imati Benedicta Cumberbatcha i Jakea Gylenhaala, duo koji bi poželio svaki redatelj.


Iako se radi o borbi sa jednom strašnom bolešću, humor je stalno prisutan. Od Gregovih i Earlovih parodija filmskih klasika koji se diče duhovitim nazivima poput "Pooping Tom", "A Sockwork Orange" ili "Senior Citizen Kane" pa do prekrasno odglumljenog odnosa Grega i Rachel. Tinejdžerska nevinost i nespretnost nas prate cijeli film, čak i u najdramatičnijim trenutcima koji su toliko snažni da će nekima čak potjerati i koji suzu. Sve je to zasluga kako kvalitetne režije i scenarija, tako i fantastične glume Thomasa Manna i Olivie Cooke. Kada sam u recenziji "TFIOS-a" nahvalio Woodley i Elgorta dobio sam podvojene kritike ali sada se dokazuje da sam ih možda i preblago hvalio. Mann i Cooke su ovogodišnji "Hazel i Augustus" samo u malo poboljšanoj verziji. Zaslužuju svu hvalu koja ih prati od prve projekcije filma i očekujem jako puno od njih u budućnosti. Cooke je već izabrana za glavnu zvijezdu novog Spielbergovog filma "Ready Player One" dok ćemo Manna moći gledati u biografskoj drami "Memoria" koja 1. studenog stiže u američka kina. Takva kvaliteta glumačke mladosti je definitivno najbolja moguća pozivnica za gledanje filma, a oni koji još uvijek nisu sigurni bili gledali film neka uzmu u obzir i dvije nagrade sa ovogodišnjeg Sundance festivala koje mu se pišu. Slažu se mnogi, pravo malo remek-djelo.


Ocjena: 9/10


Ocjena čitatelja:


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.