RECENZIJA: "CREED: Legenda je rođena" (2015.) - 1,2,3,4,5,6,7,8,9... Knockout!


Boks je ove godine vrlo aktualna tema. Prvo smo svjedočili silovitoj Gyllenhaalovoj ljevici u "Southpawu", zatim furioznom skidanju Klička sa trona u izvedbi Tysona Furyja, a ovih dana je oživjela i legenda o 'talijanskom pastuhu' Rockyju Balboi. Najnovija filmska boksačka priča "Creed" dolazi u organizaciji Ryana Cooglera, mladog redatelja velikog potencijala. "Creed" je došao nekako 'ispod radara', dobro zakamufliran i neočekivan, baš poput udarca koji počinje ispod pojasa i završava pogubnim aperkatom na suparničkoj bradi. "Creed" predstavlja sve ono zbog čega smo zavoljeli Rockyja, a ovaj, sedmi po redu, nastavak zaslužuje i ovacije publike i pojas prvaka. "Creed" može ponosno stati rame uz rame uz "Rockyja" kojeg smo upoznali prije gotovo 40 godina, a čije nasljeđe traje i danas. 


Adonis Creed je sin Apolla, najvećeg rivala ali ujedno i Rockyjevog najboljeg prijatelja. U slučaju da ste zaboravili, Apolla Creeda je u ringu ubio Ivan Drago u "Rockyju 4". Adonis nikad nije upoznao oca jer se rodio nakon njegove smrti, a djetinjstvo je proveo po maloljetničkim domovima gdje je često ulazio u sukobe. Adonisa iz popravnog doma izvlači pomajka Marry Anne koja je odlučila posvojiti sina svog pokojnog muža. Adonis je mlad poslovan čovjek, ali ne može pobjeći od svoje borilačke krvi. Napušta stalan posao i odlučuje se posvetiti boksu kako bi sam sebi dokazao da nije 'crna ovca' uspješne obitelji. Adonis smatra da nije vrijedan nositi očevo prezime pa koristi majčino prezime Johnson. Boksačku karijeru započinje nelegalnim borbama u Meksiku, a s omjerom 15-0 kreće u Philadelphiju kako bi potražio Rockyja Balbou. Adonisov plan je nagovoriti Rockyja da postane njegov trener i da ga učini 'pravim' boksačem. Iako je Rocky sad već starac koji živi mirnim životom za kojeg je boks daleka prošlost, ipak odlučuje pomoći mladom Adonisu kako bi pronašao sam sebe i opravdao očevo prezime. 


Sylvester Stallone je tvorac Rockyja i autor je scenarija za sve njegove nastavke. Mnogi (uključujući i mene) su mislili  da je bolje ostaviti uspomenu na Rockyja na miru. Sly je već pokušao oživjeti lika na kojem je izgradio fantastičnu glumačku karijeru, bilo je to 2006. godine filmom "Rocky Balboa". Uvijek je lijepo prisjetiti se Rockyja, uz kojeg je puno nas odrastalo, ali ruku na srce, posljednji nastavci nisu bili baš uspješni. "Creed" je krenuo drugim putem, sa novim čovjekom za kormilom. Zvuči nevjerojatno da je Stallone prepustio režiju i scenarij filma Ryanu Coogleru. Pokušajte se zamisliti u ulozi Stallonea, da prepustite svog heroja u tuđe ruke i da Vam taj netko odredi kako heroj mora izgledati. Sad je jasno kako je Stallone bio siguran u  to što radi i da je s razlogom vjerovao u mladog redatelja. Coogler je napisao vrhunski scenarij i odradio jednako dobru režiju, a Stallone je osmislio i napisao likove u filmu. 


Ovaj put naš heroj je Adonis, čovjek koji je izgubio sve, ali je odlučio pokazati da još uvijek ima života u njemu. Mentalna potpora mu je Rocky, a fizičku snagu i znanje dobiva trenirajući sa Rockyjevim pomoćnicima u staroj Mickeyevoj dvorani. Glavnu je ulogu fantastično odigrao Michael B. Jordan koji se u ulozi boksača pomalo parodičnog nadimka 'Hollywood' snašao nevjerojatnom lakoćom. Ulogu Mickeya je zamijenio iskusni lisac Stallone u vidu umirovljenog Rockyja, a umjesto Adrian, žensku potporu glavnom junaku daje Bianca (Tessa Thompson). Romantična priča između Adonisa i Biance je zanimljiva i nije nimalo sladunjava. Likovi su vrlo dobro napisani, ali u pojedinim trenucima javljaju se nepotrebni klišeji koji opasno prijete da film prijeđe granicu dobrog ukusa. Na sreću, ovdje se ples po rubu isplatio. 


Moram priznati da sam bio prilično skeptičan kad sam pročitao da je Sylvester Stallone nominiran za Zlatni globus u kategoriji najboljeg sporednog glumca. Vjerujem da su mnogi pomislili da je ova nominacija zasluga njegovih prijašnjih uloga, ali nakon što pogledate "Creed" vjerujem da ćete promijeniti mišljenje. Neosporna je karizma koju Sly posjeduje, a pod znalačkom redateljskom palicom pokazao je da još uvijek nije za mirovinu. 

Boksačke dionice filma su vrhunski snimljene. Rad kamere je kvalitetan, a ne nedostaje niti prepoznatljiva glazbena podloga (iako je modificirana). S tehničke strane, scene boksa su odrađene vrlo slično kao i u prvim nastavcima, te uglavnom nisu vidljive sve mogućnosti današnje tehnologije s kojima se često pretjeruje u današnjim filmovima. Adonisa u ringu većinu vremena možemo pratiti uz dinamične komentatore, atraktivne hostese, prepunu dvoranu i 'slow motion' udarce. "Creed" je vrlo efektan po tom pitanju i pravi je 'crowd pleaser'. Ipak, imam osjećaj da je film mogao biti desetak minuta duži, a jedna od rijetkih manjkavosti u scenariju je Adonisov prebrz put od ilegalnog boksača do izazivača za titulu. 


 "Creed" je prepun nostalgičnih posveta prijašnjim nastavcima. Prvi susret Rockyja i Adonisa odvija se u Rockyjevom kafiću čije zidove krase slike i razne uspomene iz Rockyjeve bogate boksačke karijere. Scena kada Adonis na 'youtubeu' gleda snimku borbe između Rockyja i svog oca Apolla sigurno će izmamiti osmijeh na Vašem licu. Coogler je u "Creedu" odlučio odati počast i starom Mickeyu, Paulieju i Adrian, a podsjetio nas je i na neke antologijske scene i lokacije iz prvog "Rockyja". Svaka mu čast kako je to odradio! U svakoj minuti "Creeda" osjeća se filmski duh i atmosfera koja nas je oduševljavala dok smo davno pratili uspon Rockyja. "Creed" ima srce i dušu te nudi onaj fantastičan osjećaj koji je bio prisutan dok smo svjedočili prvim Rockyevim borbama. Coogler je uspio napraviti izvrstan spoj slavne prošlosti i sadašnjosti u kojoj je imao dovoljno hrabrosti da krene novim stazama. 


Pomalo već zaboravljena i izlizana franšiza o Rockyju dobila je, sa novim nastavkom "Creed", snažan vjetar u leđa i sigurno će obradovati fanove 'talijanskog pastuha', ali i širu publiku. Coogler je izjavio da je gledao "Rockyja" zajedno sa ocem i da je "Creed" njegovo ljubavno pismo i zahvala ocu uz kojeg je toliko zavolio Rockyja. Vjerojatno se zato u "Creedu" odlučio prikazati vrlo emocionalan odnos između Adonisa i Rockyja. Cooglerova vizija je slična onoj prvotnoj viziji Stallonea - put od dna do vrha je popločen krvlju, suzama i znojem. "Creed" je puno više od obične sportske drame. "Creed" je životna lekcija o tome kako se treba nositi sa gubitkom i problemima te kako ugrabiti šansu koja se ukazuje samo jednom u životu.

Ukoliko film uspije privući onoliko pažnje koliko svojom kvalitetom zaslužuje, gotovo sigurno smo na početku jedne nove franšize.

Ocjena: 9/10

Ocjena čitatelja:


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

1 komentari: