RECENZIJA: "Stutterer / MUCAVAC" (2015.) - Društvene mreže i nadvladavanje kompleksa.


Vrijeme je i za prvu recenziju kratkometražnog filma na Movielandu. Ne postoji bolji film za probiti led od „Mucavca“, dobitnika ovogodišnjeg Oscara u toj kategoriji. „Mucavac“ je film koji progovara o kompleksima i društvenom nesnalaženju osobe koja je iznutra itekako pričljiva i šarmantna. No, kad treba to pokazati, mucanje postaje nepremostiva prepreka.


Iako je dobro zamišljen i kvalitetno iskorištava svojih 12 minuta, „Mucavac“ ipak ima nekoliko nedostataka. Prije svega, mišljenja sam da se prikaz mucavosti mogao pojaviti u još nekoliko trenutaka u filmu kako bi se dodatno naglasila podvojenost između unutarnjeg šarma i vanjskog nedostatka. Pozitivno su iskorištene društvene mreže jer je sasvim logično kako osoba s takvim nedostatkom preko njih i više nego uspješno komunicira.


U naslovnoj ulozi briljira Matthew Needham čije facijalne ekspresije sjajno dočaravaju izgubljenost. Greenwood, lik kojeg glumi, postao je žrtvom vlastitog hendikepa i efektivno vodi dva paralelna života. Prvi, stvaran i drugi, iza tipkovnice. Problem naravno nastaje onog trenutka kad se ta dva života prijete spojiti u jedan. Dodirna točka im je Ellie (Chloe Pirrie) jedina Greenwoodova prijateljica i potencijalni ljubavni interes. Unutarnji monolozi isprepleteni s nemogućnošću stvarne komunikacije dat će nam zanimljiv uvid u nastanak i razbijanje jednog kompleksa.


Redatelj Benjamin Cleary pokušao je u ovom kratkom filmu pokazati izrazito kompliciran proces. Zbližavanje, pošto je čovjek društveno biće, ovisi o komunikaciji. Onog trenutka kad za nju nismo sposobni osuđeni smo na samoću. Pitanje je samo je li ta nesposobnost stvarna ili si ju namećemo sami?


Način nošenja s tjelesnim nedostatkom česta je tema kratkih filmova, a ovaj film to čini uvjerljivo do trenutka konačnog spajanja dva toka radnje. Samo spajanje ostavlja otvorenim pitanje raspleta, a možda je upravo to kriva odluka. S obzirom na nesnalaženje glavnog lika u stvarnim situacijama, možda je upravo ova virtualna šansa za nadvladavanje kompleksa. S druge strane, osvježavajuće je vidjeti film koji obrađuje korisnost društvenih mreža i moderne tehnologije u trenutku kad se većina filmova bavi baš njihovom kritikom.

U svakom slučaju, „Mucavac“ je film kojeg treba pogledati, no vidio sam puno efektnijih i provokativnijih kratkih filmova ove godine.


Ocjena: 7/10


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

0 komentari:

Objavi komentar