RECENZIJA: "The VVitch: A New-England Folktale / Vještica: Narodna priča Nove Engleske" (2016.) - Putevima modernog horora.


Strah, baš kao i humor, je nemoguće precizno definirati. Dok će za jedan dio gledatelja neki filmovi biti strašni, za drugi dio će biti bezveze i dosadni, i obrnuto. U zadnjih par godina snimljeno je nekoliko horora oko kojih su se lomila koplja, a samo neki od njih su "The Babadook", "It Follows" i "Oculus". Eggersov redateljski prvijenac "The VVitch" je u mnogočemu sličan spomenutim filmovima i može se konstatirati da iskače iz šablone klasičnog horora. Radi se o iznimno pametnom filmu koji je vođen mišlju da je ono što ne vidimo zapravo puno strašnije od onoga što se nalazi ravno ispred nas. A što je uzrok svega? Vještica, sotona, grešni ljudi ili crna magija? Upravo u odgovoru na to pitanje leži jedna od glavnih prednosti ovog filma. Redatelj je ponudio više mogućnosti, a na gledatelju je da otkrije koje stvari će saznati i prepoznati.


Godina je 1630., a mjesto radnje je Amerika, točnije područje zvano Nova Engleska. Sedmeročlana doseljenička obitelj biva izbačena iz kolonijalnog mjesta od strane crkve. Iznimno religioznu obitelj puritanaca predvodi William (Ralph Ineson) koji se brine za svoju suprugu Katherine (Kate Dickie) i petero maloljetne djece. Obitelj će se smjestiti na zabačenoj i nenaseljenoj lokaciji u blizini šume, a vrlo brzo će ostati bez novaca, hrane, ali i najmlađeg djeteta koje će nestati bez traga.


Redatelj i scenarist Robert Eggers je odradio vrlo dobru pripremu za svoj prvi filmski uradak. Uzeo je jednu vrlo zanimljivu i šokantnu priču koja je inspirirana istinitim događajima koji su se pojavili svega šezdesetak godine prije poznatog suđenja u Salemu nakon kojeg je obješeno čak 14 vještica. Eggers se fokusirao na tematiku, okruženje i atmosferu, a manje na sami scenarij koji je vrlo jednostavan. 


Mjesto i vrijeme radnje je samo po sebi dovoljno jezovito, a život u divljini bez struje, vode i osnovnih namirnica za život dodatno potencira težinu života jedne obitelji. Dodatno, radi se o puritancima, iznimno religioznim i moralno strogim ljudima koji odbacuju obična zadovoljstva, a sve s namjerom kako bi uspostaviti odnos s Bogom i otkupili grijehe koji su im dani samim rođenjem. 

Prvi problemi javljaju se prilikom nestanka jednogodišnjeg Samuela. Nakon neuspješne potrage za njim, obitelj dolazi do zaključka da su ga oteli vukovi iz obližnje šume. Obitelj nastavlja sa svojim životom u kojem je svaki novi dan dar od Boga, ali kako vrijeme odmiče, stvari postaju sve napetije, a njihova vjera i ljubav će biti stavljeni na kušnju.


"The VVitch" je snimljen odličnim radom kamere, izvrsnom scenografijom i fotografijom, a posebno je zanimljiv odabir boja. Uglavnom prevladavaju smeđa i siva, i to u tolikoj mjeri da se na trenutke čini da je film snimljen u crno-bijeloj tehnici. Naravno da je u takvom okruženju svjetlost minimalna, uglavnom je to vatra, svijeća ili tek poneka zraka sunca kroz prozor što je kameri omogućilo da se poigra s odrazima i sjenama.


Glumci su posebna priča. Rijetko kad u hororu imamo priliku gledati ovako kvalitetne i uvjerljive predstave, kako odraslih tako i dječjih glumaca. Izdvojio bih Ralpha Inesona čiji glas me naježio već u prvoj sceni, a takav dojam je ostao do samog kraja filma. Svi likovi, a pogotovo dječji, su izvrsno napisani. Ističe se Thomasin (Anya Taylor-Joy), najstarija kćer koja preuzima većinu ženskih poslova jer se njena majka teško nosi s gubitkom najmlađeg sina. Ona je djevojka u pubertetu  koja prolazi kroz brojne promjene što će rezultirati sumnjom njezine vlastite obitelji. 


"The VVitch" je moderan horor koji uzor pronalazi u nekim kultnim filmovima, primjerice usporedit ću ga s Kubrickovim "Isijavanjem" s kojim ima određenih sličnosti. Još jednom se pokazalo da glazba i zvukovi imaju jednu od najvažnijih uloga pri stvaranju napetosti i atmosfere, a u prilog ovom posebnom filmskom iskustvu ide i staroengleski jezik koji na trenutke podsjeća na dijaloge iz "Macbetha"

S nestrpljenjem sam iščekivao ovaj film i moram priznati da sam prije gledanja osjećao određeni strah zbog prevelikih očekivanja, ali umjesto razočaranja, za vrijeme filma i nakon njega doživio sam strah i nelagodu koja tjera na razmišljanje. Da zaključim, "The VVitch" je uznemirujući film, s mnoštvom detalja i simboličnosti, koji bi svakako trebali pogledati.


OCJENA: 8/10Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

2 komentari: