Otvoren je 26. Animafest - Festival koji treba posjetiti. !



Došlo je doba godine u kojem je animirani film posjetio grad. Otvoren je 26. Animafest - Festival animiranog filma. 

Na Movielandu ćete i ove godine moći pratiti festival koji će ponovno imati jedinstven doživljaj spojenog dugog i kratkog metra. 

U kinu Europa, kinu Tuškanac i u zagrebačkom plesnom centru moći ćemo svjedočiti sjajnom programu s preko 300 naslova. Jedna od ovogodišnjih tema su Oscarom nagrađeni filmovi, a festivalska je maskota Surogat, lik iz istoimenog filma Dušana Vukotića i jedini hrvatski dobitnik te prestižne nagrade. 

Već na otvorenju festivala dodjeljene su tri, a obznanjene četiri nagrade. Nagradu za životno djelo Vijeće Animafesta Zagreb dodijelilo je belgijskom majstoru animacije Raoulu Servaisu, a Nagradu za izniman doprinos proučavanju animacije poljskom redatelju i producentu Marcinu Giżyckom.

Međunarodna asocijacija animiranog filma (ASIFA) dodijelila je Nagradu za izniman doprinos umjetnosti animacije Giannalbertu Bendazziju, a obznanjeno je i da je najbolja škola animacije Sveučilište za umjetnost i dizajn Moholy-Nagy iz Budimpešte.

Filmski program otvorili su Kralj vilenjaka festivalskog gosta Georgesa Schwizgebela, Vrlo usamljeni pijetao Leonida Shmelkova, Zimska ljubav Isabel Herguera, Planemo Veljka Popovića, Slijepa Vajša Theodorea Usheva, All Rot Maxa Hattlera, Jezovita dolina Paula Wenningera i Lili pere zube Siri Melchior. Ove je filmove moguće reprizno pogledati u srijedu 8. lipnja u 13 sati u kinu Europa.

Publici su se obratili laureati, a i ravnatelj Hrvatskog audio-vizualnog centra Hrvoje Hribar koji je rekao kako je „u svijetu animacije nijedna mogućnost nije isključena, a u Hrvatskoj smo u svijetu animacije kao doma“.

„Dobivali smo Zlatne lavove u doba Mimice, Oscare u doba Vukotića i nagrade na mnogim drugim međunarodnim festivalima, a dobivamo ih i danas", napomenuo je Hribar, zahvalivši svima koji rade festival i zbog kojih je animacija „čudesan trijumf ljudskoga rada“.

Na tragu tih njegovih riječi i naš je poziv Vama. Posjetiite Animafest jer je to festival mašte. Nagrade koje animacija nosi sa sobom nisu samo one opipljive, kao recimo zlatni kipić. Nagrada koju animacija nosi sa sobom emotivne je prirode. U tmurna vremena vraća nas natrag u jednostavnija doba, onda kad je sve izgledalo nevinije i naivnije - iskrenije. U tom je smislu Hribar svakako u pravu. Trijumf ljudskoga rada trijumf je duha i inovativnosti. 

Zbog toga, ne treba propustiti priliku. Treba jednostavno - otići na Animafest! 

Izvor informacija i fotografija: press - Animafest. 




Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

0 komentari:

Objavi komentar