RECENZIJA: "Me Before You / Tu sam pred tobom" (2016.) - Romantična melodrama koja traži krokodilske suze.


"Me Before You" je ekranizacija istoimene knjige spisateljice Jojo Moyes, knjige koja ja postala svjetski bestseller i osvojila brojna ženska srca. Režiju filma potpisuje relativno nepoznata Thea Sharrock, a u glavnim ulogama su simpatična Emilia Clark i Sam Claflin. Priča je to o dvije karakterno potpune različite osobe koje su spojile dvije stvari - tragedija i ljubav. Kako to inače biva u romantičnim filmovima koji kombiniraju ljubav i bolest, i ova romantična drama je na trenutke (pre)zašećerena i puna klišeja te pokušava izvući krokodilske suze iz gledateljevih očiju. Možda na jeftin način, ali film ipak uspijeva u svojoj namjeri i sa sigurnošću mogu konstatirati da će većina pripadnica nježnijeg spol uživati u njemu.


Emilia Clarke je dugo čekala ovakvu ulogu. Proslavila se u "Igri prijestolja", ali u svijetu filma nije zaradila puno pohvala. Nakon što je zbog previše golotinje odbila glumiti u "Pedesest nijansi sive" i premekane glumačke izvedbe u posljednjem "Terminatoru", Clarke je konačno dočekala ulogu u žanru filma koji joj možda i najviše odgovara. U filmu koji je kod nas preveden "Tu sam pred tobom" Clarke glumi djevojku po imenu Lou Clark, 26-godišnjakinju koja dolazi iz siromašne obitelji.


Početak filma bi mogao biti prava noćna mora ukoliko prezirete klišeje, ali na sreću uvodni dio traje vrlo kratko. Lou ostaje bez posla u trgovini gdje je prodavala slastice i očajno trajni novi posao kako bi pomogla svojoj obitelji. U novinama pronalazi oglas za posao s opisom 'briga i pravljenje društva paraliziranoj osobi'. Lou odlazi na razgovor za posao i saznaje da će njen svakovnevni zadatak biti skrb za 30-godišnjeg Willa koji je postao kvadriplegičar nakon prometne nesreće. Lou na razgovor dolazi a kod kog drugog nego kod Willove majke koja svog sina tretira kao da je 'paraliziran i u glavi'. Nespretna i zbunjena Lou dobiva posao s ugovorom na šest mjeseci, a vrlo brzo će se poslovni odnos s Willom pretvoriti u nešto puno više.


Upravo tom dijelu filma, razvijanju odnosa između Lou i Willa, posvećen je najveći dio radnje. Za razliku od početka i kraja filma, središnji dio je vrlo dobro urađen i podsjeća na najbolje romantične filmove koje najčešće vežemo uz Nicholasa Sparksa. Razlog tome je vrlo dobra karakterizacija Lou Clarke i odlična kemija između dvoje glavnih glumaca.


Lou je šarmantna djevojka kojoj je teško odoljeti. Obožava se neobično odijevati pa tako uglavnom nosi šarene suknjice s uzorkom srca ili cvijeća, a omiljeni odjevni predmet su joj žuto-crne tajice. U početku na novom poslu Lou nailazi za velike probleme jer čovjek kojeg treba oraspoložiti je namrgođeni sarkastični bogataš koji više ne želi živjeti. Will je potpuno hladan čovjek koji se zatvorio prema čitavom svijetu i vrlo teško podnosi činjenicu da više ne može živjeti život kakav je živio prije nesreće. Takav odnos između Lou i Willa na trenutke ostavlja dojam kao da gledamo ljepoticu i zvijer, ali kako dani prolaze Will se sve više otvara i dopušta Lou da uđe u njegovo srce.


Emilia Clarke definitvno ne spada među najbolje glumice današnjice, ali njezina pojava, samodopadnost i šarm su kao stvoreni za jedan ovakav romantičan film. Clarke posjeduje nevjerojatno neverbalnu komunikaciju gestama lica, a posebno fascinira što može raditi svojim obrvama. Svakako obratite pozornost na taj mali detalj u njezinoj glumi. S druge strane je Sam Claflin, čovjek koji je vjerojatno najpoznatiji po ulozi Finnicka u "Igrama gladi", ali ljubitelji/ce romantičnih filmova sigurno će ga se sjetiti i iz "Love, Rosie". Claflin je bio dostojan glumački partner Clarkeovoj, ali ipak je Clarke ta koja dominira ekranom u svakoj sceni.


Gledajući priču, možemo reći da je "Me Before you" svojevrsni muško-ženski "Intouchables" s ljubavnom pričom, ali urađen s puno više klišeja i manipulacije nad gledateljem. U filmu se spominje jedna vrlo teška i osjetljiva tema koju neću imenovati iz razloga ne 'spoilam' radnju, a nekako mi se čini da je ta tema bila preveliki uteg za ovaj film. No, kako god bilo, "Me Before You" je simpatična romantična priča koja se čini kao vrlo dobar izbor za gledanje u paru.


OCJENA: 7/10



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

0 komentari:

Objavi komentar