RECENZIJA: "DON'T BREATHE / Ne diši" (2016.) - Jednostavan, zanimljiv i dobar, ali ne i odličan.


Izašao je jedan od najiščekivanijih horora ove godine. Riječ je o filmu "Don't Breathe" u kojem su vrlo vješto spojeni elementi horora, trilera i krimića, a koji svojom tematikom pripada 'home invasion' podžanru. Unatoč tome što okruženje i radnja filma djeluju vrlo poznato, "Ne diši" krasi doza originalnosti i svježine. Fede Alvarez, redatelj i jedan od scenarista filma, je izvrnuo nekoliko nepisanih pravila o 'slasherima' i 'home invasion' filmovima, iskočio iz poznatih okvira te otvorio prostor mašti i improvizaciji. Nažalost, pritom je zaboravio na neke detalje koji su spriječili da film bude odličan. Iako je "Don't Breathe" idejno i strukturno vrlo kvalitetan uradak, zbog određenih propusta neće u potpunosti opravdati iznimno visoka očekivanja.


Ove godine horori izlaze kao na traci, a ovom prilikom prisjetiti ću se Flanaganovog filma "Hush" koji je također 'home invasion' horor. U njemu je Flanagan ubacio jedan vrlo zanimljiv detalj (glavni lik i žrtva napada je gluhonijema osoba) koji je nagovijestio da u spomenutom podžanru postoji još prostora za napredak. Takvog mišljenja je bio i Fede Alvarez koji je nastavio u kreativnom tonu. Svom glavnom liku je također dao hendikep (sljepoća), a zamijenio je i uloge likova u filmu - napadači su postali žrtve, a žrtva je postao napadač.


Rocky, Alex i Money skloni su sitnom kriminalu i imaju naviku upadati ljudima u kuće dok njih nema doma. Nekoliko minuta u tuđem domu i bogatiji su za ponešto tehnike, nakita ili male količine gotovine. No, ovaj put se odlučuju za nešto više. Njihova iduća meta je slijepi ratni veteran koji sam živi u kući u napuštenom dijelu grada. Međutim, starac će se pokazati kao puno tvrđi orah nego što su mislili, a njihovi životi će se naći u opasnosti.


Spomenuti trio pljačkaša ne djeluje uvjerljivo, već nadobudno i nezrelo. Takva karakterizacija žrtava u filmu je sasvim normalna, ali moram priznati da je pomalo čudno promatrati ih iz potpuno drugačije perspektive od one na koju smo navikli u sličnim filmovima. U početnim scenama sam stekao dojam da će to biti jedan od problema u scenariju, ali to se nije pokazalo točnim. Dapače, jako je zanimljivo i dobro funkcionira. Odličan je i lik starca kojeg glumi iskusni Stephen Lang. Iako je u filmu progovorio tek pokoju riječ, djeluje zaista zastrašujuće i odlično se uklapa u zamišljenu ideju. Kako radnja odmiče, starac postaje sve ljući i opasniji, a Lang sve bolji i bolji.



Ideja za scenarij je vrlo zanimljiva, ali napravljeno je nekoliko propusta u priči koji su rezultirali određenim nelogičnostima. Gotovo sam siguran da ćete ih uočiti, ali isto tako vjerujem da Vam  one neće biti od presudne važnosti i da neće pokvariti opću sliku o filmu. Za razliku od scenarija, mladi i talentirani Fede Alvarez napravio je puno bolji posao kad je u pitanju režija. Većina radnje odvija se noći u mračnim prostorijama i veoma zahtjevan zadatak je bio postići dobru sliku u takvim uvjetima. Slika je vrhunska i pravo je čudo kako su kadrovi odlično namješteni. Vidljivost u gotovo svim scenama je odlična što je postignuto raznim izvorima svjetlosti (na neprimjetnim mjestima) koji ne smetaju događajima u prvom planu. Napetost polako raste tijekom cijelog filma, a prati ju izvrsna glazbena podloga i vrlo malo dijaloga.


U pojedinim trenucima "Don't Breathe" djeluje predvidljivo, ali brojni 'twistovi' u drugoj polovici filma uspješno razbijaju gledateljeva predviđanja. Po atmosferi, okruženju i napetosti "Don't Breathe" podsjeća na ovogodišnji "Green Room", ali rekao bih da je Alvarez napravio puno bolji posao od Saulniera. Buka koja je podignuta oko Alvarezovog filma možda nije potpuno opravdana, ali "Don't Breathe" je film koji se svakako isplati pogledati, pogotovo ako ste ljubitelj napetih horor trilera.

OCJENA: 8/10



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

1 komentari: