Recenzija: Tko želi živjeti "Zauvijek / Forever" (2015.) ?


2015. je zanimljiva godina ako volite fantastiku i putovanja kroz vrijeme. Uskoro ćemo se početi osvrtati i čekati da nam u DeLoreanu iz 1985. ispod sata na Trg sleti Marty McFly koji je i isključivi krivac zašto od malih nogu volim tu temu. "Zauvijek" je serija koja joj pristupa na nekonvencionalan način i iako je u prvoj polovici sezone izgledala kao prilično loš kolaž prežvakanih tema, u drugom dijelu je uspjela naći pravi put i postati zabavna i zanimljiva. Svakako, uklopila se u onu kategoriju guilty pleasure za koju je teško naći smislen prijevod na hrvatski. "Zauvijek" prati dr. Henryja Morgana (Ioan Gruffudd), policijskog patologa koji je genijalan u svom poslu. On je spoj Sherlocka i Dr. Housea kojeg ćemo valjda zauvijek spominjati kad god se govori o asocijalnim genijalcima. U slučaju dr. Morgana, doduše, njegova asocijalna genijalnost nije dovoljna. On je naime iz nepoznatih razloga besmrtan i posvećen je tome da shvati zašto je to tako. S obzirom da ni on sam ne zna razlog zabavno je s njim krenuti u potragu jer je premisa dovoljna da seriji damo šansu. Kao policijski patolog Henry će asistirati na slučajevima što će seriju odgurati u kategoriju proceduralne drame, te će zanimljivost u prvom dijelu sezone ovisiti o tome koliko su zanimljivi slučajevi kojima se od epizode do epizode Morgan bavi. U njihovu rasvjetljavanju pomoći će mu jednako asocijalan ali manje sposoban asistent patolog Lucas (Joel David Moore), njegov suradnik Abe (Judd Hirsch) i detektivka Jo (Alana De La Garza), Od svih njih jedino je Abe u dubljem odnosu s glavnim likom i jedino on zna njegovu tajnu. Ako Vam sve ovo zvuči poznato niste u krivu. Serija zaista podsjeća na dosta toga, počevši od crtića osamdesetih pa sve do Housea ili Castlea. Taj kolaž je vrlo lako mogao biti sasvim negledljiv da nema prilično zabavnih momenata i referenci koje iz epizode u epizodu nadopunjuju ponekad prilično trivijalne priče. Upravo je ta pozadinska priča oko uzroka Morganove besmrtnosti, kao i događaji iz njegove prošlosti, ono što seriju čini vrijednom gledanja. 


"Zauvijek" ni u kom slučaju nije vrhunska serija niti remek-djelo TV produkcije. "Zauvijek" je zabava za one željne sličnih tema, kao i serija za opuštanje. Henry Morgan je zabavan protagonist kojem su svi likovi posloženi u skladu s malom školom pisanja scenarija. Dijalozi i slučajevi, tome usprkos, čine seriju zabavnom jer i klišeji kad nisu pretenciozni funkcioniraju. Vrlo rano u razvoju sezone upoznajemo i glavnog antagonista, misterioznog Adama. Adam je također besmrtan, čak i duže od Morgana i njihova će međusobna igra postati okosnicom pozadinske priče. Ta će priča postajati važnija kako sezona bude dalje odmicala, a ponekad trivijalni slučajevi iz krim dijela radnje padat će u drugi plan. To je važno iz razloga što je, kako sam već rekao, upravo ta priča koja se vrti oko samog Morgana najbolji i najzanimljiviji dio serije. 


U svijetu Bonellijevih stripova u kojem sam odrastao najdraži junak mi je bio Marti Misterija. Baš me na misteriju povremeno podsjećao Henry Morgan. Njegovo enciklopedijsko znanje, asocijalnost i sposobnost rješavanja misterija u mnogočemu je slična tom kultnom Castellijevom junaku. Morgan uz sve to ima i taj misteriozan dar besmrtnosti koji mu je više opterećenje nego prednost. Zabavan i dobar moment tog fantastičnog elementa je način na koji se ta besmrtnost manifestira. Na bilo koji način da Morgan umre uvijek će se pojaviti gol u obližnjoj rijeci. Uvijek će izroniti nag, pa je i to otvorilo prostor određenim humorističnim elementima u toku sezone. 


U 22 epizode prve sezone proći ćemo kroz slučajeve mnoštvo različitih počinitelja, isto toliko povijesnih razdoblja ali i upoznavati prošlost kako Henryja Morgana, tako i svih ostalih likova, U tome su scenaristi varirali, pa su nam i neke likove učinili stvarnijima i bližima dok su drugi koji bi nam trebali biti bitni do kraja sezone ostali potpuno nebitni. Priča je bolje uspijevala svaki put kad bi se okrenula glavnim elementima i humoru, umjesto onda kad se fokusirala na pojedinačne slučajeve za koje smo već nakon nekoliko epizoda znali da su potpuno nevažni. 


Tvorac serije je Matt Miller koji je prije toga radio na serijama "Chuck", "Las Vegas" i nekim epizodama "Human Targeta". Iako je koncept zabavan, vidjelo se na pojedinim epizodama da se i sam pita što s nekim likovima napraviti. Kako se serija bližila kraju sezone postajala je sve zanimljivijom da bi na kraju doživjela najefektniju i najzanimljiviju epizodu koja zatvara neke niti priče i služi kao finale sezone, ali i mogući kraj cijele serije. ABC još nije odlučio hoće li obnavljati "Zauvijek", konačna će se odluka znati za nekoliko dana, ali ako je suditi prema glasinama ljubitelje ove serije neće dočekati dobre vijesti. U tom je kontekstu dobro da je priča zaokružena i da nijedna bitna nit radnje nije ostala otvorena. Čak i ako više ne susretnemo Henryja Morgana na malim ekranima mogu reći da je ulogu guilty pleasure serije koju je lani uspješno ispunila Foxova "Sanjiva dolina" odigrao uspješno. Glad za dobrim fantastičnim sadržajem s prstohvatom putovanja kroz vrijeme je zadovoljena. 


Sad mogu na miru čekati Martyjev DeLorean, ako mi se prije toga ispred kuće ne parkira plava telefonska govornica. 


Ocjena: 7/10 


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.