RECENZIJA - Before I Go To Sleep (2014.)


REDATELJ: Rowan Joffe
ŽANR: Misterija, Triler
GLAVNE ULOGE: Nicole Kidman, Colin Firth, Mark Strong
DRŽAVA: Ujedinjeno Kraljevstvo / Francuska / Švedska
GODINA: 2014
TRAJANJE: 92 minute

Film započinje scenom žene, koju portretira Nicole Kidman, kako se budi u krevetu pored muškarca. Čini se dezorijentiranom i zbunjenom. Izlaskom iz kupaonice na krevetu sjedi njezin muž Ben (Colin Firth), koji joj saopćava da je doživjela tešku prometnu nesreću nakon koje ništa više nije isto - naime, ona pati od amnezije te svaki dan, nakon što se probudi, ne sjeća ničega, pa čak ni onoga što je radila prethodni dan.

Nakon toga, Christine (Nicole Kidman) nazove muškarac koji se predstavi kao njezin liječnik koji joj pokušava vratiti pamćenje te je upozorava na skrivenu kameru koja zatim ona pronalazi te saznaje da je sama sebi ostavljala poruke. Jedna poruka je posebno intrigantna, a ona glasi: "Ne vjeruj Benu". Zašto je to tako i da li je ta tvrdnja osnovana, doznati ćete ukoliko pogledate ovaj film koji će Vas zasigurno držati u neizvjesnosti i isčekivanju do zadnje minute.


Možemo slobodno reći da je ova uloga kao stvorena za Nicole Kidman, koja je ponovno pokazala raskošnost svog glumačkog talenta - gotovo pa savršenu mimiku lica na kojem su se jasno mogle vidjeti sve emocije koje ona u određenom trenutku proživljava. Ništa manje zahtjevna uloga pripala je Colinu Firthu koji je vrlo dobro odigrao ulogu "požrtvovnog i pažljivog" muža ostavljajući nas da se cijelo vrijeme pitamo - je li on zaista tako dobar kakvim se prikazuje i o čemu je tu zapravo riječ?


Moj dojam o ovome filmu je zapravo vrlo pozitivan, i iako mu neki predbacuju da nije iskoristio svoj potencijal do kraja te mu je ocjena relativno niska na IMDB-u, moje je kriterije poprilično zadovoljio prvenstveno jer me držao u napetosti do samog kraja što mi se tijekom filmova sve rjeđe dešava.

Nadalje, mislim da je ovaj film zaista podcijenjen te Vam za kraj iskreno preporučam da ga pogledate, pogotovo ako ste ljubitelj trilera i opakih "twist-eva", jer je zaista vrijedan gledanja i neće Vas ostaviti ravnodušnim.

Ocjena: 7/10

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.