Danijel Jedriško - 20 najboljih serija u 2015.


Problem sa sastavljanjem top lista bilo kojeg tipa je što su uvijek nepogrešivo subjektivne. Također, uvijek će na njih biti prigovora. No, što se mora nije teško kaže poslovica pa se tako i ja odlučih sastaviti ovu listu. Tijekom tog procesa imao sam nekoliko dilema. Prije svega, dvoumio sam se da li uključiti samo nove serije ili sve serije koje su se emitirale u 2015. ?

Kad sam donio odluku da ipak uključim sve serije shvatio sam da moram proširiti listu na čak dvadeset naslova. Napominjem da sam uključio samo one koje sam stigao pogledati. Krenimo redom…

20. Dr Who (2005. - ), (S09):


Pustolovine legendarnog Doktora dogurale su do devete sezone. Sezona je to koja je bolja od osme, ali i dalje lošija od nekih ranijih, prvenstveno onih s Tennantom. No, možda je i nerealno očekivati da budu bolje od njih.



Skandinavska serija s elementima trilera i fantastike. Odlična priča i sjajna glavna uloga razlozi su zbog kojih ovu seriju svakako treba gledati. Opširnija se recenzija nalazi ovdje.



Druga superherojska serija na ovom spisku ponudila je pregršt zabave i zafrkancije, a pokazala da može biti daleko kvalitetnija od njegovog serijskog starijeg brata – „Arrowa“. „Flash“ je pogodio mjeru između ozbiljnog i zabavnog i zbog toga ga svakako valja istaknuti. Recenzija



Izvanredna Hayley Atwell kao Peggy Carter glavni je adut ove serije koja miješa strip, špijunski triler i feminizam. Sjajno je vidjeti pogođenu atmosferu stripovskih pedesetih i nesuđenu ljubav Kapetana Amerike u borbi protiv zlotvora, ali i svojih nesposobnijih i često šovinistički nastrojenih muških kolega. Recenzija se nalazi ovdje.



„Rat za tešku vodu“ odvodi nas u srž borbe za atomsko naoružanje između nacista s jedne i saveznika s druge strane. Ključnu ulogu u priči ima poznati fizičar Werner Heisenberg čije će napore Saveznici nastojati spriječiti. Zato je engleski naslov serije „Saboteri“ također primjeren. Recenzija se nalazi ovdje.



Jedina hrvatska serija na ovom popisu nije tu samo zato što je domaća. „Počivali u miru“ u drugoj su sezoni napustili koncept procedurala i uveli nas u puno ambiciozniji projekt kojem je za pohvalu što je za promjenu kao mjesto radnje odabrao Istru. Iako je baš zbog toga bilo prigovora oko naglasaka i koječeg još, scenaristički i redateljski serija predstavlja novi standard za domaću produkciju, a ne zaostaje ni u glumačkom smislu predvođena odličnom Juditom Franković. Recenzija se nalazi ovdje.



Frank Underwood je konačno pod reflektorima i nije više lik iz sjene. Što se nas tiče, naravno, nije nikad ni bio. No, sad je tek ultimativna faca. Ili, možda nije? Treća sezona „Kuće od karata“ bavi se tim pitanjem jer nekad najviše moći imaš kao ona nije očita. Što se ove sezone tiče, pitanje glasi je li igdje očitija nego u Ovalnom uredu i kako će se točno Frank snaći u svemu tome? Recenzija kolege Jerlekovića nalazi se ovdje



Druga, ali ne i posljednja Netflixova serija na ovom popisu. Dolazimo do dijela liste gdje su odluke znatno teže. Sve su ovo vrhunske serije, a oko njihove pozicije na listi odlučuju nijanse. „Bloodline“ je serija koja krene sporo, ali itekako zaslužuje pozornost. Triler koji se razvija poput guljenja luka, sloj po sloj, a na kraju ne samo da izmami suze nego propisno šokira. Recenzija se nalazi ovdje.



„Mr. Robot“ je jedna od originalnijih serija ove godine koja ima fantastičan početak s tim da je malo slabija prema kraju sezone. Serija je izvrsna, a poruke koje nosi su iznimno zanimljive. Jedna od onih koje se svakako isplati gledati. Opširnija se recenzija nalazi ovdje.



„Pad“ je odlična serija u kojoj briljiraju Gillian Anderson i Jamie Dornan, a njihova igra mačke i miša nešto je što vrijedi vidjeti. Recenziju možete pročitati ovdje.



Amazonova adaptacija popularnog romana Phillipa K. Dicka prilagođena je modernom vremenu. Druga serija na ovom spisku koja se igra sa spekulativom fikcijom i pitanjem: Što bi bilo da su Nijemci dobili rat? Recenzija se nalazi ovdje



Druga sezona ove gotičke serije potvrdila je status jedne od najboljih serija s ovim temama na televiziji, a  još uvijek u njoj odlično glume prelijepa Eva Green i legenda – Timothy Dalton. Recenziju možete pročitati ovdje.



Adaptacija romana Michaela Connellyja koja je premijerno emitirana na Amazonu. Namjerno sam seriju svrstao u 2015. iako je pilot emitiran ranije, no ove smo godine imali prilike vidjeti čitavu sezonu. Recenziju možete pročitati ovdje.



Serija koju rade Wachovskiji, a piše ju J. M. Straczynski mora biti dobra. Kontroverzna zbog eksplicitnih prikaza što homoseksualnih što heteroseksualnih odnosa, kao i zbog sporog otvaranja uzrokovanog uvođenjem velikog broja likova, serija je zbilja jedna od najboljih ove godine. Ako joj se udostoji dati dovoljno vremena. Recenzija.



„Posljednje kraljevstvo“ je priča o izgubljenom saksonskom dječaku u vrijeme normanske invazije na britansko otočje. Sredina 9. stoljeća i fantastična serija koja nam daje povijesnu točnost na tanjuru iako se radi o adaptaciji fikcije. Preporuka i pripadajuća recenzija.



„Kirurg“ je ugodno iznenađenje. Druga sezona serije čak je bolja od prve, a njen kraj predstavlja jedan od televizijskih vrhunaca ove sezone. Svakako, velika preporuka uz pripadajuću recenziju.



Mini-serija kamena temeljca moderne televizije Davida Simona jedna je od najaktualnijih u posljednje vrijeme. „Pokaži mi junaka“ je fantastična serija, važna u tadašnjem i u sadašnjem kontekstu. Serija koja nas natjera da se zamislimo. Takvih nam fali. Recenziju možete pročitati ovdje



„Jessica Jones“ je bila zanimljiv odabir za Netflixovu adaptaciju pošto sigurno ne spada u prvi red tzv. street-level junaka. No, serija je uspjela postati više psihološki triler, a manje serija o superjunacima. Sjajan antagonist u Davidu Tennantu dao je na ozbiljnosti i osjećaju jeze. Serija koja je zasluženo u vrhu iako su oko samog mjesta odlučivale nijanse. Recenzija se nalazi ovdje.



Serija Narcos" prati uspon i pad Pabla Escobara. To čini vrlo uvjerljivo i svojim tempom i akcijskim scenama za dlaku nije prva u konkurenciji. Narcos treba gledati. Više od jednom. Nadam se da se serija neće razvodniti u nastavku. Recenziju možete pročitati ovdje



Tijesna mi je bila odluka između prvog i drugog mjesta na listi. „Daredevil“ je pobijedio za dlaku zato što je ustvari prva superherojska serija napravljena kako spada. Atmosfera, ideja, odlični Cox i D'Onofrio kao i sjajna Netflixova produkcija doveli su seriju do prvog mjesta. Veseli me nastavak iako je sve skupa samo uvod u jednu veću i ambiciozniju seriju. Recenzija se nalazi ovdje.

Dodatak na kraju...

Lista je potpuno subjektivna i naravno da neki izvrsni naslovi na njoj fale. Prije svega „Amerikanci“, „Vikinzi“, „Afera“ ili „Preostali“. Na nekoj drugačije koncipiranoj listi bilo bi mjesta i za njih. Što se tiče „Igre prijestolja“ ona mi je postala repetitivna i pomalo nelogična iako je i dalje izvrsna serija. Nek Martin već napiše tu knjigu pa da scenaristi znaju kamo krenuti jer mi se čini da se ovako pomalo gube. „Crno-bijeli svijet“ zasad nije zaslužio listu.

Razočaranja? Bilo je i njih. „Pod kupolom“ ili „Texas Rising“ npr. No, o njima nećemo. Bila je ovo dobra godina, a kako stvari stoje ništa manje ne očekujem ni od 2016. 

Zanimljivo je da na listi dominiraju Netflixove serije, a ove godine se tek očekuje njih sva sila. HBO također izbacuje svoje adute. Borba dvaju giganata se nastavlja, a i Amazon i Hulu vrebaju iz prikrajka. Streaming servisi otimaju primat nacionalnim mrežama, a jedini pravi konkurent im je baš kablovski HBO. Vidjet ćemo kamo će nas to sve odvesti do kraja, ali ljubitelji televizije u nadolazećem razdoblju mogu samo uživati.



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

0 komentari:

Objavi komentar