TeVergreen: "PUNA KUĆA / Full House" (1987. - 1994.) - Tannerovi gdje god da pogledaš.


Zadnjih nekoliko godina obilježava trend prerađivanja filmskih klasika devedesetih u televizijske serije. Dosad smo već imali prilike vidjeti TV adaptacije „12 majmuna“, „Farga“ i „Vriska“ da izdvojim samo najpoznatije. Znak je to da je generacija djece devedesetih počela udovoljavati svojoj nostalgiji pa i rečenica kako su „devedesete nove osamdesete“ u tom kontekstu itekako ima smisla. Korak dalje od takvih adaptacija predstavlja obnavljanje serija uz koje smo odrastali. 26. ovog mjeseca na Netflixu kreće obnovljena „Puna kuća“ čini naziv u novom ruhu prigodno glasi „Punija kuća“. Foršpan za nastavak možete pogledati ispod teksta, a ja ću se ovdje pokušati osvrnuti na originalnu seriju kako bih dešifrirao gdje se to krila njena privlačnost i imaju li ti likovi šansu zaživjeti i u 21. stoljeću.


Za one mlađe treba istaknuti kako je „Punu kuću“ nosio Bob Saget kojeg smo gledali i u humorističnoj razonodi „Šaljivog kućnog videa“. To dovoljno govori u kakvom je vremenu nastala „Puna kuća“. Bilo je to vrijeme kamera i video-kaseta, vrijeme u kojem smo posuđivali presnimljene filmove iz videoteka koje su nicale posvuda, a gledajući njih bili smo sretni ako nije bilo nikakvih crtica na slici i ako smo uopće mogli vidjeti tko se to nalazi na ekranu. Bilo je to vrijeme žutog titla i akcijskih junaka, ali i vrijeme u kojem nismo imali izbora nego smo gledali ono što se emitiralo na televizijskim kanalima. „Puna kuća“ nije bila remek-djelo, nije bila prekretnica televizije (bez obzira na sve nagrade i nominacije), ali bila je voljena zbog uvrnutog humora kakav dotad nismo baš viđali na ovim prostorima.


Gdje čeljad nije bijesna ni kuća nije tijesna kaže poslovica. Malo u kojoj seriji se to vidjelo bolje nego u „Punoj kući“. Danny Tanner (B. Saget) je udovac čiju ženu je usmrtio pijani vozač. Nakon tog tragičnog događaja njegove će mu tri kćeri pomoći odgojiti njegov šurjak Jesse (John Stamos) i najbolji prijatelj Joey (Dave Coulier). Danny je voditelj, Jesse rock glazbenik, a Joey komičar. Nespojiva kombinacija muškaraca odgajat će živopisne kćeri Tanner otvarajući tako prostor za razne rodne konflikte iz kojih će crpiti komičnu energiju koju smo toliko voljeli.


Svaka od tri kćeri ima svoje specifičnosti. Na početku emitiranja Donna Jo, skraćeno zvana i D.J. (Candace Cameron Bure) ima deset godina i baš je premazana svim mastima, Stephanie (Jodie Sweetin) je brbljava petogodišnjakinja, a tu je još i devetomjesečna Michelle (Mary Kate/Ashley Olsen). Tri različita muškarce, tri zeznute djevojčice – „Puna kuća“. Kasnije u toku serije osnovna se postavka likova proširila s ljubavnim interesima svakog od muških likova, a Rebecca Donaldson Katsopolis (Lori Loughlin) postala je stalan član „Pune kuće“ i majčinska figura djevojčicama (pogotovo D.J.). Kad je riječ o tako velikoj obitelji naravno da se tijekom sezona i razvijanja likova priča još proširivala pa su tako do kraja emitiranja važne uloge igrali Kimmy Gibler (Andrea Barber) kao D.J-ina najbolja prijateljica i njen povremeni momak Steve Hale (Scott Weigner). „Puna kuća“ je s vremenom postala još napučenija, pa su u obitelj Tanner pridodani blizanci Nicky i Alex (Blake i Dylan Tuomy-Wilhoit) koji su postali poznati po međusobnom ponavljanju riječi.


Poznatu uvodnu špicu serije s prepoznatljivom glazbom slušali smo nebrojeno puta tijekom brojnih repriza, a kao mali trivia podatak korisno je znati da pjesmu „Everywhere You Look“ izvodi Jesse Frederick. Radnja serije se odvija u San Franciscu, a dežurni su ju kritičari često kritizirali zbog promicanja šopingholičarskog mentaliteta, malograđanštine, priglupog humora i općenito materijalističkog mentaliteta. Za razliku od njih, publika je voljela „Punu kuću“. Serija se emitirala u osam sezona u razdoblju između 1987. i 1994. i ukupno je snimljeno čak 192 epizode ovog popularnog sitcoma. Da nisu svi kritičari mislili isto svjedoči i čak 14 raznoraznih nagrada i nominacija koje je serija primila. Što se nas tiče, ovdje je ravnopravno ušla u rang kultnih serija među kojima se često uspoređuje s još jednom uspješnicom – „Potpunim strancima“. Moram, doduše, priznati da mi nikad nije bilo jasno zašto većina ljudi vuče baš tu paralelu.


Što se tiče „Punije kuće“ u koju ćemo ući 26. veljače na Netflixu, nisam siguran koliko će taj rodno specifičan humor funkcionirati u današnje vrijeme. Kao što je slučaj s nedavno obnovljenim „Dosjeima X“, neke serije pripadaju vremenu u kojem su nastale i ne treba ih prilagođavati vremenima koja su prerasla njihov koncept. S druge strane, dok god postoji interes i nostalgija za snimanjem takvi će projekti postojati. Zasad znamo da će se radnja nove serije odvijati oko D.J. koja će isto tako biti udovica i njeno troje djece. Neću previše otkrivati jer ne želim kvariti užitak gledanja, ali čini mi se da će koncept „Punije kuće“ biti sličan onom koji smo vidjeli u originalu, ali ipak prilagođen modernim vremenima. Ne previše, ako je suditi prema foršpanu.



Bit će zabavno posjetiti stare uspomene. Koliko će biti dobro, s druge strane, nije ni previše važno. 



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

0 komentari:

Objavi komentar