RECENZIJA: "THE SHALLOWS" (2016.) vs "IN THE DEEP" (2016.) - Morski psi opet napadaju!


Sad kad je ljeto već skoro iza nas i kad je većina već otplivala svoje za ovu godinu, mogu se bezbrižno posvetiti morskim psima. Morski psi su popularni na filmskim ekranima još od davne 1975. zahvaljujući Stevenu Spielbergu i njegovim "Raljama". Ovog ljeta, u razmaku od samo nekoliko dana, izašla su dva 'shark attack' filma. Prvi je razvikaniji i popularniji "The Shallows" s Blake Lively, a drugi je manje poznati "In the Deep". Iako vrlo slični, filmovi su to s potpuno drugačijim pristupom. "The Shallows" je komercijalniji, zabavniji i oku ugodniji, a "In the Deep" je prava noćna mora na dnu oceana u kojoj su u prvom planu atmosfera, napetost i klaustrofobija. U nastavku teksta napravit ću usporedba dva filma te pokušat izdvojiti njihove prednosti i nedostatke.
The Shallows
Radnja oba filma je smještena u Meksiku. U "In the Deepu" dvije sestre odlazi na putovanje kako bi doživjele novu životnu avanturu, a u "The Shallowsu" Nancy odlazi u potragu za tajnom plažom uz koju ju vežu brojne uspomene. Uvodne scene u oba filma imaju isti zadatak - dati 'hint' i nagovijestiti morskog psa koji će se kasnije pojaviti u filmu. U ovom dijelu je uspješniji "In the Deep" jer redatelj odmah počinje stvarati napetu atmosferu prikazima dubokog plavetnila iz kojeg dopiru neobični zvukovi. "The Shallows" kreće drugim putem. On je u početku orijentiran na događajima i prizorima iznad površine oceana te uglavnom prevladavaju predivni prizori prirode, kilometarskih plaža i oceana koji se čini beskrajan. To čini film puno opuštenijim i zabavnijim, a tome svakako pridonosi i glazba.
The Shallows
Nancy na plaži upoznaje dva muškarca i sa njima uživa cijeli dan surfajući na velikim valovima. U želji da uhvati još jedan posljednji val Nancy ostaje bez novih prijatelja koji odlaze, ali vrlo brzo dobiva novo društvo - morskog psa koji ju je stjerao u kut i vreba svakog trenutka. S druge strane, u "In the Deepu", dvije sestre u izlasku upoznaju također dva muškarca i drugi dan s njima odlaze na ronjenje u kavezu iz kojeg bi trebali vidjeti morske pse. Tijekom ronjenja dolazi do nesreće i sestre zajedno s kavezom padaju na dno oceana.
In the Deep
Oba filma pate od klišeja, ali "The Shallows" puno više prednjači u tome. Nancy se tijekom cijelog filma bori s gubitkom majke (dijalozi, uspomene, slike), a vrhunac je snimanje patetičnog videozapisa u kojem se oprašta od obitelji. U "In the Deepu" klišeji su prisutni samo na početku i manje bodu u oči. Jedna od sestara je nedavno ostala bez dečka (naravno jer je problem u njoj i jer je predosadna) i to je zapravo razlog zbog kojeg se ne baš tako hrabra djevojka odlučuje na bliski susret s opakim morskim psima.
In the Deep
"In the Deep" je daleko realniji od svog konkurenta, a njegova priča na 47 metara pod površinom oceana je puno snažnija i uvjerljivija. Mračno mjesto, klaustrofobičan kavez i nekoliko opasnosti koje prijete sa svih strana izgrađuju vrlo napetu atmosferu koja je više uznemirujuća od one iz "The Shallowsa" koji je ipak nešto brutalniji i krvaviji. Prednost "In the Deepa" je u raznolikosti opasnosti koje prijete dvjema sestrama (morski pas, klaustrofobija, ostanak bez zraka, dekompresijska bolest, panika, halucinacije), dok "The Shallowsu" prednost daje Blake Lively koja je vrlo dobro odigrala svoju ulogu.
The Shallows
"The Shallows" je atraktivan film s efektnim scenama, predivnim prizorima oceana i prirode te uvjerljivom Blake Lively, a s druge strane, "In the Deep" je film prepun tenzija koji je vrlo pametno osmišljen i jednako dobro izveden. Bez obzira na pompoznu najavu koja je pratila "The Shallows", ja ipak biram "In the Deep" kao bolji i kvalitetniji film s odličnim završetkom.

The Shallows
OCJENA - 6/10

In the Deep
OCJENA - 7/10



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

0 komentari:

Objavi komentar