Poznati su dobitnici BAFTA nagrada!



Nakon što smo se na Movielandu već osvrnuli na nominacije na BAFTA nagrade red je da se osvrnemo i na dobitnike. Dobitnici te nagrade, kao i oni Zlatnog Globusa, obično su plodno tlo nagađanjima oko dobitnika one, najpopularnije i najpraćenije, nagrade. Baš zato u nastavku teksta osvrnut ćemo se na dobitnike BAFTA nagrada po kategorijama, njihovu opravdanost u odnosu na ostale nominirane, te kontekst nadolazećeg Oscara

Kako se može vidjeti iz popisa nagrada, najvažnije je nagrade odnio POVRATNIK koji je nagrađen za najbolji film, redatelja, glavnog glumca, kinematografiju i zvuk. Znači li to da će IÑÁRRITU osvojiti drugog Oscara zaredom, a DI CAPRIO svog prvog to ćemo tek vidjeti. Osobno mi je razočaranje potpuno zaobilaženje izvrsnog 45 GODINA barem u kategoriji najboljeg britanskog filma gdje je pobjednik meni drag, ali ne toliko dobar BROOKLYN. Što se tiče glavne glumice, u toj su kategoriji sve nominirane glumice dobre, mada meni ipak više odskače BLANCHETT i nepravedno ignorirana RAMPLING od BRIE LARSON koja je konačni pobjednik. 

Osim toga, očekivano je prošla i kategorija najboljeg dokumentarnog filma gdje je laureat AMY, te animiranog gdje je pobjednik IZVRNUTO /OBRNUTO. 

Od Oscara će se sigurno razlikovati kategorija najboljeg filma s neengleskog govornog područja gdje je BAFTA-u dobio film Damiana Szifrona DIVLJE PRIČE koji je za zlatni kipić američke akademije bio nominiran lani. Tamo je u toj kategoriji, čini se, glavni favorit SAULOV SIN. 

Malo je iznenađenje i pobjeda MARKA RYLANCEA u kategoriji sporednog glumca, dok je za sporednu glumicu BAFTA-u dobila KATE WINSLET. Nekako većina prognoza u kategoriji sporednog glumca naginje STALLONEU dok mi se čini da je u kategoriji sporedne glumice ipak uvjerljivija JENNIFER JASON LEIGH u MRSKOJ OSMORKI no tu zbilja odlučuju ukusi i nijanse. 

Zato valjda nitko nema dileme oko glazbe. Laureat je, očekivano, legendarni ENNIO MORRICONE. 

MAD MAX je pokupio nagrade u kostimografiji, šminki, produkciji i montaži dok je SILA SE BUDI očekivano uzela i specijalne efekte. JOHN BOYEGA je također dobio nagradu za nadolazećeg glumca, a nakon CRNOG ZRCALA i RATOVA ZVIJEZDA mislim da ćemo od njega svašta vidjeti. 

Scenariji su otišli tamo kamo i trebaju. SPOTLIGHT za originalni i OKLADA STOLJEĆA za adaptirani nije neko iznenađenje, mada će vjerojatno biti filmofila koji će prigovarati što priča o razotkrivanju skandala unutar Katoličke crkve nije osvojila još poneku nagradu. 

Kad se sve zbroji i oduzme, što nam sve ovo govori oko Oscara? Puno i ništa. Akademija obično ima neka svoja iznenađenja, pogotovo u glumačkim kategorijama. Ne bi me čudilo da tu izmisle neko drugo ime koje nije u BAFTA-inom popisu nagrađenih. RAMPLING ili CRANSTONA primjerice. Zagrijavanje je završeno, za najzagriženije odbrojavanje do Oscara je počelo. Za njih, a i sve ostale, slijedi popis nagrađenih: 
































Nadolazeća zvijezda: JOHN BOYEGA 








































Kratki film: OPERATOR (CAROLINE BARTLEET, 2015.)


Kratki animirani film: EDMOND (NINA GANTZ, 2015.)





Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

0 komentari:

Objavi komentar