RECENZIJA - Igra oponašanja / The Imitation Game (2014.)



REDATELJ: Morten Tyldum
ŽANR: biografski / drama / triler
GLAVNE ULOGE: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Moore
DRŽAVA: SAD, Velika Britanija
GODINA: 2014.
TRAJANJE: 114 min

Film Igra oponašanja snimljen je prema istinitoj priči u čijem je središtu genijalni britanski matematičar i informatičar Alan Turing koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata pozvan dekodirati šifrirani komunikacijski sustav kojeg su nacisti koristili u međusobnoj komunikaciji, nazvan ENIGMA.


Prije svega, ENIGMA je imala preko 150 milijuna postavki koje su se mijenjale svakih 24 sata te je za njihovu potpunu provjeru trebalo 20 milijuna godina. U skladu s time, Alan Turing (Benedict Cumberbatch) razvija elektronički stroj uz pomoć svojih suradnika koji će za cilj imati presresti svaku poruku te je dešifrirati.

Iako sam postupak razvijanja elektroničkog stroja ne teče odviše glatko, Alan Turing u tome naposljetku uspijeva te dešifriranjem skrivenih poruka uspije sačuvati milijune života u ratu. te skratiti sam rat za dvije godine .

Drugi važan motiv filma, osim šifriranja ENIGME, je svakako Turingova homoseksualna orijentiranost koju spoznaje već u dječačkoj dobi i zbog koje će na kraju završiti na sudu te tretmanu kemijske kastracije.

Briljantni Benedict Cumberbatch, realni prikaz osebujne ličnosti Alana Turinga, oca modernog računalstva, vrlo dobro odigrana sporedna uloga Keire Knightley kao Joan Clarke i više su nego dovoljni razlozi za pogledati ovaj  film koji će Vas držati u napetosti i iščekivanju do samoga kraja koji vas neće ostaviti ravnodušnim.

Film je nomiran za čak 8 Oskara, što ga svakako čini jednim od najboljih filmova u 2014. godini. Ne sumnjamo da će dobiti i nekoliko zlatnih kipića na dodjeli Oskara, i to sasvim zasluženo.


Prilično je tužno i nadasve razočaravajuće promatrati kraj Alana Turinga koji je naposljetku bio kažnjen samo zbog svoje seksualne orijentacije zanemarujući sva njegova postignuća tijekom Drugog svjetskog rata koja su bila presudna za spašavanje milijune života i utjecala su na sam tijek rata.

Velikan, kao što je Alan Turing, dobio je svoju pravdu i oprost tek 2009. godine, nakon masivne internetske kampanje, kada je britanski ministar Gordon Brown objavio službenu ispiriku Turingovoj obitelji i LBGT zajednici zbog neljudskog ponašanja i nepravdi koja je nanesena Alanu. Nedavno, 2013. godine, bitanska kraljica Elizabeta II posthumno je pomilovala Alana Turinga..

"Sometimes it is the people who no one imagines anything of who do the things that no one can imagine."

"Ponekad, ljudi za koje drugi misle da nisu sposobni ništa posebno učiniti, su baš oni koji učine ono što drugi mogu samo zamišljati."

Ocjena 10/10

Autor: Aneli Jurić

ZANIMLJIVOSTI:
  • Turingov doprinos je potvrdio i Winston Churchill,
  • Cumberbatch, koji je tumačio lik Alana Turinga, priznaje da je bilo scena u kojima se slomio i nije prestajao plakati,
  • Benedict Cumberbatch i Alan Turing su srodnici u stvarnom životu,
  • Scenarij je napisao Graham Moore koji priznaje da je htio napisati scenarij za film o Alanu Turingu od svoje 14. godine te se naziva kompjuterskim "geekom".
  • 27. studenog 2014. godine, nekoliko dana prije objave filma u Americi, The New York Times je objavio original zagonetke iz davne 1942. godine koje je The Daily Telegraph koristio za novačenje programera i "razbijača šifri" na Bletchley Parku za vrijeme 2. Svjetskog rata.
  • Službena stranica filma theimitationgamemovie.com dopušta posjetiteljima da pristupe ekskluzivnom materijalu ako uspiju riješiti zagonetke koje je riješio Turing za vrijeme svog života

Izvor: http://www.imdb.com/


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.