PREPORUKA: Proljetno putovanje s "Vikinzima".


Postoje priče koje isprepliću mit i legendu i narodi toliko romantizirani da o njima pričamo s dozom simpatije i čežnje dok njihove junake i bogove gledamo kao nedohvatljivi panteon ideala koje sami, u životu u kojem se radi za premale plaće i živi neostvarene snove, nikad nećemo dostići. Jedan od takvih naroda živih u kolektivnoj mašti su svakako Vikinzi a njihove avanture možemo pratiti u istoimenoj seriji koja od ovog vikenda kreće na programu HRT-a.

"Vikinzi" prate avanture  Ragnara Lothbroka čovjeka čija priča počiva negdje na razmeđi legende i mita i čija je povijest taman dovoljno maglovita za rekonstrukciju. U produkciji "History Channela", "Vikinzi" će svakog vikenda u naše domove donijeti strast, glad za ratovanjem, sukob civilizacija i želju za napredovanjem. Sve ćemo to moći vidjeti kroz uspon Ragnara Lothbroka na društvenoj ljestvici nordijskog društva a taj će uspon, kao i svaku želju za promjenom kroz povijest, nastojati zaustaviti oni koji bi radije da sve ostane kako je bilo.

Kad u prvoj epizodi, ponukan izumom kompasa, Ragnar sa svojim bratom Rollom predloži putovanje na zapad u krajeve kojima barem ovi filmski Vikinzi dosad nisu plovili njegova će ideja naići na otpor plemenskog vođe Haraldsona i njihov će sukob činiti okosnicu radnje čitave sezone. Jedan od najzanimljivijih faktora zbog kojih se isplati gledati "Vikinge" je svakako i sukob civilizacija jer će jednako zanimljiv dio radnje u prvoj sezoni emitiranja biti i odnos između Ragnara i kršćanskog redovnika Athelstana koji će u fokus staviti kulturološke razlike dvaju civilizacija koje su u onom bitnom ranosrednjovjekovnom društvu možda manje različite nego što bi ijedna od njih htjela priznati.

 "Vikinzi" su prije svega serija povijesne fikcije i od nje se ne može tražiti stopostotna točnost u prikazu perioda ali za razliku od nekih drugih pokušaja prikazivanja nordijske kulture i tog perioda o kojem ionako postoji premalo povijesnih izvora, ova serija uspjela je sjajno spojiti scene legende, akcije i drame. To sve skupa dalo je scenaristima dovoljno slobode da nakon nekoliko (ipak slabijih) uvodnih epizoda seriji daju zamah koji će evo potrajati sve do treće sezone koja se upravo prije nekoliko tjedana počela emitirati na History Channelu.


Iz razloga što želim izbjeći kvarenje izvrsne priče koja se razvije pogotovo u drugoj polovici sezone uz intrigantne scene borbe i izvrsne glume Travisa Fimmela u glavnoj ulozi neću ovdje ulaziti u previše detalja. Reći ću samo da se seriju svakako isplati gledati i da je HRT odabirom ne samo ove serije već i još nekih u ovoj proljetnoj shemi potvrdio da zaista postaje javna televizija vrijedna plaćanja pretplate svaki mjesec.



Zato u večernjim satima ovog vikenda iskoristite priliku da pogledate ovu odličnu seriju i otplovite u odličan fikcionalni prikaz naroda koje još od "Hogara strašnog" na ovim prostorima volimo idealizirati.

IMDB

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.