RECENZIJA - Jurassic World / Jurski Svijet (2015.)


REDATELJ: Colin Trevorrow
SCENARIJ: Rick Jaffa, Amanda Silver
ŽANR: Akcija, Avantura, SF
GLAVNE ULOGE: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ty Simpkins
GODINA: 2015.
DRŽAVA: SAD
TRAJANJE: 124 minute

U današnje vrijeme franšize su iznimno zanimljive i privlačne Hollywoodskoj filmskoj industriji prvenstveno iz razloga jer donose ogromnu zaradu u kinima diljem svijeta. Jurski park je definitivno jedan of filmskih klasika koji je prije 22 godine izazvao veliki zaokret u Hollywoodu i postigao ogroman uspjeh. Vjerujem da je većina nas nazive dinosaura naučila upravo iz Jurskog parka. Svi se sjećamo iznimno brzih velociraptora, golemih brontosaura i brahiosaura, ribolikog gmaza ihtiosaura, letećeg pterodaktila i naravno, najopasnijeg grabežljivca tiranosaura poznatog kao T-Rex. Pravo je čudo da smo čekali čak 14 godina od posljednjeg nastavka Jurskog parka. Dugo očekivani Jurski svijet je konačno otvorio svoja vrata, ali u vrlo nezahvalno doba kada su očekivanja iznimno velika zbog fenomalenog reboot-a Mad Maxa.

Producent Steven Spielberg je digao ruke od režiranja Jurskog svijeta i redateljsku palicu je prepustio mladom i neiskusnom Colinu Trevorrowu koji iza sebe ima samo jedan film (Safety Not Guaranteed). Hrabrost ili ludost? Trevorrow se našao na potpuno nepoznatom području sa iznimno velikim budžetom (preko 150 mil. $). Glumačka ekipa je također potpuno nova, a jedino poznato lice iz Jurskog parka je doktor Henry Wu kojeg glumi BD Wong. 


Nakon 22 godine od tragičnih događaja u Jurskom Parku, Isla Nublar je ponovno dom dinosaura.  Na otoku se nalazi Jurski svijet - tematski park sa dinosaurima koji privlači brojne posjetitelje. Dinosauri naravno ne nastaju prirodnim putem, već su umjetno napravljeni i genetski modificirani oblici drugih životinja. Park sve lošije posluje, a gledatelji traže nove atrakcije. Zadatak znanstvenika je napraviti dosad neviđenog dinosaura. Što veće, brže i opasnije čudovište nazvano Indominus Rex koji će izazvati divljenje, ali istovremeno i strah u očima posjetitelja.  Stvari će krenuti krivim putem kada Indominus Rex pobjegne iz zatočeništva, a svi na otoku postanu potencijalne žrtve opasnog predatora koji ubija sve što mu stane na put.


Vidljiva je želja redatelja da nas podsjeti na prvi dio Jurskog parka i da se ogradi od drugog i posebno trećeg dijela koji su bili puno lošiji od originala iz 1993. godine. Brojne su asocijacije na original, a neke od njih su poznata majica kratkih rukava sa logom Jurskog parka ili zaboravljena prostorija na otoku sa starim džipovima i ostacima iz Jurskog parka.  Možda baš i nije bila pametna ideja sa nostalgijom za nekim prijašnjim (boljim) vremenima. Također, jako puno scena je preuzeto iz originala, a scenarij Jurskog svijeta nam ne nudi gotovo ništa novo. Za razliku od prijašnjih dijelova, u Jurskom svijetu nema niti govora o znanstvenim i moralnim pitanjima oko umjetnog nastanka dinosaura. S druge strane, prikazani su problemi velikih korporacija koje u današnje vrijeme moraju stalno uvoditi inovacije kako bi održali korak sa konkurencijom i opstali u svijetu kapitalizma. Baš me zanima koliko je Samsung platio za reklamu u filmu gdje je prikazan „Samsung Innovation Center“. 


Karakterizacija likova u filmu je, blago rečeno, očajna. Bryce Dallas Howard glumi upraviteljicu Claire koja je jedna od glavnih osoba u Jurskom svijetu i nadgleda sve što se događa na cijelom otoku. Njezina iritantna uloga je možda i najgora u filmu, a smiješno je kako je uspjela preživjeti jurnjavu i bijeg pred dinosaurima u štiklama. Njezini nećaci Gray (Ty Simpkins) i Zach (Nick Robinson) su možda bili nepotrebni i donijeli su jednu dozu neozbiljnosti filmu. Dok njih dvoje sami preživljaju u divljini gdje opasnost vreba na svakom koraku, profesionalna vojska umire u svakom susretu sa dinosaurima. Jedina svjetla točka je glumac Chris Pratt čija je zanimljiva uloga vrlo dobro razrađena. Njegov lik Owen je bivši marinac koji je glavni trener u obuci opasnih dinosaura, a u nekoliko navrata izgleda poput legendarnog Indiane Jonesa. 


U film je ubačeno nekoliko poptuno nepotrebnih klišeja, kao i neuspjela romantična veza između Owena i Claire za koju stvarno nije bilo potrebe. Jurski svijet nije film o ljudima, već o prethistorijskim dinosaurima. Scenski prikazi i specijalni efekti su stvarno odlično odrađeni, a vrlo dobar CGI dao nam je iznimno moćan prikaz dinosaura. Nemani izgledao prilično uvjerljivo i dolaze u različitim oblicima, a jedina zamjerka je što ponekad izgledaju jednolično sivo. Film vrvi akcijom i žrtava ima više nego u bilo kojem nastavku dosad, ali fali doza napetosti i trilera koja je krasila jedinicu. Predvidljivost scena i groteskni humor uništavaju napetost te izostaje onaj dojam iščekivanja i uzbuđenja. Posljednja bitka između Indominus Rexa, T-Rexa i velociraptora je stvarno epskih razmjera i bio je pravi gušt gledati što danas tehnologija sve može.

 

Jurski svijet je bio na dobrom tragu prva dva nastavka ove popularne franšize, ali je podbacio u nekoliko ključnih elemanata. Novi glumci nisu uspjeli nadoknaditi izostatak Jeffa Goldbluma, Sama Neilla, Laure Dern i Richarda Attenborougha. Vidljivo je i neiskustvo redatelja koji je napravio na trenutke neozbiljan film, ali treba imati na umu da nije lako zamijeniti Spielberga. Premda, ako smanjite svoja očekivanja i zažmirite na neke nelogičnosti i nedostatke, vjerujem da ćete se dobro zabaviti uz ovaj ljetni blockbuster koji je vizualno iznimno zanimljiv.

OCJENA 6/10


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.