RECENZIJA: "Demolition / Rušenje" (2015.) - I opet taj Gyllenhaal...


Jake Gyllenhall je zasigurno jedan od najboljih glumaca današnjice. Lista njegovih filmova je poduža stoga ću spomenuti samo one u zadnje tri godine - "Prisoners", "Enemy", "Nightcrawler", "Southpaw" i "Everest". Na taj fantastičan niz nadovezuje se posljednji Gylenhaalov film, "Demolition". Jake je odličan u "Demolitionu", a kad mu još pribrojimo iskusnu Naomi Watts te redatelja filmova "Dallas Buyers Club" i "Wild", logično je da su očekivanja vrlo visoka. No, ovaj put nažalost i ne u potpunosti ispunjena.


Započeo sam tekst s Gyllenhallom, i to s razlogom. Bez obzira na vrlo dobru Watts, talentiranog klinca Judaha Lewisa i dokazanog redatelja Jean-Marca Valléea, ipak je Jake taj koji je zaslužan za kakav takav uspjeh "Demolitiona". Gyllenhall je nevjerojatan glumac, savršeno mu pristaju uloge neobičnih likova, a posjeduje i iznimnu moć da iznese cijeli scenarij na svojim leđima. Jake dominira gotovo u svakom filmu u kojem se pojavi tako da ne čudi njegov doprinos ovom filmu koji bi bez njega bio prazan i nezanimljiv.


Davis (Jake Gyllenhall) je uspješan poslovan čovjek čiji se život u potpunosti mijenja u trenutku kad mu supruga smrtno nastrada u automobilskoj nesreći. Nešto slično (gubitak supruge) imali smo priliku gledati u "Southpawu", filmu o boksaču koji je također na samom početku filma ostao bez voljene supruge. No, za razliku od boksačevog bijesa, boli i tuge, ovaj put Gylenhall je dobio drugačiji zadatak. Davis je bez emocija nakon smrti supruge i priznaje da ju zapravo nije niti volio, a veći problem od njenog stradanja predstavlja mu automat sa slatkišima koji je uzeo njegove novce, a nije mu dao čokoladicu. Shrvan bijesom jer je ostao bez doze slatkog, Davis se odlučuje napisati pismo prigovora koje zaprima Karen (Naomi Watts), službenica koja radi u odjelu podrške klijentima za automate. Davis prima neobičan poziv u dva sata ujutro, a s druge strane telefonske linije je Karen...


Idealan rasplet događaja za jednu sladunjavu romantičnu dramu? Možda, ali ne u ovom slučaju. Već sam spomenuo da je Gyllenhaal sklon neobičnim ulogama u kojima vrlo često igra atipične likove koji su sve samo ne normalni. Prisjetite se samo glavnog lika iz "Enemyja" ili "Nightcrawlera", a upravo takvog 'munjenog' lika Jake glumi i u "Demolitionu". 


Glavna tema "Demolitiona" je nošenje s gubitkom voljene osobe. Svatko od nas reagira drugačije na određene životne probleme, ali rijetko tko se nosi s njima poput glavnog lika Davisa. On je ravnodušan, nezainteresiran i pomalo ironičan gotovo prema svemu. Odmah drugi dan nakon smrti supruge dolazi na posao, normalno priča sa svojim šefom (koji mu je ujedno i tast), a svakim danom postaje sve više opsjednut s rastavljanjem i rušenjem stvari. Upravo se ta Davisova navika krije u naslovu filmu koji daje naslutiti Davisovu sklonost destrukciji. Naime, on smatra da nije moguće popraviti neku stvar bez da ju se u potpunosti ne rastavi na dijelove i ispočetka shvati kako ona zapravo funkcionira. Navedeni pristup se vrlo lako može preslikati i na Davisov život nakon smrti supruge jer svaki početak je težak i nije lako krenuti dalje.


Film je neobičan baš poput njegovog glavnog glumca."Demolition" nije tipična drama i s te strane radi se o vrlo zanimljivom filmu. Ovdje nećete vidjeti tipičnu bol, tugu, ljubav niti klišeje koji ih vrlo često prate. Crni humor često razbija monotoniju koja se javlja zbog sporosti filma, ali ipak smatram da će mnogima zasmetati upravo ta spora radnja i manjak događaja u scenariju. Bez obzira na jednostavnost scenarija film nije lako pratiti i morat ćete se pomučiti da ga odgledate do kraja. U početku radnje kompletan fokus je na Gyllenhaalu i to funkcionira odlično, ali kasnije je falilo dosta toga da ljepota destrukcije dođe sasvim do izražaja. 

Na kraju mogu zaključiti da je "Demolition" dobar za jedno gledanje, ali nije film koji ćete dva puta pogledati. Neobična drama uz koju se nećete niti nasmijati, niti rasplakati, niti zabaviti, ali koju se isplati pogledati prvenstveno zbog Jakea Gyllenhaala. Poster filma me podsjeća na poster "Joya", čak su i filmovi kvalitetom podjednaki, samo što je Jake puno bolji od Jennifer Lawrence.


OCJENA: 6/10Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

0 komentari:

Objavi komentar