RECENZIJA - "Marsovac / THE MARTIAN" (2015.) je plitka SF zabava


REDATELJ: Ridley Scott
SCENARIJ: Drew Goddard, Andy Weir
ŽANR: SF, Avantura, Drama
GLAVNE ULOGE: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Sean Bean
GODINA: 2015.
DRŽAVA: SAD
TRAJANJE: 144 minute

Gledanju SF avanture "The Martian" pristupio sam vrlo opušteno i sa određenom rezervom. Očekivanja su bila niska ili gotovo nikakva, a razlog za to je redatelj filma, Ridley Scott, kojem u posljednje vrijeme ne cvjetaju ruže i može se konstatirati da živi na staroj slavi. Ridley Scott je iskusan lisac u svijetu SF-a, ali u posljednjih nekoliko godina prevladava osjećaj da je Ridley poptuno izvan forme u kojoj je bio kad je snimio svoj najbolji SF film "Alien: Osmi putnik". Njegov najnoviji uradak "The Martian" je ekranizacija istoimene popularne knjige romanopisca i programera Andyja Weira.


NASA je odlučila lansirati na Mars posadu Ares III čiji zadatak je istraživačke naravi. Uslijed vremenskih neprilika i snažne oluje dolazi do prekida misije i svi članovi ekipe povlače se u vozilo za polijetanje. Svi astronauti uspješno su se ukrcali, osim Marka Watneya kojeg je pogodio zalutali komad metala i probio njegovo sigurnosno odjelo. Misleći da je Mark smrtno stradao, zapovjednica posade daje naredbu da polete bez njega. Mark ostaje apsolutno sam na planeti koja se nalazi 80 milijuna kilometara od Zemlje. Nakon te strašne spoznaje Mark pokušava preživjeti u nepoznatoj okolini i čeka spas koji bi, po njegovom izračunu, mogao doći za otprilike četiri godine. Glavni Markov problem su hrana, voda i kisik koji su mu prijeko potrebni za opstanak, a čije zalihe se tope svakim danom...


"The Martian" spada u hard SF podžanr filmova iz razloga jer se fokusira više na znanost, a manje na fikciju. Svakodnevnim snimanjem dnevnika Mark objašnjava na koje probleme nailazi, ali i rješenja istih. Osim što je jako snalažljiv, Mark je ujedno i botaničar pa stoga ne gubi vrijeme i vrlo brzo se baca na pokušaj uzgajanja hrane koja će mu pomoći da opstane dok ne dođe spasilačka posada. Drugi problem je voda, ali uz izvrsno znanje kemije i fizike Mark pronalazi rješenje i za to. 

Najveći problem u filmu kod Marka Watneya je nedostatak emocija. Početni osjećaj agonije, straha i napuštenosti je poptuno izostao. Mark djeluje totalno nezabrinuto što je ostavljen sam na planeti i što će vrlo vjerojatno umrijeti, a njegov humor djeluje prilično nerealno i bez respekta prema 'crvenom planetu'. Takav stav je iznimno teško shvatiti jer svaki čovjek ima nagon za preživljavanje i strah od smrti koji mu je urođen. Pjevušenje raznih pjesmica i humoristične izjave koje snima u svom dnevniku nisu prikladne stanju i situaciji u kojoj se nalazi. Kad sam već spomenuo pjesme, moram izraziti nezadovoljstvo sa soundtrackom koji mi nikako nije 'sjeo'. Kombinacija SF-a i disco hitova iz 70-ih i 80-ih godina djeluje prilično neozbiljno i previše razigrano. Trenutak kada Markov život visi na niti, a iz zvučnika dopire glazba ABBA-e, čini se poprilično sulud i u najmanju ruku neobičan.


Radnja filma je podijeljena na dva dijela. Jedan dio sam već spomenuo, a to je preživljavanje Marka na Marsu. Moram priznati kako je panorama 'crvenog planeta' poprilično impresivna, a vizualni dojam je izvrstan. Jako puno vremena i novaca utrošeno je upravo na fascinatne prikaze Marsa, a osim baze gdje je bila smještena ekipa, nalaze se brojni strojevi i roboti koji su neizostavni 'članovi' ovakvih svemirskih misija. Brojne pješčane dine i ogromni planinski masivi djeluju stvarno i ako imate imalo avanturističkog duha vjerujem da ćete odmah poželjeti da ste tamo. Drugi dio filma je manje zanimljiv, a on se odnosi na događanja na našoj planeti. Pedeset dana nakon što je Mark ostao sam na Marsu, NASA primjećuje kretanja preko satelita i saznaje da je Mark živ. Američke vlasti i NASA kreću u dosadnu birokratsku borbu za ponovno slanje ekspedicije na Mars koja će imati zadatak spasiti ostavljenog astronauta. Dok Marku ide sasvim dobro na Marsu, ekipa na Zemlji ima puno veće probleme kao što su dobivanje dozvole, mučna papirologija i nedostatak sredstava. U pojedinim trenucima ostaje dojam da glavni zadatak nije spašavanje svog čovjeka, već zadovoljstvo medija i stanovništva.

Scenarij filma nije lišen brojnih klišeja koji su prisutni u više navrata, ali ipak najveća nebuloza je ubacivanje kineskih vlasti koje sudjeluju u spašavanju američkog astronauta. Razlog tome nije bila nesposobnost NASA-e i američkih vlasti nego pretpostavljam da se ovdje radilo o jeftinom marketinškom triku s ciljem približavanja "Marsovca" azijskom tržištu.


Ridley Scott se djelomično vratio na dobre staze, ali nije imao dovoljno hrabrosti da iskoči iz šablone. Scenarij je dotjeran od strane NASA-e na zahtjev Andyja Weira što je rezultiralo znanstveno točnim filmom koji je s tehničke strane odlično odrađen. NASA je odradila i odličnu promociju filma s obzirom da je samo nekoliko dana prije premijere "Marsovca" objavila informaciju kako na Marsu postoji voda. "The Martian" je plitka SF zabava koja je vrijedna jednog gledanja. Ostavljeni astronaut Mark Watney djeluje poput bezosjećajnog robota na misiji i fali mu doza ljudskosti iako je Matt Damon vrlo dobro odigrao svoju ulogu. Prikazi 'crvenog planeta' nisu spektakularni, ali su svakako jedna od boljih komponenti filma. Rekao bih da je "Marsovac" imao jako puno potencijala, ali i da će biti pamćen nažalost samo po čovjeku koji je prvi uzgojio krumpir na Marsu. Siguran sam da ljubitelji SF-a neće biti razočarani jer ipak je ova godina rezervirana za "Star Warse".

OCJENA 7/10

Ocjena čitatelja:


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.