Otvoren je 13. Zagreb Film Festival!


U subotu, 14. studenog otvoreno je trinaesto izdanje Zagreb Film Festivala, koje će tijekom devet festivalskih dana, sve do nedjelje, 22. studenog, svim filmoljupcima donijeti preko stotinu filmova u 12 različitih programa. ZFF će ove godine trajati jedan dan duže, a radi usklađivanja rasporeda s festivalima u Veneciji i Torontu, pomaknut je i datum održavanja festivala, tako da se festival ove godine, umjesto u listopadu, održava u studenom.

Na otvaranju u kino Europi, publici su se obratili direktor festivala, Boris T. Matić, te izvršni direktor Hrvoje Laurenta, a gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, festival je proglasio otvorenim. Filmski dio programa započeo je projekcijom islandskog filma Ovnovi, a uoči projekcije priređena je prava mala filmska poslastica: projekcija najstarijeg filmskog zapisa o Zagrebu (iz 1911. godine) uz živu glazbenu pratnju. Također, prije projekcije filma dodijeljena je godišnja nagrada Albert Kapović producentici Vanji Andrijević.
Zagreb Film Festival je od samog početka programski usmjeren k predstavljanju i promociji debitantskih filmova i novih autora. U glavnom festivalskom programu dosad su se natjecali redatelji poput Antona Corbijna, Stevea McQueena, Radua Judea, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva, Uberta Pasolinija, Alexandrosa Avranasa, pa čak i Georgea Clooneyja.

Filmske sladokusce sigurno će razveseliti vijest da će ZFF retrospektivom filmova Orsona Wellesa obilježiti 100. godišnjicu rođenja i 30. godišnjicu smrti ovog kultnog redatelja koji važan dio svog stvaralaštva vezuje upravo uz Hrvatsku. Filmski program bit će popraćen prikladnom izložbom i izdavanjem zbornika intervjua Orsona Wellesa za domaće medije.

13. izdanje ZFF-a održavat će se u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Akademiji dramske umjetnosti i Dokukinu KIC, a glavni program se sastoji od tri kategorije: dugometražni igrani film, kratkometražni igrani film i nacionalni program kratkometražnog filma "Kockica".

U konkurenciji dugometražnog igranog filma svakako valja istaknuti dobitnika Zlatnog lava u Veneciji - Desde allá te dobitnika Grand Prixa u Cannesu - Saul fia.


Korisni linkovi
  • Glavni program - LINK
  • Raspored programa - LINK
  • Ulaznice - LINK
  • Fotogalerija - LINK
  • Festivalske lokacije - LINK

Izvorhttp://www.zagrebfilmfestival.com/hr




Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

0 komentari:

Objavi komentar