RECENZIJA: Los ojos de Julia aka Julia's Eyes / Julijine oči" (2010.) - Prepoznatljiva španjolska misterija


"A film by Guillermo del Toro". S obzirom da del Toro nije režirao niti napisao "Julijine oči", prva rečenica se može shvatiti kao dobar marketinški trik i primamljiv mamac za gledatelje. Nerijetko se događa da manje poznati redatelji pristaju raditi pod tuđim 'palicama' koje drže iskusniji ljudi već dokazani u svijetu filma. Upravo to je slučaj sa španjolskim filmom "Los ojos de Julia" čiji autor je, uz pomoć producenta del Tora, redatelj i scenarist Guilllem Morales. Guillerma del Tora nije potrebno predstavljati, ali Morales je vjerojatno nepoznanica za većinu ljudi. Morales je započeo karijeru snimajući kratkometražne filmove, a dosad je snimio samo dva dugometražna filma. Prvi je "El habitante incierto" poznatiji kao "The Uninvited Guest", a drugi je "Los ojos de Julia" o kojem će biti riječ u nastavku teksta.


Španjolska kinematografija je jedna od najzanimljivijih u Europi, posebno kada su u pitanju odlični psihološki trileri koji vrve misterijom i 'twistovima'. "Julijine oči" nisu kvalitetne poput filmova sa španjolskog govornog područja tipa "Panovog labirinta", "El cuerpa", "El orfanata" ili "Đavolje kralježnice", ali su vrlo zanimljiv film koji dobro prezentira jednu originalnu ideju.

Sara i Julia su sestre blizanke koje su genetski naslijedile bolest koja uslijed stresnih situacija uzrokuje postepeni gubitak vida. Nakon što Sara u potpunosti izgubi vid, završit će obješena u podrumu svog doma. Policija zaključuje da se radi o samoubojstvu, ali Sarina sestra Julia sumnja u takav slijed događaja i počinje istraživati okolnosti oko Sarine smrti. Kako i sama pati od postepenog gubitka vida, a neočekivanih situacija je sve više, Julia vodi bitku s vremenom prije nego što zapadne u tamu uzrokovanu potpunom sljepoćom.


Kao što sam već spomenuo, ideja je vrlo zanimljiva i originalna. Gubitak vida glavnog lika se odlično uklapa u zamišljeni scenarij, a Julijina zdravstvena situacija doprinosi napetosti i misteriji. Prva polovica filma je izuzetna. U njoj dominiraju misterija i nepredvidljivost, a redatelj 'pleše' po granici između stvarnog i izmišljenog, između realnosti i fantazije. Nije moguće razaznati tko je krivac za Sarinu smrt kojoj i sami svjedočimo na početku filma. Da li se radi o nečem paranormalnom? Možda o duhu? Da li je kriva starica iz susjedstva? Ili pak seksualni manijak koji živi u istoj ulici? Teško da ćete saznati istinu sve dok redatelj ne odluči otkriti karte na stolu. To je napravio vrlo efektno, a jedan od glavnih razloga za to je glumica Belén Rueda.


Za razliku od svog prvog filma u kojem je za glavnog glumca imao pomalo nes(p)retnog i neuvjerljivog Andonija Graciju, Morales je u "Julijinim očima" imao puno bolji glumački materijal. Juliu glumi iskusna Belén Rueda koja je dala ogroman doprinos kvaliteti filma. Rueda je glumila u nekoliko odličnih trilera, primjerice u "Sirotištu" i "El cuerpu", a u "Julijinim očima" je pokazala kako joj odližno leže baš takve uloge. U drugom dijelu filmu, kad je scenarij počeo pucati po šavovima i kad su se počele javljati neke nelogičnosti u priči, upravo je Rueda ta koja je odličnom glumačkom izvedbom iznijela drugu polovica filma na svojim leđima. 

Kako film odmiče kraju, triler polako postaje horor, a priča sve više pada u drugi plan. Nažalost, redatelj nije do kraja razradio odličnu početnu ideju, ali se pobrinuo za izvrsnu atmosferu u kojoj ne manjka napetosti niti iznenađenja. 


"Julijine oči" su solidan primjerak europskog trilera/horora kojeg krase zanimljiva ideja, odlična glavna glumica, tipičan španjolski 'twist' i vrlo napeta atmosfera prepuna misterije. Ako malo zaškiljite svojim očima i zanemarite vidljive propuste u scenariju, siguran sam da ćete uživati u ovom zanimljivom i napetom španjolskom trileru.

OCJENA: 7/10



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

0 komentari:

Objavi komentar