RECENZIJA: "The Survivalist / Preživjeli" (2015.) - Uvjerljiva minimalistička distopija


Sadašnjost je u većini slučajeva najmanje zanimljiva, bar kad je u pitanju filmska umjetnost. Ljudska vrsta općenito je sklona često se vraćati u prošlost ili predviđati budućnost, pa tako postoji bezbroj filmova koji prepričavaju događaje iz prošlosti ili se bave prikazom svijeta i društva u budućnosti. Ova druga skupina, takozvani distopijski filmovi, otvaraju puno mogućnosti redateljima i scenaristima jer mogu osloboditi svu svoju maštu. Nekad su bili aktualni distopijski filmovi koji su prikazivali leteće automobile, razne letjelice, gadgete i naprednu tehnologiju, ali u današnje vrijeme više je distopijskih filmova koji ljudskoj vrsti predviđaju 'crnu' budućnost. Niskobudžetni film "The Survivalist" je jedan od takvih filmova koji se bavi prikazom društva u apokaliptičkom svijetu u ne tako dalekoj budućnosti.


Scenarij "Survivalista" ne sadrži zombije niti čudovišta, a uzrok raspada društva nije bolest, zaraza niti išta slično. Film počinje jako zanimljivo, ekran je potpuno obojan crvenom bojom. Boje u filmu mogu biti od iznimne važnosti, a svaka boja ima određenu funkciju i način kako utječe na gledatelje. Redatelj ovog filma, Stephen Fingleton se efikasno poigrao s bojama, a za početak svog filma se odlučio za crvenu. Crvena je boja vatre i krvi, a kad nije povezana s ljubavlju i strasti, odnosi se na energiju, rat, opasnost i općenito uznemirujuće događaje. Redatelj nam na samom početku filma prikazuje grafikon s uzlaznom crvenom linijom koja predstavlja rast ljudske populacije tijekom vremena. Nakon nekog perioda pojavljuje se plava linija koja ima još veću uzlaznu putanju, a ona predstavlja proizvodnju nafte koja se zbog svoje važnosti vrlo često naziva i 'crnim zlatom'. U određenom trenutku plava linija počinje stagnirati, a crvena strmoglavo odlazi prema dolje. Sve je vrlo jasno, nestaje nafte i urušava se društvo koje u velikoj mjeri ovisi o prirodnim resursima. Bez iti jedne izgovorene riječi i uz vrlo neugodan pištajući zvuk, ovo je vrlo zanimljiv i originalan uvod u samu radnju filma.


U "Survivalistu" nema prikaza razrušenih gradova kakve vrlo često gledamo u apokaliptičkim filmovima. Ovdje se ljudska vrsta vraća otkud je i krenula, u divljinu i prirodu. Mjesto radnje je u Sjevernoj Irskoj, a glavni akter nepoznatog imena živi u kolibi koja se nalazi negdje u šumi. On živi sam, uzgaja hranu vlastitim rukama i ne gaji niti mrvicu nade za bolje sutra. Jednostavno, on preživljava iz dana u dan. Redatelj nam odmah nudi naznake iz kojih možemo zaključiti da čovjek nije sam i da mu opasnost prijeti svakodnevno. Njegovu rutinu prekinut će pojava dvije ženske osobe, starije žene i njezine kćeri. Njih dvije su u potrazi za razmjenom ili trgovinom stvari i hrane, a nakon što ih muškarac iz kolibe odbije, one će ga zatražiti mjesto za prenoćište. Nakon velike dileme, mušakarac im nudi smještaj i one ostaju pod njegovim krovom.


Tri glavna aktera ove priče majstorski su odradili svoj posao. Izbor glumaca je bio izuzetno bitan jer je film snimljen s vrlo malo dijaloga. Primjerice, prve izgovorene riječi pojavljuju se tek nakon 17 minuta filma. Tišina dominira ovim filmom, a upravo time je dobiven vrlo realan i uvjerljiv prikaz katastrofe koja je zadesila svijet. Glavni glumci su Martin McCann, Olwen Fouere i Mia Goth. Imao sam malih problema gledajući golišavu Miu Goth u eksplicitnim scenama iz razloga jer mi se činila nekako premlada. Nakon filma sam pročitao da ima 22 godine i da je glumila u drugom dijelu "Nimfomanke" tako da mi više nije toliko čudna njezina uloga u "Survivalistu".


"Survivalist" je iznimo sirov film s prikazom čovjeka kroz dva nagona koji ga definiraju, nagonom za preživljavanjem i nagonom za razmnožavanjem. Oba ljudska nagona su u filmu prikazana vrlo uvjerljivo i realno. Nekim gledateljima će možda zasmetati 'neobično' zalijevanje biljaka, povremena golotinja i još nekoliko vrlo zanimljivih detalja koje ne želim 'spoilati', ali upravo ti detalji čine film posebnim. U pojedinim trenucima imao sam osjećaj da gledam već poznatu priču iz prošlosti koja je prebačena u budućnost, priču o Adamu, Evi i Zmiji iz Rajskog vrta, ali drago mi je da sam bio potpuno u krivu. "Survivalist" možda ima prejednostavan scenarij, ali je nepredvidljiv i zanimljiv do samog kraja.


"Survivalist" je zanimljiva minimalistička SF drama koja zorno prikazuje potencijalnu budućnost ljudske populacije. Tempo filma je poprilično spor, ponekad se javlja dojam da radnja nije dovoljno sadržajna, ali i uz spomenute nedostatke ovo je vrlo dobar film. "Survivalist" je redateljski prvijenac Stephena Fingletona koji je pokazao da se i uz malo novaca može snimiti kvalitetan film. Potrebna je samo dobra ideja, nekoliko predanih glumaca, kamera i lokacija u prirodi koju nije potrebno 'uređivati' jer je sama po sebi predivna.

Trailer - link

OCJENA: 7/10




Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

1 komentari: