DANČI BIRA: Dvije krajnosti istih snova - "Nairobi Half-Life" (2012.)


U ovom filmu glavni junak dolazi pod svjetla velegrada sanjajući kako će postati veliki glumac,. Čim nogom stupi u grad, on ga počne žvakati i naš će junak ubrzo shvatiti kako do ostvarenja snova mora prijeći težak, a na trenutke i vrlo opasan put. Ova osnovna priča nije neobična. Navikli smo na nju i filmovi s tamnom stranom ambicije nešto su što Hollywood svake godine izbaci u nekoliko varijanti. Kvaka s današnjim filmom je u - lokaciji. Mjesto za ostvarenje snova nije Hollywood nego Afrika, junak nije netalentirana sponzoruša, a Kenija i Nairobi u fantastičnim sekvencama poručuju nam da i na suprotnim krajevima globusa, s različitim željama i očekivanjima, ljudski snovi i nadanja ostaju isti. Rekao je Shakespeare da je "svijet pozornica", Lennon mu je brisao granice, a ništa tu poruku ne pokazuje snažnije od ovog filma simboličnog naslova -"Nairobi Half-Life". 


Redatelj David 'Tosh' Gitonga smjestio je Mwasu (Joseph Wairimu) u iznimno intrigantnu situaciju. Nairobi te ili opljačka ili te natjera da se izboriš za sebe, a Mwas će ostavljen bez ičega na asfaltu afričkih ulica svoje glumačke talente iskoristiti za preživljavanje tamo gdje su mu najdostupniji - u kriminalu. U toku filma vodit će dva paralelna života, onaj kriminalca i onaj glumca. Trik je u tome što je život glumca ono gdje je zbilja vjeran sebi dok je život kriminalca nešto na što je prisiljen, nešto gdje preživljava. Naslov je ovdje također vrlo indikativan. "Nairobi Half Life" govori o jednom, a u stvari dva života koja su međusobno oprečna. Pitanje koje nam postavlja glasi: Može li glavni junak nadvladati takvu nespojivu i naizgled bezizlaznu situaciju?


Kako biste saznali odgovor pogledajte film, zbilja je svojim značenjima poseban iako je malo razvučen pa se tih 96 minuta doima dužima nego što jesu. "Nairobi Half Life" jedan je od onih filmova kod kojih se upornost isplati. Vrijedi vidjeti kako izgleda tipična holivudska priča kad se transformira u potpuno neprirodno okruženje. Ne postoji veća razlika od Hollywooda i Afrike. Njihov spoj dao je zanimljiv film koji ima ponešto od "Grada Boga", a ponešto od klasične potke "uspjeha iz blata". Preporuka svima koji žele nešto drugačije. Fotografija i naturalizam kenijskih ulica ostavlja gorčinu u ustima. Nije ni čudo da se Mwasa poželio baviti glumom. Gluma je jedino iskreno što mu je ostalo za bijeg, ali i zadnja šansa da "Nairobi Half Life" postane cijel.


Ponekad kad pričamo o filmskoj umjetnosti zanemarujemo afričke filmove. Iako među njima ima originalnih i briljantnih ostvarenja, "Nairobi Half-Life" čini mi se idealnim filmom za otkrivanje čari filmske Afrike. Mwasa je spoj likova iz sličnih holivudskih filmova i inteligentnih genija kakve smo mogli vidjeti u "Gradu boga", izvrsnom američkom filmu "Fresh" iz 1994. ili "Potrazi za Bobbyjem Fischerom". "Nairobi Half-Life" poslastica je za filmske sladokusce, a možete ga doživjeti i kao predjelo za neka ambicioznija i zahtjevnija ostvarenja iz tog nama Europljanima egzotičnog i dalekog kontinenta. 


Mwasa ima ambiciju, ima i talent. Nairobi svakog tjera da bira. Njegovi će odabiri biti neočekivani, a igre kamerom i naturalizam kenijskih ulica nenaviklom će oku biti posebno šokantni. Baš zbog svega toga isplati se pogledati "Nairobi Half-Life". To je odličan film o životu koji perspektivu može pronaći jedino u glumi. Najbolji bijeg od stvarnosti je, na koncu, bijeg u fikciju. Film za uživanje i osvježenje ovog, tek započetog, srpnja. 



Ocjena: 8/10
IMDB


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.