TeVergreen: "Farscape" (1999. - 2004.) - Inovativnost klasičnih SF postavki.


Njihov brod je živo biće. Oni su kažnjenici koji su se uspjeli osloboditi. Progone ih „Mirotvorci“, vojnici čija je definicija mira vrlo upitna. U trenutku njihova oslobađanja zastarjeli brod prođe kroz crvotočinu. Pilot izgleda kao jedan od mirotvoraca koji su ih zatočili, no nešto je na njemu ipak drugačije. On, naime, tvrdi da dolazi s mjesta za koje nikad nisu čuli. Mjesta koje se zove Zemlja. Ovo što sam napisao dosad zapravo je kratak uvod u svijet “Farscapea”, jedne od najoriginalnijih SF serija uopće. Na pitanje što čini “Farscape” posebnim teško je odgovoriti ukratko, ali vjerojatno se krije negdje između ideje prema kojoj serija predstavlja rijedak spoj SF trilera, akcije i drame i fantastično napisanih likova koji izgledaju drugačije i unikatno, svaki sa svojim posebnostima i zabavnim osobinama. „Farscape“ u četiri sezone predstavlja čitav dijapazon rasa, likova i problema od kojih su neki itekako aktualni. „Farscape“ je, bez sumnje, jedna od najoriginalnijih SF serija ikad snimljenih.


Pilot u „zastarjeloj“ (za pojmove dijela svemira u kojem se „Farscape“ odvija) letjelici je John Crichton, NASA-in testni pilot koji u pilotu testira teoriju prema kojoj gravitacijsko polje Zemlje može ubrzati letjelicu do te brzine koja bi omogućavala putovanje svemirom. Tijekom testiranja, pogađate, nešto pođe po zlu i Crichton upada u crvotočinu koja ga odvodi na drugi kraj svemira. Tamo, gdje Zemlja nije ni fusnota, Crichton će nastojati preživjeti. Ako to uspije, mora vidjeti kako se vratiti. Ben Bowder, koji je na krilima „Farscapea“ kasnije glumio i u zadnjim sezonama „Stargate SG1“, sjajno glumi zbunjenog testnog pilota, a posebno su zabavne scene u kojima se referira na ikone zemaljske pop kulture (Three Stooges, John Wayne...) koje u tom dijelu galaksije ne znače apsolutno ništa.


Najjači dio ove serije, međutim, posada je broda na kojem se Crichton našao. Ka D'Argo (Anthony Simcoe) pripada ratničkoj rasi koja po mnogočemu podsjeća na Klingonce iz „Zvjezdanih staza“, Zhaan je biljka koja ima svijest i svećenica je što zagovara mirno rješavanje problema, a tu je i Dominar Rygel XVI (Jonathan Hardy) svrgnuti car Hynerijanaca i najhumorističniji lik u seriji. Osim njih, kroz četiri sezone u seriji se pojavljuje još nekoliko zanimljivih likova. Prije svih, to su Chiana (Gigi Edley) i Scorpius (Wayne Pygram). Chiana podsjeća na dijete ostavljeno na ulicama geta koje se trudi preživjeti, dok je Scorpius daleko kompleksniji lik. On je, kako serija napreduje, glavni antagonist Johna Crichtona i epizode u kojima se njih dvojica nadmudruju predstavljaju kreativni vrhunac serije. Također, moram ponovno istaknuti činjenicu da je brod na kojem se nalaze živo biće. Moya je Levijatan, biomehanoid, sposoban osjećati, putovati brže od svjetlosti; ali i zatrudnjeti. „Farscape“ je krcat takvih poremećenih koncepata, te je u mnogo toga do danas nenadmašen. Vrijedi još spomenuti i Pilota, biće povezano s Moyom, koji se odlično nadopunjuje s posadom broda, a kojem glas daje Lani Tupu. Tupu je posebno zanimljiv, jer glumi i Craisa antagonista prve i jednog od najvažnijih likova treće sezone. 


Interakcije između likova jači su dio serije. Kad se, već u pilotu, posada prisili komunicirati kako bi odlučili što će učiniti s zatočenom Mirotvorkom Aeryn Sun (Claudia Black) njihova komunikacija postaje napeta. Postavlja se pitanje što će odlučiti bivši kažnjenici? Hoće li ostati „svatko za sebe“ ili će surađivati? S obzirom da serija traje četiri sezone odgovor možete pretpostaviti, a tu je i Rygel da nam ponudi comic-relief u napetoj situaciji. Lutka kultnog Henson studija, karakterno zafrknuti svrgnuti vladar, prdi helij kad je nervozan. Takvih komičnih trenutaka ima na stotine kroz cijelu seriju i to daje ravnotežu ozbiljnosti i referentnosti na moderna politička zbivanja koje serija metaforički obrađuje kroz pustolovine posade na drugom kraju galaksije.


Tvorac serije Rockne S. O'Bannon stvorio je svijet koji održava napetost gotovo kroz cijelo trajanje serije. Mirotvorci i posada Moye svoje će nadmetanje, nažalost, prerano završiti. Seriju je završila mini-serija „Ratovi Mirotvoraca“, a mišljenja sam da je previše niti ostalo otvoreno. Vijesti s početka 2014. najavljivale su film koji će se odvijati nakon događaja iz originalne serije, a vidjet ćemo što će od filma biti. Zasad je informacija da Justin Monjo piše scenarij za spinoff, a kad će biti objavljen ne zna se. Kakogod, postoji mogućnost da pustolovine Moye i njene posade nisu završene.


„Farscape“ je stvorio lojalnu bazu poklonika, a gotovo se konsenzusom smatra jednom od najboljih i najoriginalnijih SF serija svih vremena. Ukoliko niste pogledali dogodovštine Johna Crichtona dajte si truda. Ovo je jedna od onih serija kod kojih se trud višestruko vraća.


Ocjena: 9/10

Ocjena čitatelja:


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

0 komentari:

Objavi komentar