Najboljih 10 filmova i kratki pregled 2016. uz Marka Kamenara

Malo kasnije nego prošle godine, vrijeme je za objavu u kojoj ću napraviti kratki pregled čitave 2016. i osvrnuti se na filmske uratke koji su na mene ostavili najbolji dojam. Početkom prošle godine bio sam pomalo skeptičan oko 2016., prvenstveno jer su najave dale naslutiti da će malim i velikim ekranima dominirati filmovi o superherojima i stripovskim junacima koji uglavnom nisu po mom guštu. Neki od takvih filmova ("Batman v Superman") su razočarali, dok su neki ostavili odličan dojam ("Deadpool", "Doctor Strange"), ali ipak moju listu čine drugačiji tipovi filma. Prva polovica godine činila se nekako slaba, ali u drugom dijelu godine izašli su filmovi od kojih su neki u potpunosti zadovoljili moj ukus. Listu deset najboljih filmova, koju možete pročitati u nastavku teksta, čini nekoliko Oscarovskih ostvarenja, južnokorejskih i europskih filmova, jedan vrlo originalan i kreativan film te jedan predivan animirani film. Pa, počnimo.



10. Perfetti sconosciuti / Potpuni stranci
2016., redatelj: Paolo Genovese, Italija


Oko desetog mjesta lomila su se koplja. Jako teško je bilo odlučiti se između "Potpunih stranaca" i "Noćnih životinja", ali talijanska jednostavnost i sjajna izvedba intrigantne ideje nadjačali su Fordov stilski prikaz i kombinaciju zbilje i fikcije. "Potpuni stranci" su film koji tjera gledatelje da se zapitaju koliko zaista poznaju ljude kojima su svakodnevno okruženi. Film je to u kojem je, danas toliko neophodan, mobitel okarakteriziran 'crnom kutijom' naših života. Ova kombinacija psihološke drame i crne komedije razotkriva mračnu stranu ljudskih života za koju bi vjerojatno bilo bolje da ostane sakrivena. Recenziju filma možete pročitati OVDJE.

9. Ah-ga-ssi aka The Handmaiden / Sluškinja
2016., redatelj: Chan-wook Park, Južna Koreja


Chan-wook Park je nesumnjivo jedan od najboljih režisera današnjice, a svojim posljednjim filmom "Sluškinjom" je još jednom oduševio. U ovoj drami koja se bavi ljubavlju, požudom i pohlepom prisutni su triler i misterija koji krase gotovo sve Parkove filmove, a gledano s tehničkog aspekta, "Sluškinja" predstavlja sam vrhunac svjetske kinematografije. Zanimljiva priča i još bolja realizacija iste, sjajna režija te izvrsne glumačke predstave čine "Sluškinju" vrijednom preporuke i obaveznog gledanja. Detaljniju analizu filma možete pročitati u recenziji OVDJE.

8. Manchester by the Sea
2016., redatelj: Kenneth Lonergan, SAD


"Manchester by the Sea" je bio jedan od najiščekivanijih filmova godine i veseli me da nije razočarao, dapače zaslužio je sve komplimente. Lonerganov scenarij je možda i najjači adut ove duboke i emotivne drame, a svakako valja istaknuti i izvrsnu ulogu Caseya Afflecka. "Manchester by the Sea" je vrlo zahtjevan film sa slojevitom radnjom i prikazom emocija koje su sastavni dio naših života. Iako film na prvu ne djeluje vrlo emotivno, radi se o uratku koji po završetku ostavlja vrlo snažan dojam. Više možete pročitati u recenziji OVDJE.


7. Kubo and the Two Strings / Kubo i čarobni mač
2016., redatelj: Travis Knight, SAD


"Kubo i čarobni mač" je predivan u svakom pogledu. 'Stop motion' tehnika je dotjerana do samog vrhunca i čini "Kuba" jednim od vizualno najljepših filmova ove godine. Glazba je savršeno spojena s magijom koja proilazi iz vrlo zanimljive priče u kojoj se miješaju razni elementi japanske fantazije, a kao šlag na tortu dolazi originalnost i kreativnost koja je postignuta 'origamijem'. "Kubo i čarobni mač" je magičan spoj animacije, avanture i fantazije koji će Vas prvo začarati, a potom ispričati predivnu priču o obitelji, ljubavi, odrastanju i ulasku u svijet odraslih. Recenziju filma možete pročitati OVDJE.

6. Swiss Army Man / Čovjek džepni nožić   
2016., redatelj:  Dan Kwan, Daniel Scheinert, SAD


Rijetko koji film me može kupiti odmah na prvu i oduševiti originalnošću i kreativnošću na način na koji je to učinio "Swiss Army Man". Iznimno cijenim uratke koji nude nešto novo i drugačije, ma koliko god oni bili nesvakidašnji. S obzirom na njegovu neobičnost, svjestan sam da se neće svima svidjeti, ali ipak ga od srca preporučam. Lijepo je vidjeti da se svakim danom pojavljuju neki novi režiseri i scenaristi koji svojim idejama čine filmsku umjetnost puno zanimljivijom i bogatijom. "Swiss Army Man" je jedno od najčudnijih, ali i najljepših 'buddy' putovanja u kojem se kriju puno dublje teme nego što se to čini na prvi pogled. Zašto je ovo jedan od najoriginalnijih filmova u posljednje vrijeme i meni osobno najdraži film prošle godine, možete pročitati u recenziji OVDJE.

5. I, Daniel Blake / Ja, Daniel Blake
2016., redatelj: Ken Loach, Velika Britanija


"I, Daniel Blake" je film koji se bavi borbom malih protiv velikih. Ken Loach je poznat po filmovima u kojima se bavi socijalnim i društvenim pitanjima, a posljednji uradak "I, Daniel Blake" spada u sam vrh njegovog filmskog opusa. Rijetki su filmovi u kojima se u potpunosti možemo poistovjetiti s likovima i situacijana kroz koje prolaze. Vjerujem da se svatko od nas pronašao u nekoliko situacija u kakve je Loach stavio svog glavnog protagonistu i upravo iz tog razloga je ovaj film izuzetno važan. Svi mi nailazimo na brojne probleme s birokracijom gotovo svaki put kad trebamo nešto riješiti, a pritom smo u većini slučajeva nemoćni. Bijes, nemoć i nepravda svakodnevno prate Daniela Blakea u borbi s vjetrenjačama, ali on nas pritom uči da ne zaboravimo na vlastiti ponos i da trebamo ostati 'svoji' do kraja. Recenziju filma mog kolege Danijela Jedriška možete pročitati OVDJE.

4. Lion / Lav
2016., redatelj: Garth Davis, Australija


Više od 80.000 djece nestane u Indiji svake godine. Takva sudbina zadesila je i malenog Sarooa, petogodišnjeg dječaka koji se preko noći našao tisućama kilometara daleko od svog doma i obitelji. "Lion" bi Vas već ovim kratkim uvodom mogao privući, a ako njegovoj fascinantnoj priči o potrazi za izgubljenom prošlošću pridodamo sjajnu režiju, fotografiju, soundtrack i snažne glumačke izvedbe, sa sigurnošću mogu konstatirati da je "Lion" jedan od najboljih i najemotivnijih filmova prošle godine. Mnogobrojne nominacije i nagrade ponekad nisu mjerilo kvalitete samog filma, ali "Lion" je zaslužio sve divne epitete koje je dobio u proteklih nekoliko mjeseci. Film je to koji vrlo dirljivo prikazuje od kakvog značenja je obitelj za svakog čovjeka. Bare se pitao 'gdje je put ka sreći', a u ovom slučaju svi putevi vode u rodno mjesto izgubljenog dječaka koji niti nakon 25 godina nije zaboravio odakle je potekao. Cijelu recenziju filma možete pročitati OVDJE.

3. Hacksaw Ridge / Greben spašenih
2016., redatelj: Mel Gibson, Australija / SAD


Mel Gibson se vratio u punom sjaju, a njegov "Greben spašenih" je pun pogodak. Dokaz za to nije čak 6 oscarovskih nominacija već i činjenica da je "Greben spašenih" izuzetno kvalitetan film koji se na listama najboljih filmova brojnih filmofila našao na prvom mjestu. Gibson je sjajno ispričao gotovo nevjerojatno priču o Desmondu T. Dossu, čovjeku koji se dobrovoljno prijavio služiti u vojsci iako ne podnosi rat i nema namjeru oružje niti primiti u ruke. Borba glavnog junaka proteže se kroz čitav film, a upravo zbog njegovih stavova "Greben spašenih" izvrsno funkcionira kao antiratni film. Teško je za očekivati da će Gibson ponoviti uspjeh "Hrabrog srca", ali treba mu priznati da je snimio odličan film o kojem će se još dugo pričati. Danijelovu recenziju filma možete pročitati OVDJE.

2. La La Land
2016. redatelj: Damien Chazelle, SAD


"La La Land" je film koji je definitivno obilježio 2016. godinu. Kao što i sami vidite (s obzirom na njegovo mjesto na listi), niti ja nisam ostao imun na njega. Ne volim mjuzikle, ne preferiram pjevanje niti ples u filmu, a niti jazz mi nije omiljena vrsta glazbe, ali možda su baš to razlozi zbog kojih sam toliko uživao u Chazelleovom uratku. "La La Land" je tip filma koji nemamo priliku gledati tako često i uz njega sam doživio jedno predivno filmsko iskustvo koje neću tako skoro zaboraviti. "La La Land" me oduševio na svim razinama i totalno neočekivano postao jedan od najboljih filmova prošle godine. Sjajna režija, vrlo uvjerljivi glumci i sva vizualna raskoš svrstavaju "La La Land" na visoko drugo mjesto. Recenziju filma mog kolege imenjaka Marka Jerlekovića možete pročitati OVDJE.

1. Goksung aka The Wailing
2016. redatelj: Hong-jin Na, Južna Koreja


Stigli smo i do samog kraja. Moj prošlogodišnji pobjednik koji je zaslužio titulu najboljeg filma 2016. je južnokorejski "Goksung", poznat kao "The Wailing". Moram priznati da u početku nisam bio toliko siguran u ovaj film. "Goksung" je izuzetno kompleksan i za njegovo potpuno shvaćanje bila su mi potrebna dva gledanja. S obzirom na moju naklonjenost prema južnokorejskim filmovima, prije pisanja ove liste stavio sam sebe i "The Wailing" na još jedan test i odlučio ga pogledati po treći put. Je li "The Wailing" stvarno tako dobar ili sam možda previše subjektivan? Nakon trećeg gledanja, uvjeren sam da je "The Wailing" apsolutno zaslužio ovo prvo mjesto i da se radi o filmu izuzetne kvalitete koji bi mogao postići kultni status poput "Oldboya" i "Memories of Murder". Za kraj ću ponoviti riječi iz recenzije koju možete pročitati OVDJE.

Kakav scenarij! Kakva režija! Kakva filmčina!


Nije bilo lako izabrati samo deset filmova jer su razlike vrlo male, ali po uzoru na prošlogodišnju listu, nastavak teksta posvetit ću filmovima koji nisu dospjeli na listu, a koji svakako zaslužuju da ih se spomene. Njih neću poredati po kvaliteti već po žanrovima. Sve od njih smatram vrlo dobrim ili odličnim filmovima koji zaslužuju preporuku.

Drama
A Monster Calls / Sedam minuta nakon ponoći, 2016.
Silence / Tišina, 2016.
Moonlight, 2016.
Hrútar aka Rams / Ovnovi, 2015.
Bacalaureat aka Graduation / Matura, 2016.
Fences / Ograde, 2016.
Jackie, 2016.
Captain Fantastic, 2016.
Elle, 2016.
American Honey, 2016.
Les innocentes aka The Innocents / Nevine, 2016.
Divines / Božanstvene, 2016.
Loving, 2016.
Paterson, 2016.

SF
Arrival / Dolazak, 2016.
Doctor Strange / Doktor Strange, 2016.
Rogue One: A Star Wars Story / Rogue One: Priča iz ratova zvijezda, 2016.
Captain America: Civil War / Kapetan Amerika: Građanski rat, 2016.

Avantura
The Jungle Book 3D / Knjiga o džungli 3D, 2016.
Daeho aka The Tiger: An Old Hunter's Tale / Tigar: Stara lovačka priča, 2015.

Ratni
Under sandet aka Land of Mine / Moja zemlja, 2015.

Komedija
Everybody Wants Some!! / Te Lude 80-e!!, 2016.
The Nice Guys / Dobri momci, 2016.
Deadpool, 2016.
Toni Erdmann, 2016.
Sing Street, 2016.
Florence Foster Jenkins / Neslavno slavna Jenkins, 2016.
Hunt for the Wilderpeople / Lov na divljake, 2016.
En man som heter Ove aka A Man Called Ove / Čovjek zvan Ove, 2015.

Akcija / Krimić / Triler
Nocturnal Animals / Noćne životinje, 2016.
Hell or High Water / Sve ili ništa, 2016.
Deepwater Horizon / Pakao na horizontu, 2016.
The Accountant / Računovođa, 2016.

Horor
Don't Breathe / Ne diši, 2016.
The Witch / Vještica, 2015.
Busanhaeng aka Train to Busan / Vlak za Busan, 2016.
The Girl with All the Gifts / Djevojska sa svim darovima, 2016.
The Invitation / Poziv, 2015.
Under the Shadow, 2016.

Animirani
Zootopia / Zootropola, 2016.
Avril et le monde truqué / Avril u izvanrednom svijetu, 2015.
Sausage Party, 2016. 
La tortue rouge aka The Red Turtle / Crvena kornjača, 2016.
Kung Fu Panda 3, 2016.

Što nas očekuje ove godine ostaje nam tek za vidjeti, a ja Vam se u ime cijele ekipe MovieLanda želim zahvaliti što nas pratite i pozivam Vas da i dalje ostanete s nama.



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

0 komentari:

Objavi komentar