RECENZIJA: " Yip Man 3 / Ip Man 3" (2015.) - Borilačka poslastica


Krenut ću pisati ovaj tekst s pretpostavkom da znate tko su bili Ip Man i Bruce Lee te što je Wing Chun (ili bar kung fu). Dugo se čekao nastavak Ip Mana, biografske akcijske drame o učitelju borilačkih vještina koji je trenirao jednog od najvećih, Brucea Leeja. Rijetko se događa da učenik nadmaši svog učitelja, a serijal "Ip Man" poslužio je da i učitelj dobije svojih 'pet minuta slave'.

Ako ste ljubitelj borilačkih filmova, poput mene, sigurno pamtite bolje dane. Prošla su vremena kad su filmskim platnima harali Bruce Lee, Jet Li, Jackie Chan, Jean-Claude Van Damme i drugi. No, sad možemo odahnuti jer smo konačno dočekali jedan vrlo dobar borilački film, "Ip Man 3". Radi se o trećem, ujedno i posljednjem nastavku serijala koji je pružio ono što se od njega očekivalo, ali i nešto više od toga. Za razliku od prva dva dijela koji su bili orijentirani na preživljanju i svakodnevnom životu, posljednji nastavak Ip Mana donosi snažnu emotivnu notu, orijentiranost na obitelj i ostale životne vrijednosti.


Godina je 1959., a Ip Man živi zajedno sa ženom i mlađim sinom u Hong Kongu. Bavi se podučavanjem Wing Chuna, a jednog dana na vrata će mu pokucati naizgled nepoznat čovjek. To je Bruce Lee kojeg je Ip Man odbio podučavati prije nekoliko godina rekavši mu da se vrati kad malo naraste. Bruce Lee je sad stasao i demonstrira svoje borilaške vještine kako bi ga Ip Man prihvatio pod svoje 'okrilje'. Ako čitate ovaj tekst vjerujem da ste obožavali Brucea Leeja i sigurno ćete u "Ip Manu 3" pronaći brojne poveznice s njegovim filmovima. Lik Brucea Leeja se vrlo kratko pojavljuje na početku filma, ali njegovi borilački pokreti su fantastično osmišljeni i izrežirani.


Ip Manov mlađi sin ulazi u tučnjavu, a njegov otac je pozvan u školu kako bi izgladio probleme. Tamo saznaje da stranac imena Frank (Mike Tyson) želi preoteti školu od upravitelja i prostor iskoristiti za nelegalne borbe čiji je on organizator. Ip Man staje na put Franku i svakodnevno čuva školu kako ne bi došlo do nasilja, a Frank regrutira razne lokalne borce među kojima je i otac klinca s kojim se Ip Manov sin potukao.


Borilačke scene su fantastične, a svaki kadar je vrlo pomno osmišljen. Film doslovno 'frca' akcijom, tučnjavom, brzim i eksplozivnim pokretima, a 'slow motion' tehnika je rijetko korištena tako da su gotovo sve scene vrlo dinamične i nabijene akcijom. "Ip Man 3" je ipak puno više od običnog borilačkog filma. Naravno da su u filmu prikazane borilačke vrijednosti kao što su poštivanje protivnika, isprika, prijateljstvo i skromnost, ali Donnie Yen je u ovom nastavku pokazao da je Ip Man prvenstveno čovjek, a tek zatim učitelj i borac. Staloženost i psihološki mir čovjeku daju unutarnju snagu koja se može primijeniti i u svakodnevnom životu, a ne samo u borbi. Ne znam što je trebalo redatelju Wilson Yipu da Ip Manovoj ženi 'podari' rak u ovakvom filmu, ali Ip Man i njegova žena uspjeli su izvući tu grešku koja je mogla ozbiljno naštetiti filmu i nepotrebno ga razvodniti.


Ako ste redovito gledali filmove Brucea Leeja ili Van Dammea, ili ste pak voljeli igrat igrice Tekken ili Mortal Kombat (u slučaju da ste nostalgični, link na legendarni soundtrack OVDJE), svakako pogledajte "Ip Man 3" jer se radi o filmu koji izvrsno prezentira borilačke vještine bez dodatnih specijalnih efekata. Priča je solidno posložena, akcije ima na pretek, a zaključak je da nam definitivno fali više ovakvih filmova.

OCJENA: 8/10



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

0 komentari:

Objavi komentar